Maske znova obvezne, na rdečem seznamu Albanija in Portugalska

V zadnjih dnevih so izrekli kar okoli 2700 ukrepov karantene. Glede nadzora njihovega izvajanja je minister Gantar opozoril na omejitve.
Fotografija: Stanje s koronavirusom se spet poslabšuje. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Stanje s koronavirusom se spet poslabšuje. FOTO: Leon Vidic/Delo

Kot je bilo napovedano že včeraj, je vlada po včerajšnjem zasedanju posvetovalne strokovne skupine za covid-19, vzpostavljene pri zdravstvenem ministrstvu, sprejela nove ukrepe, namenjene preprečitvi okužb. Okužbo so do zdaj potrdili pri skupno 1541 osebah, opravili pa so 95.387 testiranj. Po posodobljenih podatkih NIJZ je skupno umrlo 111 bolnikov s covidom-19, naknadno so namreč dobili poročilo še o dveh aprila umrlih bolnikih.

Vrača se obvezno nošenje zaščitnih mask. Spet si jih bomo morali v zaprtih prostorih nadeti vsaj v prihodnjih dveh tednih. Znova je obvezno tudi razkuževanje rok.Kacin je na predstavitvi ukrepov uvodoma povedal, da je Slovenija z zelenega seznama črtala Črno goro in Luksemburg, tako da sta sedaj obe na vmesnem, rumenem. Portugalsko in Albanijo pa je uvrstila na rdeči seznam z državami z najslabšo epidemiološko situacijo in obvezno 14-dnevno karanteno za domala vse, ki prihajajo iz teh držav.
 

Znova obvezno tudi razkuževanje rok


Tomaž Gantar. FOTO: Blaž Samec/Delo
Tomaž Gantar. FOTO: Blaž Samec/Delo
Minister Tomaž Gantar je že uvodoma povedal, da vlada znova uvaja obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih in javnem prevozu. Uporaba bo obvezna od jutri dalje.

»Razlog je jasen. V zadnjih dnevih tudi mi beležimo povečano število novih okužb v državi. Med 20. in 24. junijem jih je bilo 20, zato smo se odločili za ta ukrep. Obvezno je tudi razkuževanje rok. To je ukrep, ki je nujen, že v preteklosti je prispeval k boljšim rezultatom,« je povedal. Vlada bo to odločitev preverjala vsakih 14 dni, in sicer glede na epidemiološko situacijo.

Posredoval je tudi več visokih številk, ki se nanašajo na izvajanje ukrepov. Tako so v zadnjih dnevih, po vzpostavitvi novih omejitev prehodov meje, izrekli kar 2700 ukrepov karantene. Glede nadzora njihovega izvajanja je opozoril na omejitve.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Za 360.000 evrov glob


Nadzori se opravljajo v okviru delovanja zdravstvene inšpekcije. Ker je število karanten zelo visoko, je znova izrazil željo po ustrezni aplikaciji, ki bi pomagala pri nadzorovanju okužb.

Inšpekcija je po Gantarjevih besedah od razglasitve epidemije marca opravila 2800 nadzorov in izrekla za 360.000 evrov glob. Še okoli 8000 jih je v postopku. Zbiranja ljudi na prireditvah, ki je sedaj omejeno s številom 500, vlada po njegovih besedah zaenkrat ne bo dodatno omejevala z nižjim številom.

Glede možnosti objektov za karantene je opozoril, da teh možnosti trenutno ni veliko. V času zaustavljenega gospodarstva in praznih hotelov jih je bilo več. Trenutno imajo v dogovoru okoli 200 postelj.
 

Potrebovali bi dva objekta za karantene


Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Kacin je sicer že na včerajšnji tiskovni konferenci opozoril, da bi potrebovali dva objekta. Enega na vzhodu, drugega na zahodu države.

Danes je omenil tudi ukrep, povezan s slovensko vojsko, ki bo pripadnikom kontingenta KFOR-a iz Kosova, ki je prav tako na rdečem seznamu, omogočil vrnitev v Slovenijo brez karantene. Kacin je zanje povedal, da so bili ves čas pod epidemiološkim nadzorom, kar je argument za to izjemo.
 

Vlada znova podaljšuje ukrep čakanja na delo


Janez Cigler Kralj. FOTO: Blažž Samec/Delo
Janez Cigler Kralj. FOTO: Blažž Samec/Delo

Komentarji: