V eksploziji poškodovanih najmanj dvajset oseb

Po eksploziji v kočevski tovarni so eno osebo s helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana.
Fotografija: Družba Melamin deluje že od leta 1954 in zaposluje skoraj 200 ljudi. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Družba Melamin deluje že od leta 1954 in zaposluje skoraj 200 ljudi. FOTO: Leon Vidic/Delo

Danes ob 8.35 je v kemični tovarni Melamin v centru Kočevja odjeknila eksplozija, ki je zanetila velik požar. Kot je pojasnil direktor podjetja Srečko Štefanič, se je eksplozija zgodila na tako imenovanem pretekališču, kjer se pretakajo kemične snovi. Vzrok požara sicer še ni znan. Štefanič je še dodal, da so se odzvali tako, kot je treba, saj imajo za to pripravljene scenarije reševanja, še vedno pa ni znano, kaj je s štirimi oziroma petimi ljudmi, ki so pogrešani. Četverica v Melaninu ni zaposlena, ampak gre za zunanje izvajalce, ki se nahajajo na območju, do koder intervencijske službe zaradi visokih temperatur še ne morejo dostopati.

Uprava za zaščito in reševanje je po nesreči sporočila, da je bilo poškodovanih več kot dvajset ljudi, dve osebi so prepeljali v UKC Ljubljana in sta težje poškodovani. Vendar je bilo na območju podjetja zaradi eksplozije šest poškodovanih: dve težje in štiri lažje, je povedal Štefanič. O večjem številu oseb, ki naj bi bila poškodovane v tej eksploziji, pa se verjetno poroča zato, ker so v to všteti tudi posamezniki, ki so sami poiskali pomoč v Zdravstvenem domu Kočevje.

Antun Gašparac, poveljnik Civilne zaščite Kočevje, kočevski župan Vladimir Prebilič in Srečko Štefanič, direktor Melamina. FOTO: Simona Fajfar
Antun Gašparac, poveljnik Civilne zaščite Kočevje, kočevski župan Vladimir Prebilič in Srečko Štefanič, direktor Melamina. FOTO: Simona Fajfar

Župan Kočevja Vladimir Prebilič je povedal, da so se odzvali karseda hitro in bili pri tem uspešni, zahvalil pa se je tudi prebivalcem Kočevja, ki so upoštevali navodila in ostali doma v stanovanjih.

Sodeluje 150 gasilcev iz vseh 16 društev

Na prizorišče so takoj prispele intervencijske službe, ki so po prvih nujnih ukrepih po scenarijih, ki so jih večkrat preigravali v okviru vaj, požar najprej omejili in okoli 13. ure pogasili. Predstavniki Policijske uprave Ljubljana so vsem prebivalcem v okolici svetovali, naj zaprejo okna in se ne gibljejo na prostem, dokler traja intervencija.

Kočevski gasilci so povedali, da so na kraj dogodka prišli v nekaj minutah in takoj aktivirali vseh 16 gasilskih društev v Gasilski zvezi Kočevje. To skupno predstavlja 150 gasilcev. Sodelovali so tudi gasilci Gasilske zveze Ribnica oziroma njihova enota za dekontaminacijo, ki je pomagala pri dekontaminiranju vseh gasilcev in tudi njihove opreme.

Leon Behin, poveljnik Gasilske zveze Kočevje. FOTO: Simona Fajfar
Leon Behin, poveljnik Gasilske zveze Kočevje. FOTO: Simona Fajfar

Gasilci so nekaj pred 13. uro požar pogasili, je dejal Leon Behin, vodja intervencije, začeli pa so s sanacijskimi deli na požarišču, kar naj bi do 15. ure zaključili: »Odpustili smo tri četrtine gasilnih ekip, ki so sodelovale pri tej intervenciji.« Pri intervenciji je sodelovala tudi Slovenska vojska, ki je pomagala z logistično podporo, tako da so s termovizijo na dronih olajšali delo gasilcem, ki so lahko posredovali na žariščih. Zato so, je dejal Behin, tudi v kratkem omejili požar in ga pogasili.

Prve ocene kažejo, da resnih skrbi za okolje ni, saj je zagorelo na pretakališču, kjer so pretakali epiklorhidrin, ki se ga uporablja za izdelavo umetnih mas. Črni dim, ki se je dopoldne valil iz tovarne, je bil posledica požara električne opreme v za to namenjeni sobi in niso gorele druge kemikalije. Prve meritve zraka so pokazale, da je v zraku več trdih delcev, kar je običajno pri požarih, io tudi nekateri drugi elementi, vendar ne presegajo določenih vrednosti in ne obremenjujejo zraka. Meritve zraka bodo nadaljevali, prav tako pa tudi meritve tal. Z rezultati – meritve opravljajo neodvisne inštitucije – bodo seznanili javnost.

Še vedno je zaprta glavna Tomšičeva cesta skozi Kočevje in več stranskih ulic okoli podjetja. Obvoz je urejen po gradbišču ceste skozi center mesta, so sporočili iz policijske uprave Ljubljana. 

Niša melaminske kemije

Melamin, ki po okoljski zakonodaji spada med obrate večjega tveganja za okolje, je eden ne samo največjih zaposlovalcev v regiji, ampak tudi verjetno najuglednejše podjetje območja. Sestavljeno je iz treh poslovnih enot: kemične, lesne in obutvene industrije.

Družba Melamin deluje že od leta 1954 in zaposluje skoraj 190 ljudi. Na svoji spletni strani pravijo: »V evropskem prostoru smo poznani kot soliden in konkurenčen dobavitelj smol za papirno in gradbeno industrijo ter impregniranih dekorativnih papirjev za pohištveno industrijo. V svetovnem merilu pa postajamo vse bolj prepoznavni s produkti za lakarsko in gumarsko industrijo.«

So eno redkih domačih podjetij, ki veliko vlaga v razvoj in ima svojo razvojno skupino.

Prebivalcem povrnitev škode

Kočevski župan Vladimir Prebilič je po požaru v Melaminu, ki ga je označil kot največjo dosedanjo tragedijo v Kočevju, pozval k nadaljevanju običajnega življenja, kolikor je to le mogoče. Napovedal je povrnitev škode prebivalcem, ki je nastala na širšem območju ob podjetju, kar je potrdil tudi direktor Melamina Srečko Štefanič.

Po besedah Prebiliča bodo obravnavali vso škodo, ki je nastala prebivalcem v širšem pasu okoli podjetja, tako na objektih kot avtomobilih. Popis bo stekel najverjetneje že v petek, zato naj »ljudje ne bodo prestrašeni, da bodo ostali brez česarkoli«. Štefanič je poudaril, da ima podjetje zavarovanje za tovrstne dogodke ter da bodo vso škodo ustrezno obravnavali in reševali.

Prebilič upa, da jim bo skupaj z državo uspelo sanirati stanje in da bo podjetje lahko normalno delovalo naprej. Prebivalce pa je pozval, naj, kolikor le lahko, jutri nadaljujejo z normalnim življenjem.

Zaprta je glavna cesta skozi Kočevje. FOTO: Mitja Ofak/Občina Kočevje
Zaprta je glavna cesta skozi Kočevje. FOTO: Mitja Ofak/Občina Kočevje

FOTO: Robert Latin
FOTO: Robert Latin

FOTO: Robert Latin
FOTO: Robert Latin

FOTO: Robert Latin
FOTO: Robert Latin

FOTO: Robert Latin
FOTO: Robert Latin

Komentarji: