Vodstvo DSO Preddvor pojasnilo vzrok za odstop

V DSO Preddvor, ki je ostalo brez vodstva, je z novim koronavirusom okuženih devet stanovalcev.
Fotografija: Matej Križanič. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Matej Križanič. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Direktor Doma starejših občanov (DSO) Preddvor Matej Križanič je po 16 mesecih vodenja doma včeraj podal odstopno izjavo. Zaposleni so mu med drugim očitali mobing in domnevne nepravilnosti, sam pa je kot vzrok za odstop navedel »nezmožnost zagotavljanja kakovostnejše storitve za stanovalce tudi na osnovi laži in dezinformacij posameznih zaposlenih, ki so prerasli v medijski linč«.

Poleg Križaniča so nepreklicno odstopili tudi pomočnik direktorja, vodja zdravstvene nege, vodja finančno-računovodske službe in dve diplomirani medicinski sestri (vodji zdravstvene nege v timu – po nadstropjih). Kot je Križanič še zapisal v obrazložitvi odstopa, so DSO Preddvor začeli po danih zmožnostih spreminjati v sodoben dom, osnovan na gospodinjskih skupnostih, a da v takem okolju ne morejo več delati. 

Križanič je sicer včeraj sklical zbor delavcev in zaposlenim povedal, da odhaja. Odstopno izjavo je podal svetu zavoda, ki se je z njo seznanil. Kot je za STA povedala predsednica sveta zavoda Lidija Kos, bodo v skladu s poslovnikom najprej izpeljali postopek razrešitve, nato pa se lotili iskanja novega vodstva doma. »Situacija je zelo težka in za stanovalce ni ugodna,« je opozorila. V domu se trenutno soočajo tudi z izbruhom novega koronavirusa. Okuženih je devet stanovalcev in trije zaposleni. 

Kot je za STA povedal sekretar območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Gorenjske Matej Jemec, so zaposleni z odstopom Križaniča zadovoljni, ker so bile razmere nevzdržne. Vrstile so se tudi odpovedi zaposlenih, v času Križaničevega vodenja doma jih je odšlo 32. Nekateri izmed njih so se po odhodu Križaniča pripravljeni vrniti, je povedal Jemec.

Komentarji: