Vlada Simiča in Rupla potrdila na čelu Fursa in Jaka

Ivana Simiča je imenovala za v.d. generalnega direktorja Finančne uprave RS, Dimitrija Rupla za v.d. direktorja Javne agencije za knjigo.
Fotografija: Da se bo Simič, sicer predsednik vladnega Strateškega sveta za debirokratizacijo, vrnil na FURS, je bilo neuradno že znano. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Da se bo Simič, sicer predsednik vladnega Strateškega sveta za debirokratizacijo, vrnil na FURS, je bilo neuradno že znano. FOTO: Roman Šipić/Delo

Vlada je na današnji seji za vršilca dolžnosti generalnega direktorja Finančne uprave Republike Slovenije (Furs) imenovala Ivana Simiča. Položaj bo nastopil 1. junija, na čelu uprave bo do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku.

image_alt
Neuradno: Vodenje Fursa bo prevzel Ivan Simič


Da se bo Simič, sicer predsednik vladnega Strateškega sveta za debirokratizacijo, vrnil na Furs, je bilo neuradno pričakovano. Simič je tudi nekdanji direktor slovenske in kasneje srbske davčne uprave, zdaj pa lastnik in direktor podjetja za davčno svetovanje Simič & partnerji.

Tedanjo Davčno upravo RS (Durs) je vodil med letoma 2006 in 2008. Vlada ga je s 1. januarjem 2006 imenovala za vršilca dolžnosti generalnega direktorja, nato pa 13. aprila za polni mandat. Julija 2008 je odstopil s položaja.

Furs trenutno kot vršilec dolžnosti vodi Simon Starček. Ta je na položaju nasledil v. d. generalne direktorice Ireno Nunčič, ki ji je konec februarja potekel mandat za začasno vodenje Fursa. Starčka je vlada na čelo Fursa imenovala do imenovanja novega generalnega direktorja, vendar največ za šest mesecev oz. najdlje do 31. avgusta.
 

Rupel na čelu Jaka od 2. junija


Vlada je na seji prav tako za vršilca dolžnosti direktorja Javne agencije za knjigo Republike Slovenije imenovala dr. Dimitrija Rupla. Na mestu vršilca dolžnosti direktorja javne agencije bo od 2. junija 2021 do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem natečaju.

V sklepu o ustanovitvi Jaka je zapisano, da direktorja javne agencije imenuje vlada na predlog sveta po izvedenem javnem natečaju. Svet Jaka je javni natečaj za mesto direktorja javne agencije za knjigo objavil 5. februarja, rok za prijavo je bil 8. marec. Na razpisu ni bil izbran nihče, zato je razpis ponovljen. V izogib brezvladju v času, ko bo potekal razpis, je svet soglasno sklenil, da vladi za novega v.d. direktorja Jaka predlaga Rupla.

Vlada je na seji v svet Jaka kot predstavnika ustanovitelja imenovala Damjana Damjanoviča, in sicer za preostanek mandata sveta agencije, do 17. oktobra 2023. Imenovala ga je, ker je dosedanji predstavnik ustanovitelja v svetu Sabastjan Eržen novembra lani podal pisno zahtevo za razrešitev z mesta člana sveta, so zapisali na vladnem uradu za komuniciranje. Damjanovič je od marca v.d. generalnega direktorja direktorata za ustvarjalnost na ministrstvu za kulturo.

image_alt
Na Dimitriju Ruplu svet stoji

Komentarji: