Včeraj v Sloveniji tri nove okužbe, dve pri tujih državljanih

Novih smrtnih žrtev ni bilo, skupno število smrtnih primerov ostaja 102. Včeraj so opravili nekaj manj, 537 testiranj.
Fotografija: Slovenija je trenutno 22. najbolj prizadeta država glede na število prebivalcev. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Slovenija je trenutno 22. najbolj prizadeta država glede na število prebivalcev. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Včeraj do 24. ure so v Sloveniji evidentirali tri nove okužbe, je sporočila vlada. Novih smrti ni bilo, skupno število smrtnih primerov ostaja 102.



​Na območju Slovenije so včeraj opravili nekaj manj, 537 testiranj. Vseh doslej od začetka epidemije jih je bilo 63.365. Skupaj se je število okuženih povzpelo na 1460. Med včerajšnjimi tremi novimi okužbami se dve nanašata na tuja državljana, tretjo so ugotovili v Ljubljani.

Število hospitaliziranih bolnikov je bilo včeraj 42. Odpustili niso nikogar. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana in UKC Maribor je bilo hospitaliziranih po 17 bolnikov s covidom-19. V Ljubljani so bili na intenzivnem oddelku trije (enako kot v soboto), v Mariboru pa pet (prav tako enako kot v soboto), piše STA. Že v nedeljo so iz Splošne bolnišnice Celje sporočili, da nimajo več hospitaliziranih oseb s covidom-19.



Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na dopoldanskem sporočanju tega, kar na vladi ocenjujejo, da moramo vedeti, znova opozoril na uspeh Slovenije glede pandemije. »Uspešno smo jo zajezili, ne pa še premagali,« je povedal.

Odgovoril je tudi na novinarski vprašanji glede napovedi, da bo za lastnike nepremičnin in plovil na Hrvaškem možen prehod meje med državama. Jo bodo lahko prehajali le lastniki ali tudi člani njihovih družin? Bo ob njihovi vrnitvi v Slovenijo sledila sedemdnevna karantena?

Kacin je odgovoril, da o tem še potekajo dogovori. Danes, denimo, med Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in Hrvaškim zavodom za javno zdravje, sicer pa tudi med policijama obeh držav. 

 

Slovenija trenutno 22. najbolj prizadeta država glede na število prebivalcev


Slovenija sicer ostaja glede števila evidentiranih smrtnih žrtev covida v svetovnem merilu zapisana visoko. V statistiki, ki zajema 140 držav, je po statistiki smrti glede na število prebivalcev trenutno 22. najbolj prizadeta, še pred kratkim je bila med prvimi 20 državami. Med vsemi nekdanjimi socialističnimi evropskimi državami je bila najbolj prizadeta, zdaj jo je prehitela le Romunija. Slovenija ostaja tudi najbolj prizadeta med državami na območju nekdanje Jugoslavije.

Spodbudna za Slovenijo je ocena, da spada med 20 držav, ki epidemijo uspešno premagujejo. Med njimi sta iz neposredne soseščine Slovenije Hrvaška in Avstrija, iz širše Evrope Estonija, Grčija, Islandija, Luksemburg, Norveška in Slovaška, sicer pa tudi države za Daljnem vzhodu, Kitajska, Južna Koreja, Vietnam in Kambodža ali Avstralija in Nova Zelandija.

Iz neposredne soseščine Slovenije je Italija uvrščena med države s srednjo oceno, da so že skorajda dosegle uspeh, Madžarska pa je v skupini držav, za katere na podlagi epidemioloških krivulj ocenjujejo, da morajo ustrezne ukrepe še sprejeti.

Več iz te teme:

Komentarji: