V šole po skoraj petih mesecih vsi dijaki

Ministrica Simona Kustec je dejala, da ukrep obveznega nošenja mask zagotavlja, da bodo šole odprte.
Fotografija: Nekateri dijaki so bili v zadnjem letu v šoli le mesec in pol. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Nekateri dijaki so bili v zadnjem letu v šoli le mesec in pol. FOTO: Blaž Samec/Delo

Vlada je na sinočnji seji odločila, da se bodo prihodnji teden odprle srednje šole za vse dijake po modelu C. To pomeni, da se bodo v šoli ves čas izobraževali dijaki zaključnih letnikov in vsi dijaki programov nižjega poklicnega izobraževanja. Ostali bodo en teden v šoli, en teden na daljavo.

V šole se tako vrača skupno okoli 54.370 dijakov, kolikor je dijakov v prvih, drugih in tretjih letnikih srednjih šol. Po novem bodo v šolah tudi v razredih obvezne maske za vse učence od šestega razreda osnovne šole naprej. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je dejala, da model C daje avtonomijo ravnatelju, da odloči, kateri oddelki bodo v šoli, poleg seveda zaključnih letnikov. Odpirajo se tudi dijaški domovi.

image_alt
Nestrpno že čakajo na prihod dijakov in študentov


Stanje je v šoli in vrtcih stabilno, je povedala ministrica. Podatki kažejo, da je v vrtcih prisotnih 79 odstotkov otrok in 83 odstotkov zaposlenih, v osnovnih šolah je 90 odstotkov otrok in zaposlenih, v srednjih šolah je 85 odstotkov dijakov zaključnih letnikov. Okuženih je 0,16 odstotka otrok v vrtcih in šolah, v karanteni je en odstotek otrok v državi, je dejala ministrica.

Poudarila je, da je ukrep obveznega nošenja mask tisti, ki zagotavlja, da bodo šole odprte: »Upam, da razumemo, zakaj je to potrebno. Lahko povem, da že zdaj ni nobenega pretiranega problema, že zdaj, ko to ni bilo obvezno, so v veliko šolah že bili primeri, ko so učenci znotraj svojih mehurčkov nosili maske.«

Prihodnji teden se bo začelo tudi cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.


O oglobljenih dijakih

 
Odprtje šol za vse dijake so dijaki zahtevali na protestih 9. februarja. Nekateri, ki so protestirali v Mariboru, so dobili globe ali poziv na sodišče. Predsednik države Borut Pahor je v pogovoru z dijaki II. gimnazije Maribor dejal, da si želi, da bi postopek proti dijakom ustavili.

image_alt
Polnoletni dijaki dobili globe, mladoletni morajo na sodišče

 
Ministrica je glede oglobljenih dijakov dejala, da so z ministrstva že poslali odziv in da je njihova prva pristojnost ta, da poskrbijo za čim hitrejše in varno odpiranje srednjih šol: »Če pa me vprašate osebno, gre za mlade odrasle ljudi, za katere verjamem, da razumejo in prevzemajo odgovornost. To je prvi korak na poti odraslosti.«

Protest v Mariboru se je za dijake končal z globami in pozivi na sodišče. FOTO: osebni arhiv
Protest v Mariboru se je za dijake končal z globami in pozivi na sodišče. FOTO: osebni arhiv


Javno podporo dijakom je danes izrekel mariborski župan Saša Arsenovič, ki je po poročanju STA dejal, da je žalosten, da je država izkoristila moč in nesorazmerno kaznovala tiste, ki morda ta čas preživljajo v najtežjih razmerah. Dodal je, da so ukrepi proti dijakom pretirani in napačno sporočilo družbi: »Moja podpora velja šolarjem, dijakom in študentom. Maribor je drugo največje slovensko in hkrati univerzitetno mesto, v katerem je kritična misel veselje dobrodošla, saj te pomenijo spremembe, ki vedno generirajo razvoj.«
 
Kot še poroča STA, je mariborsko zasebno zobozdravstveno podjetje VBO sporočilo, da bo dijakom poravnalo kazni. K pomoči je pozval tudi humanitarec Boris Krabonja in njegovo društvo UP-ornik.


Jutri o nacionalnih preverjanjih znanja

 
Matura po navedbah ministrice ostaja taka, kot so se dogovorili decembra. Glede nacionalnih preverjanj znanja, ki bodo maja za tretje, šeste in devete razrede, pa jutri ministrstvo čaka eno pomembnih srečanj, je dejala Kustečeva in dodala, da bodo podrobnosti znane prihodnji teden.

image_alt
Nacionalna preverjanja znanja bodo, naj stane, kolikor hoče

 
Kljub odpiranju tudi srednjih šol pa se na daljavo še vedno izobražujejo študenti. Ministrica je sicer opozorila, da je možnost, da se skupine do deset študentov združujejo za seminarje in laboratorijske vaje: »Dokler ne bo epidemiološka slika toliko dobra, da bomo lahko odprli vrata še za širše skupine, študij poteka na daljavo in po hibridnem modelu. In poteka dobro.«

Preberite še:

Komentarji: