1. septembra gredo v šolo vsi učenci in dijaki

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je dejala, da bodo v šolo odšli vsi, a z upoštevanjem vseh epidemioloških in varnostnih ukrepov.
Fotografija: V šolah bo tudi v prihodnje veliko razkuževanja. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
V šolah bo tudi v prihodnje veliko razkuževanja. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je predstavila, kako se bo prihodnji teden začelo novo šolsko leto.


 
Ministrica je dejala, da bodo 1. septembra v šolo odšli vsi učenci in dijaki, tako kot vsako šolsko leto do sedaj, vendar z upoštevanjem vseh epidemioloških in varnostnih ukrepov.

Dodala je, da so šole pripravljene na začetek novega šolskega leta: »Verjamem, zaupam in vem, da ste pripravljeni tudi učenci, dijaki in starši ter vsi skupaj. Pripravljeni, da bomo v šolo vstopili varno, da bomo pazili na svoje zdravje, drug na drugega in da si bomo zaupali. Med seboj, zaupali drug drugemu v šolskem sistemu in v prometu.«
 
Poudarila je, da novo šolsko leto zaznamujejo trije Z-ji: »Prvi je znanje, drugi zdravje in tretji zaupanje. Zaupajmo si, verjemimo v to, da smo vsi na isti barki, ki jo imenujemo novo šolsko leto.«

Po velikih polemikah predvsem glede priporočil, ki jih večinoma šole ne morejo upoštevati, je ministrstvo v pomembnem delu priporočila omililo, je dejal predsednik združenja osnovnošolskih ravnateljev Gregor Pečan: »Dodano je, da če šola nikakor ne more organizirati dela v skladu s priporočili, lahko naredi tudi drugače. Glede tega se ministrstvu res zahvaljujemo, ker s tem lahko preživimo.«
 
Sprememba je tudi pri šolskih prevozih, kjer je zdaj določeno, da so lahko vsi sedeži zasedeni, da pa morajo otroci v avtobusu nositi maske. S tem bodo šole lahko organizirale ekskurzije, tudi šole v naravi, čeprav pri tem ministrstvo izrecno opozarja, da je treba zagotoviti varnost in upoštevati priporočila NIJZ.
 
Šole bodo, kot kaže, zelo različno ravnale in zelo različno upoštevale priporočila. Po eni strani zato, ker jih nekatere lahko upoštevajo, druge ne, po drugi pa tudi zaradi odločitev samih ravnateljev.

Preberite še:

Komentarji: