Logar in Pirc Musarjeva v drugi krog

Anže Logar pred drugim krogom pričakuje vsebinsko razpravo, Nataša Pirc Musar pa meni, da bo šlo v drugem krogu za spopad vrednot.
Fotografija: Nataša Pirc Musar in Anže Logar FOTO: Delo
Odpri galerijo
Nataša Pirc Musar in Anže Logar FOTO: Delo

Po večini preštetih glasovnic je jasno, da se v drugi krog prebijata Anže Logar in Nataša Pirc Musar. Logar je dobil 33,96 odstotka glasov, Pirc Musarjeva 26,87. 

Milan Brglez je prejel 15,41 odstotka glasov, Vladimir Prebilič 10,66; Sabina Senčar 5,96; Janez Cigler Kralj 4,35 in Miha Kordiš 2,8 odstotka. 

21.49 Gibanje Svoboda bo podprlo Pirc Musarjevo

Gibanje Svoboda bo v drugem krogu predsedniških volitev podprlo levosredinsko kanidatko Natašo Pirc Musar. Podporo so ji napovedali tudi v SD. 

21.02 Pirc Musarjeva: V drugem krogu bo šlo za spopad vrednot

Po oceni predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar bo šlo v drugem krogu, v katerem se bo po delnih izidih današnjih volitev pomerila z Anžetom Logarjem, zagotovo za spopad vrednot. Kot je dejala, se bo v drugem krogu veliko bolj morala pokazati razlika med njo in Logarjem, ki mu je že čestitala za zmago v prvem krogu.

»Veselim se drugega kroga, veselim se finala,« je poudarila Pirc Musarjeva, ki verjame, da je prišel čas za prvo žensko predsednico. Kot je dejala, je na drugi krog pripravljena, saj se ne bo spreminjala in bo še naprej zagovarjala iste stvari.

Po njenem mnenju rezultat kaže, da volivke in volivci ne poslušajo diktatov strank, »da so prepoznali kakovosti neodvisne kandidatke, ki se zaradi te predvolilne kampanje ni spremenila čisto nič in se ne bo«. Poudarila je, da ves čas živi iste vrednote in jih bo še naprej. Veseli jo, da so ljudje te vrednote prepoznali.

20.57 Janez Ciglar Kralj meni, da mu konzervativna drža ni škodovala

image_alt
Janez Cigler Kralj meni, da mu konzervativna drža ni škodovala

20.51 Nekaj razočaranja

Čeprav so s predsedniško kampanjo zadovoljni, je ob prvih delnih neuradnih rezultatih, ki Miho Kordiša umeščajo na zadnje mesto med sedmimi predsedniškimi kandidati, med Kordiševimi podporniki vendarle čutiti nekaj razočaranja. Privrženci kandidata Levice ugibajo, da jim je precej glasov najverjetneje ponovno odneslo taktično glasovanje volivcev. Kljub razmeroma slabim rezultatom menijo, da je bilo pomembno, da je v predsedniški kampanji nekdo naslavljal delavska vprašanja. Upe na boljše rezultate pa polagajo v lokalne volitve. 

Koordinator Levice Luka Mesec poudarja, da se v stranki z rezultatom Kordiša ne ob vstopu v tekmo ne danes niso zares obremenjevali. Politika je tek na dolge proge, je dejal. »Številke niso bistvene, politika je tek na dolge proge. Že čez dva, tri tedne so pred nami nove volitve, referendumi, tako da pod črto, vse v redu,« je o rezultatu kandidata Levice Miha Kordiša dejal Mesec.

image_alt
Miha Kordiš: Predsedniško tekmo sem potegnil v levo

20.50 Golob: Poraženca bomo spoznali v drugem krogu

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je v volilnem štabu predsedniškega kandidata Milana Brgleza izpostavil, da je skupni predsedniški kandidat s koalicijsko partnerico SD odlična popotnica ne samo za te volitve, ampak je s tem tudi koalicija bolj trdna. Poraženca bomo spoznali v drugem krogu, je dodal Golob, ki že ve, kdo bo to. »Poraženca bomo spoznali v drugem krogu in jaz vem že danes, kdo bo poraženec v drugem krogu. In to je tisto, kar je najbolj pomembno. Kdo z leve sredine bo zmagovalec, je manj pomembno kakor to, da leva sredina prevzame to funkcijo v svoje roke in s tem se naslednjih pet let dobi stabilno politično okolje v Sloveniji,« je napovedal predsednik vlade in Gibanja Svoboda.

20.36 Logar: Izidi so potrditev, da je slogan Sodelujmo za prihodnost pravi

Predsedniški kandidat Anže Logar, ki mu prvi delni izidi današnjega prvega kroga volitev kažejo prvo mesto in zanesljivo uvrstitev v drugi krog, se je v prvem odzivu zahvalil vsem volivcem za glas. Po njegovem mnenju je to potrditev, da je slogan njegove kampanje Sodelujmo #ZAprihodnost tisto, kar v Sloveniji potrebujemo v naslednjih petih letih. Obenem je Logar čestital neodvisni kandidatki Nataši Pirc Musar, ki ji prav tako kaže, da se bo uvrstila v drugi krog volitev čez tri tedne. Pred drugim krogom pričakuje vsebinsko razpravo in na koncu se bodo volivci odločili, kateri bo prepričljivejši, je dejal.

Logar, ki kandidira s podporo volivcev ter strank SDS in SLS, je povedal, da je kampanjo vodil popolnoma ločeno. V kampanji predstavljam stališča, ki jih sam zastopam in za katerimi stojim. Nekateri so morda to razumeli, kot da se distanciram, dejansko pa sem bil sam, Anže Logar, kandidat. 

20.30 Milan Brglez ni razočaran

Kandidat SD in Gibanja Svoboda za predsednika republike Milan Brglez je glede okoli 15-odstotne podpore, ki mu jo kažejo prvi delni izidi, dejal, da ni razočaran in da je treba počakati na več preštetih glasov. ​

image_alt
Fajonova in Golob bosta v drugem krogu podprla Pirc Musarjevo

20.23 Prihod Janše v Logarjev štab

19.52 Iz štaba Milana Brgleza

Volilni štab Milana Brgleza se je začel polniti okoli devetnajste ure, ko so se zbrali poslanci strank SD in Gibanja Svoboda.

image_alt
Fajonova in Golob bosta v drugem krogu podprla Pirc Musarjevo

19.32 Brez prtljage

Vladimir Prebilič kot veliko prednost svoje sicer skromne kampanje ocenjuje dejstvo, da je v kampanjo vstopil brez prtljage.

image_alt
Vladimir Prebilič: V kampanjo sem vstopil brez prtljage

19.21 V štabu Sabine Senčar pričakujejo presenečenje

Sabina Senčar rezultat pričakuje v ljubljanskem lokalu Činkole na Poljanski cesti. Zbrala se je vrsta njenih privržencev in lokal je občutno premajhen za vse obiskovalce. Med njimi je tudi prvi mož stranke Resni.ca Zoran Stevanović. »Pričakujem presenečenje: ko mediji prosperirajo dva kandidata, potem pa se zgodi presenečenje. Bomo videli, kako bo. Naredili smo minimalistično kampanjo pri čemer je dejstvo, da iz kampanje v kampanjo rastemo. Res smo drugačni kot ostali, zato bo tudi rezultat danes gotovo popolnoma drugačen, kot nam ga napovedujejo.«

Jim bo današnji rezultat pomagal pri lokalnih volitvah? »Morate razumeti, da mi nimamo podpore lobijev in finančnih strukturah moči, ampak smo stranka v povojih, hodimo korak za korakom. V 24 občinah smo predlagali 9 kandidatov za župane in 180 kandidatov za svetnike in upamo, da bomo prišli v občinske svete v vseh teh občinah. To bi bila že velika zmaga,« je pojasnil Stevanović. Je bila torej Senčarjeva za njih lakmusov papir? »Gre za win-win situacijo.  Ona je na nek način pomagala nam, mi pa njej,« je sklenil sogovornik. Imeli smo ogromno platformo, s katero smo ji pomagali zbrati podpise in neko prepoznavnost, za njo pa sem vedel, da je najboljša kandidatka in da bomo skupaj lahko naredili čudež.«

Senčarjeva upa in pričakuje, da bo spodbuda in navdih, morda upanje za vse tiste, ki sicer nimajo možnosti priti do besede. »Dokazali smo, da vsak lahko dobi glas.«  

Med opaženimi bolj znanimi podporniki Senčarjeve je tudi odvetnik Domen Gorenšek, sin nedavno umrlega ortopeda Bogomirja Gorenška in brat prav tako nedavno umrlega Matevža Gorenška. Senčarjeva je sicer poznala oba, a se z Domnom Gorenškom nista povezala prek zdravniških vrst. Kot je dejal Gorenšek, sta se spoznala šele nedolgo nazaj. Senčarjeva je v smehu dejala, da je on še en diamant, ki so ga bolj dolgo skrivali.

Gorenšek predvideva, da bo rezultat za Senčarjevo pozitivno presenečenje in bo presegel marsikakšnega od 'mainstream' kandidatov. Senčarjevo vidi kot srčno osebo, kot borko, ki je zmagala že z vsem tem, kar je trenutno dosegla. »Eno medaljo ima, ker je po ignoranci medijev in vseh diskreditacijah prišla sem, kjer je. In to kaže na neko posebnost, nje kot osebe. In vse kar se bo zgodilo danes, bo samo nadgradnja tega.« B. F. Ž.

19.15 Pirc Musarjeva optimistična 

Predsedniška kandidatka optimistično pričakuje prve neuradne rezultate po zaprtju volišč. Ankete so ji napovedovale vstop v drugi krog.

image_alt
Milan Kučan verjame, da bo Pirc Musarjeva dobra predsednica

19.15 Pri Logarju prepričani v zmago

Do zdaj še nihče od desnih ali desnosredinskih kandidatov na predsedniških volitvah ni slavil zmage, a pri Anžetu Logarju so prepričani, da bo tokrat drugače.

image_alt
Logar: Bolj kot bodo mlatili, bolj bo sporočilo prišlo do izraza

19.09 Želijo si čim boljši rezultat

Po 18. uri so se v prostorih NSi začeli zbirati podporniki Janeza Ciglerja Kralja, predvsem tisti, ki so sodelovali v kampanji, vodstvo stranke in poslanci. Z nestrpnoostjo so pričakovali rezultate in ugibali, ali je njihovemu kandidatu na tokratnih volitvah uspelo preseči rezultat Ljudmile Novak, ki je danes ne bo v štab, ker je v tujini, s prejšnih volitev leta 2017, ko je zanjo glasovalo nekaj več kot 7 odstotkov udeležencev volitev oziroma približno 54.000 ljudi. Na letošnjih aprilskih parlamentarnih volitvah je NSi uspel prepričati nekaj več kot 81.000 volivcev.

»Po današnji volilni nedelji ocenjujemo minulo kampanjo kot eno zelo korektnih. Mislim, da je dvignila politično kulturo v Sloveniji. Ni bilo udarcev pod pas, vsi kandidati so bili zelo kulturni, dostojni, tudi argumentirani. Ocenjujemo jo kot eno vsebinsko boljših kampanj v zadnjih 20 letih,« je komentiral Robert Ilc, generalni tajnik NSi, ki meni, da njihov kandidat ni nagovoril samo volivcev stranke, temveč širši krog ljudi s podobnimi vrednotami. Želijo si čim boljši rezultat, približno toliko, kot so dobili na zadnjih državnozborskih in predsedniških volitvah. B. H. 

19.01 Kordiš volitvam dal vsebino

Miha Kordiš FOTO: Črt Piksi
Miha Kordiš FOTO: Črt Piksi

V Pritličju, baru v centru Ljubljane, kjer podporniki predsedniškega kandidata Mihe Kordiša pričakujejo rezultate volitev, kljub vidni izčrpanosti aktivistov, vlada prešerno vzdušje. »Ne glede na rezultate, je Kordiš volitvam dal vsebino,« je slišati. Kljub temu, da merjenje predvolilnega mnenja Kordišu ne daje možnosti za uvrstitev v drugi krog volitev, so člani Levice s predsedniško kampanjo zelo zadovoljni. Še pred razglasitvijo rezulatatov pa se večina pogovorov že suče okoli lokalnih volitev. M. B. 

Preberite še:

Komentarji: