Več kot 500-odstotne podražitve izdelkov

Vojno dobičkarstvo: Trgovci in proizvajalci zaščitne opreme si manejo roke.
Fotografija: Trgovci oziroma proizvajalci obraznih mask z ustrezno stopnjo zaščite proti virusom, lahko v tem času obogatijo čez noč. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Trgovci oziroma proizvajalci obraznih mask z ustrezno stopnjo zaščite proti virusom, lahko v tem času obogatijo čez noč. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – V teh dneh letijo cene medicinskih pripomočkov in zaščitne opreme v nebo. Povpraševanje je veliko večje od ponudbe, to pa proizvajalcem določenih izdelkov, za katere velja vsesplošno pomanjkanje, s pridom izkoriščajo. 

V podjetju Konus Konex iz Slovenskih Konjic je bilo treba še v torek za tri fine zaščitne maske odšteti 2,205 evra oziroma 0,735 evra po maski (brez davka), v četrtek pa so ceno paketa teh mask zvišali 6,7-krat in je znašala 14,90 evra (brez davka) oziroma skoraj pet evrov po maski.

Podjetje iz Slovenskih Konjic je zaščitnim maskam tako rekoč čez noč drastično zvišalo ceno. Dan po našem poizvedovanju so objavili, da so maske razprodane, vodstvo podjetja pa se na naša vprašanja ni odzvalo. FOTO: spletna stran podjetja
Podjetje iz Slovenskih Konjic je zaščitnim maskam tako rekoč čez noč drastično zvišalo ceno. Dan po našem poizvedovanju so objavili, da so maske razprodane, vodstvo podjetja pa se na naša vprašanja ni odzvalo. FOTO: spletna stran podjetja


Pri tem je treba vedeti, da gre za maske zaščitnega razreda FFP1, medtem ko naj bi za zaščito proti koronavirusu ustrezal razred FFP3. Teh mask na trgu trenutno ni mogoče dobiti, zato ljudje vse bolj posegajo tudi po zaščitnem razredu FFP1, ki nudi boljšo zaščito od navadnih kirurških mask.

Nekateri se pri tem vseeno sprašujejo, ali ljudje res verjamejo, da jih bodo maske z oznako FFP1, ki se uporabljajo za zaščito dihalnih organov pred nestrupenimi trdimi delci, vodnimi areosoli ter finimi prahom, kjer koncentracija ne presega štirikratne vrednosti maksimalnih dopustnih koncentracij na delovnem mestu, zares zaščitile pred novim virusom, a očitno je povpraševanje veliko, sicer cene ne bi čez noč drastično poskočile.

Pojasnil podjetja Konus Konex glede hipne podražitve izdelka nismo dobili, so pa dan po našem poizvedovanju na svoji spletni strani maskam ceno zaradi razprodanih zalog izničili.

Po pojasnilih nekaterih drugih dobaviteljev, ki so tudi dvignili cene, je bil tak ukrep posledica dviga nabavne cene zaščitnih mask.


 

Akcija italijanske policije


Spletne trgovske platforme zdaj ponujajo maske z zaščito FFP3 po več kot 40 evrov za kos, a jih je skoraj nemogoče dobiti. V ptujskem podjetju Schloffer je cena za komplet desetih mask 63,80 evra (brez davka), a jih nimajo več na zalogi. V podjetju Zavas so kupce obvestili: »Zaradi korona virusa smo zaradi zagotavljanja dobavljivosti rednim kupcem, iz spletne prodaje umaknili naslednje izdeke (IZDELKI ZA ZAŠČITO DIHAL, KOMBINEZONI ZA BIOLOŠKO IN KEMIČNO ZAŠČITO, ZAŠČITNA OČALA IN VIZIRJI) Vsa povpraševanja nam lahko posredujete po elektronski pošti.«

Dvigi cen pa so očitno vsesplošni in glede na dogajanje nič nenavadni.

Igor Gabrenja je po facebooku sporočil, da je prek AliExpressa 30. januarja naročil IR čelni termometer za 7,67 evra: »Termometer ni bil nikoli niti odposlan, cena pri istem dobavitelju v tem trenutku pa je 37,25 evra. Tudi cene preostalih termometrov so poskočile za 500 odstotkov.«



Medtem pa je italijanska finančna policija obiskala prostore spletnih trgovcev Amazon in eBay in zasegla dokumente ter računalniške podatke, ki dokazujejo navijanje cen. Finančna policija je v objavi na twitterju izpostavila ponudnika, ki je za zaščitne maske, sicer vredne nekaj centov, postavil ceno 5000 evrov. Dodali so še, da gre za maske, ki niti niso učinkovite.


Ni suma kršitev


Je hipno dvigovanje cen s področja slovenske zakonodaje kakorkoli sporno?

Tržni inšpektorat RS (TIRS) je v zadevi prodaje in cen varovalnih mask na trgu preveril razmere. Razpolagajo z informacijo, da trgovci v večini varovalnih mask nimajo na zalogi oziroma če so varovalne maske še na voljo, njihovih cen niso dvigovali. Suma kršitev predpisov iz pristojnosti TIRS tako za zdaj niso zaznali.

V zvezi z izpostavljeno zadevo si bodo, kot so zapisali, »skladno s pristojnostjo, s stališča prodaje omenjenih izdelkov, še nadalje prizadevali spremljati dogajanje na trgu«.

Cene blaga in storitev na trgu se sicer, razen redkih izjem, določenih s posebnimi predpisi (npr. cen dimnikarskih storitev, komunalnih storitev, učbenikov, motornega bencina), oblikujejo prosto na podlagi ponudbe in povpraševanja ter drugih konkurenčnih dejavnikov. »Podjetje lahko prodajne cene izdelkov prosto določa, pri čemer pa morajo biti v skladu z zakonom o varstvu potrošnikov te cene ustrezno vidno označene (z DDV, če je podjetje zavezanec za DDV), podjetje pa jih je dolžno upoštevati. Glede na navedeno lahko prodajalec z vidika predpisov iz pristojnosti TIRS prosto določi cene izdelkov, ki jih prodaja v svoji trgovini (ne glede ne cene, po katerih je te izdelke kupil od dobaviteljev), mora pa te cene na/ob izdelkih ali na drug ustrezen način označiti,« so pojasnili na inšpektoratu.

Če gre za prodajo, ki jo izvaja posameznik brez urejenega statusa (šušmar), se takšno ravnanje šteje za delo na črno in pristojnost nadzora izvaja Finančna uprava.

Preberite še:

Komentarji: