Avstrija zavrnila pobudo Merklove za zaprtje smučišč

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: V Avstriji smučišča ne bodo samevala. Fotografija je z Osojščice na avstrijskem Koroškem, ki je med Slovenci zelo priljubljeno smučišče. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Odpri galerijo
V Avstriji smučišča ne bodo samevala. Fotografija je z Osojščice na avstrijskem Koroškem, ki je med Slovenci zelo priljubljeno smučišče. FOTO: Bojan Rajšek/Delo



20.15 Avstrija zavrnila nemško pobudo za zaprtje smučišč

Avstrijska ministrica za turizem Elisabeth Köstinger je danes zavrnila pobudo nemške kanclerke Angele Merkel, da bi smučišča po vsej Evropi letos ostala zaprta. Zatrdila je, da lahko avstrijske oblasti zagotovijo varnost na smučiščih. »To ni v evropski pristojnosti. Ne vem, na kateri pravni podlagi bi lahko EU odredila zaprtje smučarskih središč,« je v pogovoru za nemški časnik Spiegel povedala Köstingerjeva.

image_alt
Pravila smučanja v času korone - smučanje z masko


V Evropi se je v zadnjem času vnela razprava o tem, da bi zaradi pandemije covida-19 smučišča po vsej Evropi ostala zaprta. Za to se je prva zavzela Italija, danes pa jo je podprla tudi nemška kanclerka. »Poskušali bomo doseči odločitev v Evropi, da bi lahko zaprli vsa smučarska središča. A žal, ko slišimo stališča Avstrije, ne kaže ravno, da bomo zlahka uspeli. A bomo poskusili znova,« je Merklova dejala dopoldne. 

18.40 Na Severnem Primorskem največ okužb prihaja iz domov za ostarele

Na Severnem Primorskem je glavnina aktivno okuženih z novim koronavirusom še naprej v domovih starejših, se pa okužbe v manjših obsegih pojavljajo tudi v več podjetjih. V Domu upokojencev Idrija so po testiranju odkrili še sedem novih okužb med stanovalci, trenutno število pozitivnih je 13, okuženih je tudi sedem zaposlenih. Medtem so iz enote Marof v Idriji regijskemu štabu Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko sporočili, da je stanje glede okuženih pri njih nespremenjeno. Trenutno je okuženih 25 stanovalcev in 14 zaposlenih.

V Domu upokojencev Gradišče nad Prvačino iščejo tudi ob pomoči CZ in občinskega Rdečega križa rešitev za pomanjkanje zdravstvenega kadra. Pri njih je število obolelih tudi med zaposlenimi visoko. Iz Doma upokojencev Nova Gorica prihajajo spodbudne novice, saj se vsakodnevno zmanjšuje število okuženih z novim koronavirusom v enotah v Novi Gorici in Podsabotinu. Od 304 stanovalcev v obeh enotah je bilo doslej okuženih 160. Do danes jih je virus uspešno premagalo že 71, tako da jih je obolelih še 89, so sporočili iz regijskega štaba CZ.

18.05 Najslabše na Pomurskem in Koroškem

Koroška statistična regija se je po številu aktivnih okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev v zadnjih dneh povsem približala Pomurju, ki je trenutno še v slovenskem vrhu po tem kriteriju. Je pa v Pomurju zaznati trend upadanja, medtem ko na Koroškem trend rasti. Najvišji delež okuženih prebivalcev na Koroškem je v občini Dravograd. Po podatkih Sledilnika za covid-19 za sredo ima Pomurje 1575,7 primera aktivnih okužb na 100.000 prebivalcev, Koroška pa 1537,7 primera. Tolikšna je torej v teh dveh regijah 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev. Sledita Savinjska in Podravska regija, vsaka z okoli 1150 primeri aktivnih okužb na 100.000 prebivalcev.

Informiranje o virusu v Črni na Koroškem. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Informiranje o virusu v Črni na Koroškem. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


17.25 Gasilska društva med epidemijo

Letošnja epidemiološka situacija je pustila veliko posledic tudi pri gasilskih društvih, predvsem z vidika financ in izobraževanja kadra, je na današnji predstavitvi delovanja Gasilske zveze Slovenije opozoril njen predsednik Janko Cerkvenik. So pa letos opravili precej več intervencij. Kot je pojasnil, je prepoved zbiranja in nevarnost prenosa okužb med člani gasilskih društev pomenila tudi opuščanje nekaterih dejavnosti gasilskih društev. Tako so omejili izvajanje vaj in usposabljanj ter drugih aktivnosti v sklopu gasilskih organizacij. Gasilci so v gasilske domove prihajali le na neodložljive naloge in pri tem upoštevali vse varnostne ukrepe. V tem letu so sicer opravili več kot 24.788 intervencij, kar je po besedah Cerkvenika precej več kot v enakem obdobju lani.

Izpostavil je, da je operativna sposobnost gasilcev v veliki meri odvisna tudi od izobraževanj in usposabljanj kadra. Vsa usposabljanja v celotni gasilski organizaciji trenutno mirujejo. To bo pomenilo velik izpad v usposabljanju gasilcev, ta izpad pa bi lahko v daljšem časovnem obdobju vplival tudi na operativno pripravljenost gasilskih enot, je ocenil Cerkvenik.

16.20 COVID-19 lahko pri otrocih povzroči hudo vnetje organov

V UKC Ljubljana so v zadnjem tednu sprejeli šest otrok, ki imajo vnetje več organov, kar povzroča hud odziv imunskega sistema po prebolelem covidu-19. Pediatrinja z infekcijske klinike UKC Tina Plankar Srovin ob tem pravi, da še vedno drži, da covid-19 praviloma pri otrocih poteka v blažji obliki, ima pa lahko hude imunske posledice. Plankar Srovinova je v izjavi, ki so jo posredovali iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, povedala, da v zadnjem tednu opažajo več otrok, ki prihajajo zaradi večorganskega vnetnega sindroma v povezavi s covidom-19. Prvi opisi takšnih primerov pri otrocih so bili maja letos v Veliki Britaniji, ko se je pri otrocih, pri katerih je covid-19 potekal zelo blago ali brez simptomov, nekaj tednov za tem pojavilo hudo sistemsko vnetje. To se lahko kaže z visoko vročino, prizadetostjo dveh organskih sistemov ali več, največkrat imajo otroci bolečine v trebuhu, bruhajo in imajo drisko.

Poleg tega imajo vneto srčno mišico, lahko tudi vnetje kože, sluznice, pljuč, ledvice in motnje v strjevanju krvi. Zdravniki pri potrjevanju, da gre za vnetni sindrom kot posledico prebolelega covida-19, morajo najprej izključiti morebitne druge povzročitelje vnetja, prav tako morajo potrditi, da je otrok bodisi prebolel covid-19 ali pa je bil v stiku z okuženim z novim koronavirusom.
Ker ima vseh šest otrok, ki so bili sprejeti v zadnjem tednu, prizadeto srčno mišico, jim dajejo močna protivnetna zdravila. Zdravljenje pa poteka v sodelovanju pediatrov s kardiologi in revmatologi.

16.15 V Srbiji ponovno rekordno število novih okužb

V Srbiji so v zadnjih 24 urah znova potrdili največ okužb in smrti zaradi covida-19. Po 21.569 testih so potrdili 7606 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 51 covidnih bolnikov. V državi so v zadnjih dveh tednih že večkrat poročali o rekordnem dnevnem številu okužb in smrti, nazadnje v sredo, ko so poročali o 7579 novih okužbah in 41 smrtih. Kot kažejo današnji podatki srbskega ministrstva za zdravje, je v bolnišnicah 6722 covidnih bolnikov, od tega na medicinskih ventilatorjih 243, kar je 20 več kot v sredo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da je današnji dan najtežji za Srbijo od izbruha epidemije. Razmere v Beogradu je označil za katastrofalne, saj kljub ustavitvi naraščanja števila okužb v prestolnici dnevno beležijo povprečno 2000 novih okužb. Drugod po državi so razmere izredne, še posebej pa se poslabšujejo v Novem Sadu, Kragujevcu, Kraljevu in Nišu, je dejal. V Novem Sadu so danes razglasili izredne razmere. Od začetka epidemije so v Srbiji potrdili 148.214 okužb, umrlo je 1366 covidnih bolnikov. Opravili so 1,704 milijona testov.

14.43 V Rusiji napovedujejo začetek množičnega cepljenja proti koronavirusu pred koncem leta

V Rusiji naj bi se množično cepljenje proti novemu koronavirusu začelo še pred koncem leta, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Potekalo bo postopoma in ob upoštevanju geografskih posebnosti države, je dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Točnega datuma začetka množičnega cepljenja v Rusiji ni mogoče napovedati, prav tako je prezgodaj govoriti o rokih, do kdaj se bodo lahko cepili vsi, ki si to želijo, je dejal Peskov. Cepljenje bo prostovoljno, v tej fazi pa ga je treba čim prej zagotoviti vsem, ki to želijo, je poudaril. »Vse države se soočajo s to nalogo, tudi mi,« je dodal. V Kremlju se zavedajo, da imajo nekatera farmacevtska podjetja v Rusiji težave z zagonom proizvodnje cepiv, je dejal Peskov, ki pa ni pojasnil, koliko odmerkov cepiva bo izdelanih pred koncem leta.

14.39 Bruselj: Odločitev o smučanju med pandemijo je nacionalna pristojnost

Odločitev o tem, ali med pandemijo novega koronavirusa dovoliti smučanje, je v nacionalni pristojnosti, so danes poudarili v evropski komisiji v odzivu na številna vprašanja o tej vse bolj pereči temi, do katere članice EU zavzemajo različna stališča. Ob tem so pozvali k usklajevanju in spoštovanju vseh epidemioloških priporočil.

Italija se že nekaj časa zavzema za zaprtje smučišč. Tudi nemška kanclerka Angela Merkel bi zaradi pandemije novega koronavirusa zaprla evropska smučarska središča, medtem ko iz Avstrije, Švice in Francije prihajajo drugačna sporočila. Različna stališča članic sprožajo ogromno epidemioloških in gospodarskih vprašanj. V evropski komisiji so danes poudarili, da je odločitev o smučanju v nacionalni pristojnosti. Na vprašanje, ali bodo predlagali evropsko priporočilo, kot v primeru številnih drugih vprašanj v povezavi s pandemijo, ki so v nacionalni pristojnosti, pa niso podali jasnega odgovora. Niti niso želeli komentirati stališča Merklove.

13.55 V jeseniški bolnišnici primanjkuje prostora za neokužene bolnike z nujnimi stanji

V Splošni bolnišnici Jesenice so v dobrem mesecu dni, odkar so postali covidna bolnišnica, zdravili 126 bolnikov s covidom-19, od tega 17 bolnikov na intenzivnem oddelku. Medtem ko imajo trenutno dovolj kapacitet za te bolnike, pa jim na Jesenicah primanjkuje kapacitet za nujno hospitalizacijo drugih bolnikov.

Na Jesenicah primanjkuje kapacitet za nujno hospitalizacijo drugih bolnikov. FOTO: Boštjan Fon
Na Jesenicah primanjkuje kapacitet za nujno hospitalizacijo drugih bolnikov. FOTO: Boštjan Fon


Kot so danes sporočili iz jeseniške bolnišnice, so za bolnike z novim koronavirusom pripravili prostore na dveh internističnih oddelkih in prostore v zabojnikih na dvorišču. Nekaj postelj za otroke in nosečnice imajo tudi na ginekološko-porodniškem oddelku. Skupaj imajo tako v bolnišnici za te bolnike 56 bolniških postelj. Takšno število bolniških postelj glede na epidemiološki obrat na Gorenjskem zadostuje. Tako za zdaj ni potreb po dodatnih kapacitetah za bolnike s covidom-19. Izjema so postelje za intenzivno zdravljenje teh bolnikov, ki so na Jesenicah le štiri. »Vendar na žalost tukaj nimamo dodatnih možnosti za povečanje kapacitet,« so pojasnili.

13.07 AstraZeneca priznala napako pri odmerkih cepiva v kliničnih študijah

Britansko farmacevtsko podjetje AstraZeneca, ki skupaj z britansko univerzo Oxford razvija cepivo proti covidu-19, je priznalo napako pri odmerkih cepiva pri nekaterih sodelujočih v kliničnih študijah, kar je pri znanstvenikih in strokovnjakih sprožilo dvome o zanesljivosti rezultatov, piše časnik New York Times v sredini izdaji. AstraZeneca je v začetku tedna sporočila, da je cepivo, ki ga razvija, na kliničnih preizkušanjih v povprečju 70-odstotno učinkovito. Učinkovitost cepiva je bila sicer 90-odstotna v prvi skupini ljudi, ki so prejeli dva odmerka cepiva v razmiku enega meseca – en polovični odmerek in enega celega. V drugi skupini pa je bilo 62-odstotno učinkovito, ko so prejeli dva cela odmerka cepiva.

Podjetje je priznalo napako pri odmerkih cepiva pri nekaterih sodelujočih v kliničnih študijah. FOTO: Dado Ruvić/Reuters
Podjetje je priznalo napako pri odmerkih cepiva pri nekaterih sodelujočih v kliničnih študijah. FOTO: Dado Ruvić/Reuters


Ti podatki so sprožili vrsto vprašanj, med drugim zakaj je tako velika razlika v učinkovitosti pri različnih odmerkih in zakaj se je polovični odmerek izkazal za učinkovitejšega od celega. Manjkalo je tudi nekaj ključnih podatkov. Podjetje je sporočilo, da se vmesni rezultati nanašajo na več kot 20.000 ljudi, od katerih jih je 131 zbolelo za covidom-19. A ni razkrilo, koliko je bilo tistih, ki so dobili polovičen prvi odmerek, koliko jih je prejelo celega, koliko ljudi pa placebo. »Sporočilo za javnost je ponudilo več vprašanj kot odgovorov,« je dejal John Moore, profesor mikrobiologije in imunologije na kolidžu Weill Cornell.

12.58 Pozitivni primeri tudi pri francoskih in romunskih biatloncih

Spisek biatlonskih reprezentanc z okuženimi na novi koronavirus se dva dni pred začetkom nove sezone v Kontiolahtiju na Finskem podaljšuje. Mednarodna biatlonska zveza (IBU) je danes sporočila, da so okužbo odkrili tudi v francoskem in romunskem taboru.

Že v sredo je IBU potrdila okužbe v taboru Rusije, Latvije in Moldavije. Imen in števila okuženih IBU ni sporočila. Bo pa v IBU morali odločiti, ali bodo s tekem izključili le posamezne okužene tekmovalce ali pa kar celotne ekipe, kar pa ni le v pristojnosti IBU, temveč tudi posameznih nacionalnih ukrepov za zajezitev širjenja virusa. V primeru Kontiolahtija je končna odločitev v rokah finskih oblasti, kjer so povedali, da se bodo primerov lotili posamično, glede na stike, ki so jih imeli okuženi z okoljem.

12.53 V Švici bodo smučišča odprta

V Švici bodo smučišča to zimo odprta, je danes za nemško tiskovno agencijo DPA dejal tiskovni predstavnik švicarske turistične organizacije Markus Berger. »V Švici so vlada, organi in turistična panoga prepričani, da je švicarska pot trenutno prava in da lahko zimska sezona varno poteka,« je povedal Berger. Dodal je, da ta tema ni nova.

Smučišča v Švici bodo to zimo obratovala na polno. FOTO: Jure Eržen/Delo
Smučišča v Švici bodo to zimo obratovala na polno. FOTO: Jure Eržen/Delo


»Neformalni pogovori med alpskimi državami o usklajenem delovanju oziroma odprtju zimskih središč na evropski ravni so potekali že pozno poleti in se kot neustrezni niso nadaljevali,« je povedal tiskovni predstavni švicarskega turizma. »Predvidevamo, da ta pristop tudi zdaj ne bo uspešen,« je poudaril. V Evropi se je v zadnjem tednu vnela razprava o skupnem zaprtju smučišč po vsej celini. K temu je pozvala Italija, pri čemer jo je podprla Nemčija. Avstrija na drugi strani temu nasprotuje.

12.45 Mariborska občina osnovnim šolam zagotovila 1400 pralnih zaščitnih mask

Mariborska občina je v sklopu akcije pomoči službe za varstvo okolja pri Skupni občinski upravi Maribor, ki je namenjena mariborskim osnovnim šolam, zadnjim zagotovila 1400 tekstilnih pralnih zaščitnih mask za otroke. Kot so poudarili na mestni občini, tako skrbijo tudi za okoljsko ozaveščenost in zmanjševanje količine odpadkov. Ravnatelji mariborskih osnovnih šol lahko v sklopu omenjene akcije ta teden pri njih prevzamejo pralne zaščitne maske, ki jih bodo učencem razdelili, ko se bodo vrnili k pouku v šolah.

Po posvetu z aktivom ravnateljev so namreč ugotovili, da so potrebe po zagotovitvi mask za otroke v šolah velike, čeprav si morajo otroci načeloma priskrbeti svoje. Ker nekateri starši tega ne zmorejo sami, so na občini zanje zagotovili 1400 mask. Ob tem pa so na mariborski občini poudarili, da poleg zaščite otrok pred virusom, kar je trenutno seveda na prvem mestu, ne gre pozabiti niti na uresničevanje okoljskih ciljev in zmanjševanje količine odpadkov, k čemur pralne maske zagotovo pripomorejo.

12.40 Na Madžarskem 115 smrti zaradi covida-19 v enem dnevu

Na Madžarskem je v zadnjem dnevu umrlo 115 ljudi zaradi covida-19. Šlo je večinoma za starejše bolnike s pridruženimi boleznimi, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Poleg tega so v zadnjem dnevu na Madžarskem potrdili 6360 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Skupaj so doslej v vzhodni slovenski sosedi od začetka pandemije v marcu potrdili 192.047 primerov okužbe. Covid-19 je na Madžarskem zahteval življenja 4229 ljudi. V državi imajo trenutno 138.200 aktivnih primerov. V bolnišnicah je 7537 bolnikov s covidom-19, od tega 640 na ventilatorjih.

11.41 Po prepovedi gibanja med občinami v prvem valu epidemije velik porast prijav začasnega prebivališča

Potem ko je vlada v prvem valu epidemije 29. marca sprejela odlok o prepovedi gibanja med občinami, je na upravnih enotah poskočilo število prijav začasnega prebivališča. Največ »novih prebivalcev« je pridobila občina Kranjska Gora, največ pa jih je izgubila občina Ljubljana, ugotavljajo na Statističnem uradu RS (Surs). Kot so danes sporočili s Sursa, je v urah in dneh neposredno po sprejetju in uveljavitvi ukrepa poskočilo število prijav začasnega prebivališča, saj so številni hiteli urejati prijavo dejanskega prebivališča, da bi se izognili morebitni kazni. »Prijava začasnega prebivališča je namreč v primerjavi s prijavo stalnega prebivališča enostavnejši postopek, saj ne zahteva niti menjave osebnih dokumentov,« so navedli.

V Kranjski Gori je med epidemijo močno naraslo število prebivalcev. FOTO: Dejan Javornik7Slovenske novice
V Kranjski Gori je med epidemijo močno naraslo število prebivalcev. FOTO: Dejan Javornik7Slovenske novice


V prvem tednu po sprejetju odloka, do 5. aprila, se je tako v drugo občino »preselilo« skupaj 9310 prebivalcev Slovenije, od česar je šlo v 92 odstotkih za prijavo začasnega prebivališča. Za ponazoritev: v primerljivem obdobju leta 2019 se je v drugo občino preselilo 1287 prebivalcev, od tega je v 36 odstotkih šlo za spremembo prebivališča s stalnega na začasni naslov.
V prvem polletju tega leta je največ prebivalcev pridobila občina Kranjska Gora, kjer je selitveni prirast znašal skoraj 370 prebivalcev ali okoli 70 na tisoč prebivalcev. Največ prebivalcev je v absolutnem smislu izgubila občina Ljubljana, in sicer 2200, v relativnem pa Celje, ki je izgubilo 12 na tisoč prebivalcev.

11.35 V Izraelu znova več kot tisoč okužb z novim koronavirusom v enem dnevu

V Izraelu so danes prvič po več kot štirih tednih znova potrdili več kot tisoč okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili 1069 novih okužb, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA potrdilo ministrstvo za zdravje. Nazadnje so več kot tisoč okužb z novim koronavirusom v Izraelu potrdili 21. oktobra, in sicer 1172. Porast potrjenih primerov okužbe sovpada s povečanjem števila testov. V zadnjem dnevu je bilo opravljenih nekaj manj kot 60.000 testov, pozitivnih pa jih je bilo 1,8 odstotka, podobno kot v prejšnjih dneh.

V zadnjih 24 urah so potrdili 1069 novih okužb. FOTO: Jack Guez/AFP
V zadnjih 24 urah so potrdili 1069 novih okužb. FOTO: Jack Guez/AFP


Izrael, ki ima devet milijonov prebivalcev, je bil spomladi razmeroma uspešen pri omejevanju širjenja epidemije covida-19, deloma tudi zaradi strogih vladnih ukrepov, ki so jih uvedli zgodaj ob izbruhu pandemije, poroča DPA. Število okužb se je poleti, ko so omejitve rahljali, hitro začelo povečevati. Izraelska vlada je nato sredi septembra uvedla drugo zaprtje, sredi oktobra pa je ukrepe začela znova sproščati. Po podatkih Worldometra so doslej v Izraelu potrdili 332.317 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 2826 covidnih bolnikov.

11.24 V Rusiji in Ukrajini rekordno število okužb z novim koronavirusom

V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili skoraj 25.500 novih okužb z novim koronavirusom in 524 smrti zaradi covida-19, kar je drugi rekord v zadnjem tednu dni. Tudi v Ukrajini so v zadnjih 24 urah potrdili največ novih okužb od začetka pandemije, in sicer več kot 15.300. Kot je danes po facebooku še sporočil ukrajinski minister za zdravje Maksim Stepanov, je med novookuženimi 659 otrok in 606 zdravstvenih delavcev. Skupno so v Ukrajini doslej potrdili več kot 677.000 primerov okužbe z novim koronavirusom, covidu-19 pa je podleglo več kot 11.700 ljudi, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

V Rusiji so včeraj potrdili 25.500 novih okužb z novim koronavirusom in 524 smrti. FOTO: Alexander Nemenov/AFP
V Rusiji so včeraj potrdili 25.500 novih okužb z novim koronavirusom in 524 smrti. FOTO: Alexander Nemenov/AFP


V Rusiji so medtem doslej potrdili skoraj 2.188.000 okužb z novim koronavirusom, s čimer se ta država uvršča na peto mesto na svetu. Za covidom-19 je umrlo skupno več kot 38.000 ljudi. V zadnjem dnevu so največ novih okužb potrdili v Moskvi, 6075. Sicer pa je drugi val pandemije huje prizadel revnejše ruske regije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ruski minister za zdravje Mihail Muraško je danes sporočil, da je trenutno v Rusiji več kot milijon aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Od tega se več kot 200.000 bolnikov s covidom-19 zdravi v bolnišnicah, več kot 780.000 pa jih bolezen preboleva doma, poroča Tass. Čeprav število okužb in smrti v zadnjem času znova narašča, se ruska oblast ni odločila za ustavitev javnega življenja tako kot spomladi. V številnih ruskih regijah priporočajo uporabo zaščitnih mask ali omejujejo število ljudi v pisarnah.

Preberite tudi: Tekma za prvo potrjeno cepivo

11.13 Pandemija covida-19 bi lahko izničila 25 let napredka glede enakosti spolov

Pandemija covida-19 bi lahko uničila 25 let napredka pri doseganju enakosti spolov, opozarja Agencija Združenih narodov za ženske. »Vse, za kar smo delali 25 let, bi lahko izgubili v letu dni,« opozarja namestnica izvršne direktorice Agencije ZN za ženske Anita Bhatia. Med pandemijo ženske opravljajo bistveno več gospodinjskih opravil in družinske oskrbe. Breme oskrbe predstavlja »resnično tveganje za vrnitev v stereotipe o spolu iz petdesetih let« prejšnjega stoletja, po poročanju BBC opozarja Bhatia.

11.11 Hrvaška: Testirali 11.487 oseb, 4009 je bilo pozitivnih
 
V zadnjem dnevu so na Hrvaškem potrdili 4009 novih primer okužb z novim koronavirusom, umrlo je 51 oseb. Število aktivno okuženih se je tako povzpelo na 21.725 oseb. V bolnišnicah se zdravi 2171 ljudi, od tega se 252 bolnikov zdravi na intenzivni negi. Doslej je na Hrvaškem za posledicami koronavirusa umrlo 1552 oseb, ozdravelo je 92.349 ljudi, od tega 2924 oseb v zadnjem dnevu. V samoizolaciji je trenutno 50.165 ljudi. Do današnjega dne je bilo testiranih 713.729 oseb, od tega 11.487 v zadnjem dnevu.

10.55 Vpliv epidemije na potrošnike v Nemčiji

Nemški potrošniki so občutno slabše razpoloženi kot pred mesecem dni, je pokazala novembrska raziskava inštituta GfK. Svoje so naredili drugi val okužb z novim koronavirusom in ukrepi vlade, namenjeni zajezitvi njegovega širjenja, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Kazalnik potrošniškega razpoloženja, ki ga GfK izračunava za mesec dni vnaprej, je za december upadel na minus 6,7 točke, potem ko je bil za november po popravljenih podatkih pri minus 3,2 točke, je danes sporočil inštitut. Vlada nemške kanclerke Angele Merkel je novembra uvedla nove ukrepe, namenjene zajezitvi širjenja covida-19. Vrata so morale zapreti restavracije, hoteli, športni in kulturni objekti. V sredo so se Merklova in voditelji 16 nemških zveznih držav dogovorili, da ukrepe podaljšajo najmanj do 20. decembra.

10.17 V soboški občini težave z zagotavljanjem prostora za umrle

V soboški občini policisti ne zaznavajo večjih kršitev vladnih odlokov ali večjih množičnih druženj. Razdeljevanje hrane v občini poteka nemoteno, težave pa so predvsem pri zagotavljanju primernih prostorov za hrambo umrlih do pokopa, so ugotovili v sredo na seji občinskega štaba civilne zaščite. Po besedah direktorja javnega podjetja Komunala Tomislava Zrinskega se je zaradi naraščanja števila umrlih podaljšala čakalna doba za upepelitev v krematoriju v Mariboru. V sodelovanju s Splošno bolnišnico Murska Sobota poskušajo reševati težave, da bi poskrbeli za primerno hranjenje pokojnikov do pokopa v prostorih, ki bodo zagotavljali pieteto in spoštovanje do pokojnikov in njihovih svojcev.

10.10 Včeraj umrlo 46 obolelih s covidom-19

V sredo je umrlo 46 bolnikov s covidom-19, trije več kot v torek. Bolnišnično zdravljenje sta potrebovala 1302 človeka, od tega 215 ljudi na intenzivni negi. Iz bolnišnice so odpustili 91 oseb.



9.54 Ljudje morajo kljub pandemiji ostati aktivni

Pandemija covida-19 ne sme biti izgovor za nezadostno telesno dejavnost, je v sredo opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Kot so opozorili, so bili sicer že pred koronsko krizo mnogi premalo fizično aktivni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. WHO v najnovejših smernicah o fizični aktivnosti poudarja, da je telesna vadba pomembna za fizično in duševno zdravje, dolgotrajno sedenje pa ima lahko resne posledice. To se nanaša na vsako sedečo ali ležečo aktivnost v budnem stanju, pri kateri je poraba energije manjša ali enaka 1,5 metabolnega ekvivalenta (MET).

9.32 Včeraj ob 7391 testih potrdili 1767 okužb z novim koronavirusom

Včeraj so na območju Slovenije evidentirali 1767 novih okužb, je tvitnil Jelko Kacin. Ob 7391 opravljenih testih jih je bilo pozitivnih 23,9 odstotka. To je 459 okužb manj, kot so jih potrdili v torek. Delež pozitivnih testov je bil v torek 27,6-odstoten. Doslej so v Sloveniji potrdili 71.073 okužb z novim koronavirusom.



8.50 Azijske borze nagradile napredek pri iskanju cepiva

Indeksi na azijskih borzah so danes večinoma pridobili. Vlagatelji se veselijo napredka pri iskanju cepiva proti covidu-19, čeprav so zaskrbljeni zaradi naraščajočega števila okužb po svetu. Japonski Nikkei 225 je pridobil 0,91 odstotka in šel na 26.537,31 točke. Sledil je tehnološkemu indeksu Nasdaq z newyorških borz, ki je v sredo postavil rekord, poročajo tuje tiskovne agencije.

FOTO: Aly Song/Reuters
FOTO: Aly Song/Reuters


Cene delnic so se v Hongkongu v povprečju zvišale za odstotek in pol, v Šanghaju za 0,22 odstotka, v Južni Koreji za 0,94 odstotka. Medtem so v Singapurju izgubile 0,8 odstotka in v Avstraliji 0,57 odstotka. Na valutnih trgih je evro v primerjavi z dolarjem pridobil. Za en evro je treba odšteti 1,1925 dolarja, v sredo zvečer 1,1900 dolarja.

Tudi cene nafte še vztrajajo na visoki ravni. V sredo so se dvignile na najvišjo raven od marca, saj je naftni trg optimističen glede cepiva proti covidu-19. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom januarja je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 45,75 dolarja, kar je tri cente več kot v sredo. Severnomorska nafta brent z januarskim dobavnim rokom se je podražila za 11 centov na 48,64 dolarja za sod.

8.07 V Južni Koreji največ okužb s koronavirusom po marcu

V Južni Koreji so v zadnjih 24 urah potrdili 583 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu po marcu. Zaradi naraščanja števila novih okužb se krepijo bojazni pred tretjim valom pandemije covida-19, poročajo tuje tiskovne agencije. V zadnjih tednih so v Južni Koreji imeli od 100 do 300 novih okužb na dan. Žarišča novih okužb so večinoma pisarne, šole, telovadnice in zasebna druženja na širšem območju prestolnice Seul, je sporočila južnokorejska agencija za nadzor in preprečevanje bolezni. O novih okužbah poročajo tudi iz vojske, med drugim se je menda okužilo tudi več deset novincev, zaradi česar je obrambno ministrstvo tarča pozivov, naj okrepi ukrepe za zajezitev širjenja okužb. »Zdaj so razmere takšne, da lahko virus izbruhne kjerkoli,« je dejal minister za zdravje Park Neung Hu.

8.00 V ZDA dan pred zahvalnim dnevom največ smrti zaradi covida-19 v zadnjih šestih mesecih

V ZDA so v sredo v zadnjih 24 urah potrdili več kot 2400 smrti zaradi covida-19, kar je največ v zadnjih šestih mesecih. Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je v nagovoru Američanom pred današnjim zahvalnim dnevom sodržavljane pozval, naj poskrbijo za svojo varnost in varnost svojih bližnjih, ko se bodo udeleževali prazničnih pojedin. Biden je ponovil, da bo boj proti pandemiji covida-19 njegova prva prioriteta, ko bo januarja prevzel predsedniški mandat.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je prepričan, da bodo Američani s skupnimi močmi premagali virus. FOTO: Mark Makela/AFP
Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je prepričan, da bodo Američani s skupnimi močmi premagali virus. FOTO: Mark Makela/AFP


»Verjamem, da si vedno zaslužite resnico od svojega predsednika. Upočasniti moramo ta virus. To dolgujemo zdravnikom in medicinskim sestram ter vsem delavcem v prvih vrstah,« je dejal Biden. Američane je pozval, naj nosijo maske ter se izogibajo velikih prazničnih zborovanj. »Vem, da zmoremo in bomo premagali ta virus. Življenje se bo vrnilo v običajne tirnice. Obljubim vam. To se bo zgodilo. To ne bo trajalo večno,« je dejal. Hkrati je posvaril Američane, da jih pred tem čaka dolga in težka zima.

7.50 Avstrija bo smučišča odprla, v nasprotnem zahteva odškodnino

Vlada se do prizadevanj Italije, da bi med božično-novoletnimi prazniki iz epidemioloških razlogov zaprli smučišča po vsej Evropi, še ni opredelila, so za STA navedli na gospodarskem ministrstvu. Pri tem predvidevajo, da bo na podlagi epidemiološke slike in priporočil stroke evropska komisija glede smučarske sezone poslala priporočilo članicam.

V Avstriji smučišča ne bodo samevala. Fotografija je z Osojščice na avstrijskem Koroškem, ki je med Slovenci zelo priljubljeno smučišče. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
V Avstriji smučišča ne bodo samevala. Fotografija je z Osojščice na avstrijskem Koroškem, ki je med Slovenci zelo priljubljeno smučišče. FOTO: Bojan Rajšek/Delo

 
Avstrija, ki že več mesecev zatrjuje, da namerava smučišča ob ustreznih koronskih ukrepih odpreti za vsako ceno, italijanskemu predlogu nasprotuje. Avstrijski finančni minister Gernot Blümel je v primeru zaprtja smučišč med božičnimi prazniki na evropski ravni od EU že zahteval odškodnino v višini dveh milijard evrov. V Švici so medtem po pisanju medijev odločni izpeljati smučarsko sezono. Nekaj negotovosti je medtem še v Franciji.

7.30 V Nemčiji bodo podaljšali ukrepe za zajezitev koronavirusa vsaj do 20. decembra

V Nemčiji bodo ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa podaljšali vsaj do 20. decembra, so se danes dogovorili nemška vlada in predsedniki deželnih vlad. Takrat se bodo sicer po državi enotno začele tudi božične počitnice, kar pomeni, da bi se ukrepi dejansko lahko sprostili šele v začetku januarja. Tako bodo restavracije, lokali, kulturne ustanove in tudi prostori za prosti čas še naprej zaprti, poroča nemška tiskovna agencija DPA. To bo trajalo še vsaj do 20. decembra, je po nocojšnjem srečanju s predsedniki deželnih vlad sporočila nemška kanclerka Angela Merkel.

V Nemčiji bodo restavracije, lokali, kulturne ustanove in tudi prostori za prosti čas še naprej zaprti. FOTO: Christof Stache/AFP
V Nemčiji bodo restavracije, lokali, kulturne ustanove in tudi prostori za prosti čas še naprej zaprti. FOTO: Christof Stache/AFP


»A glede na zelo visoko stopnjo okuženosti bodo omejevalni ukrepi morali veljati še do začetka januarja, razen če ne bo nepričakovanega zmanjšanja,« je dejala. Pojasnila je, da bodo še dodatno omejili stike med ljudmi, da bi tako omejili širjenje virusa. Zasebna druženja bodo omejili na največ pet oseb iz lastnega in še enega gospodinjstva. Čez božično-novoletne praznike od 23. decembra do največ 1. januarja bo dovoljeno druženje največ desetih oseb. V to število sicer ne bodo šteli otrok, mlajših od 14 let, navaja DPA.

7.15 Koronavirus pred začetkom v Kontiolahtiju v treh reprezentancah

Testiranja pred začetkom svetovnega pokala v biatlonu v Kontiolahtiju so v treh reprezentancah potrdila pozitivne primere novega koronavirusa. Na Mednarodni biatlonski zvezi so potrdili, da so pozitivne primere zaznali v ekipah Rusije, Latvije in Moldavije, pri tem pa niso sporočili imen in števila okuženih.

Fotografija je simbolična FOTO: Vidar Ruud/AFP - International News Agency
Fotografija je simbolična FOTO: Vidar Ruud/AFP - International News Agency


Vse pozitivne na testiranju so že osamili, o nadaljnjih postopkih pa bodo soodločali s finskimi pristojnimi službami.
Pred časom je bila okužena tudi peterica članov slovenske reprezentance, ki pa so vsi okrevali in z negativnimi testi odpotovali na Finsko. Svetovni pokal v Kontiolahtiju se bo začel v soboto s posamičnima tekmama, v nedeljo bosta na sporedu oba sprinta.

7.06 Na Ravnah razmišljajo o hitrih testih na koronavirus

Epidemiološke razmere v občini Ravne na Koroškem trenutno niso zelo kritične, če pa bi se stanje zelo poslabšalo, bi bilo financiranje hitrih testov za občane smiseln ukrep, je na srečanju z občani na daljavo danes dejal ravenski župan Tomaž Rožen. Sodelovanje z NIJZ je ocenil kot dobro, a si na občini želijo bolj konkretnih podatkov o žariščih. Na ravenski občini za zdaj o tem, da bi občina financirala hitre teste, še niso razmišljali, trenutno namreč situacija glede okužb z novim koronavirusom v občini ni zelo kritična, je na pobudo občana in nekdanjega direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) oziroma predhodnika te ustanove Evgena Janeta danes odgovoril župan Rožen. »Če bi bila situacija relativno slabša, bi to bil smiseln ukrep, da bi tudi občina ponudila občanom izvajanje hitrih testov za to, da bi šli v izolacijo oziroma karanteno,« je dodal Rožen.

7.00 Virus kljub ukrepom še naprej kroži med prebivalstvom

Vlada bo na današnji redni seji znova razpravljala o ukrepih za zamejevanje epidemije covida-19. Glede na napovedi vodje svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojane Beović je skupina vladi predlagala podaljšanje veljavnih ukrepov. Beovićeva je ta teden za STA dejala, da bi se o morebitnih spremembah ukrepov lahko pogovarjali šele takrat, ko bodo nazadnje sprejeti ukrepi pokazali učinek, to je proti koncu tega tedna. Novi koronavirus je po njenih besedah še vedno zelo razširjen in kroži med prebivalstvom, kljub temu da nekateri ukrepi, kot so zaprti vrtci, šolanje na daljavo itd. trajajo že mesec dni.
Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je sicer v sredo ob opozorilu, da epidemiološke razmere še ne vlivajo optimizma, dejal, da vlada pričakuje, da bodo svetovalna skupina in vladni resorji podrobneje čim prej uskladili korake v smeri sproščanja ukrepov, ko bo epidemiološka slika to dopuščala. Izhodna strategija bo temeljila na načrtu sproščanja, ki bo omogočal ukrepanje v obratni smeri kot ob začetku drugega vala, je še pojasnil Kacin.
 

Komentarji: