Velikonočni prazniki prinašajo tudi gnečo na cestah

Na več odsekih slovenskih avtocest potekajo dela.
Fotografija: Marsikje rušijo cestninske postaje. FOTO: Roman Šipič
Odpri galerijo
Marsikje rušijo cestninske postaje. FOTO: Roman Šipič

Ta konec tedna lahko na naših cestah pričakujemo daljše zastoje, saj se bodo domačim vozilom pridružila še vozila s tujimi registracijami. Daljše zastoje pričakujemo že v četrtek.

V četrtek in petek bo močno povečan promet predvsem med Avstrijo in Italijo proti Hrvaški, na obalnih cestah in na mejnih prehodih s Hrvaško (Gruškovje, Obrežje, Jelšane, Sečovlje, Dragonja). Zaradi omejitev med prazniki se bo pred koncem tedna predvsem na avtocesti med Italijo in Madžarsko povečalo tudi število tovornih vozil, navajajo na Darsu.

Na velikonočni ponedeljek in tudi v torek bo močno povečan promet popoldan, zlasti iz turističnih krajev proti urbanim središčem ter od Hrvaške proti Avstriji in Italiji. Največje zgostitve pričakujemo na primorski avtocesti proti Ljubljani, na gorenjski avtocesti do Karavank ter na dolenjski avtocesti proti Ljubljani.
 

Kje so dela?


Promet se bo dodatno upočasnil in zgostil zaradi delovnih zapor ob odstranjevanju cestninskih postaj. Na dolenjski avtocesti potekajo dela preplastitve nekaj manj kot osem kilometrov vozišča (v obeh smereh) med Dobruško vasjo in Drnovim ter priključka Drnovo, s temi deli in delovno zaporo je združena tudi odstranitev tamkajšnjih cestninskih postaj in preureditev njihovih območij (čelne cestninske postaje Drnovo in stranske na priključku Krško). Promet bo med obnovo posamezne polovice avtoceste urejen dvosmerno po drugi polovici avtoceste, po enem pasu v vsako smer vožnje, dela bodo v celoti zaključena predvidoma sredi junija letos, so navedli na Darsu.

Na štajerski avtocesti prav tako odstranjujejo cestninske postaje in obnavljajo vozišče, in sicer med Vranskim in Šentrupertom. Tam je promet urejen po dveh zoženih pasovih tako proti Mariboru kot proti Ljubljani. Takšna prometna ureditev bo trajala predvidoma do 6. maja 2019, nato bo promet urejen samo po polovici avtoceste, po dveh zoženih pasovih v vsako smer. Dela bodo v celoti zaključena predvidoma v drugi polovici julija letos.
Na območju cestninske postaje Videž na primorski avtocesti promet poteka po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje  zaradi del v sklopu odstranjevanja tamkajšnje cestninske postaje. Do začetka junija je predvidena tudi popolna zapora dela hitre ceste med razcepom Nanos in Vipavo proti Vrtojbi (Italiji) zaradi zgraditve poskusnih polj protivetrne zaščite. Promet je urejen povečini po drugi polovici hitre ceste dvosmerno.

Komentarji: