Tudi volivci v tujini največ glasov Gibanju Svoboda

Na 21 diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini je bilo oddanih 4.680 glasov, od tega jih je bilo 4.612 veljavnih.
Fotografija: Volilni upravičenci v tujini so gibanju Svoboda namenili 1175 glasov, stranki SDS pa 1020. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Volilni upravičenci v tujini so gibanju Svoboda namenili 1175 glasov, stranki SDS pa 1020. FOTO: Črt Piksi

Volilni upravičenci, ki so glasovali na 21 diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini, so največ glasov namenili stranki Gibanje Svoboda Roberta Goloba. Na drugem mestu po številu veljavnih glasov je stranka SDS.

Na 21 diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini je bilo oddanih 4.680 glasov, od tega jih je bilo 4.612 veljavnih. Gibanje Svoboda je dobilo 1175 glasov, SDS pa 1020 glasov. Sledi podpora stranki Levica, za katero je glasovalo 667 volivcev, stranki NSi, ki ji je glasove namenilo 539 volivcev, in stranki SD, za katero se je odločilo 373 volivk in volivcev.

Največ glasov je bilo oddanih na slovenskem veleposlaništvu v Buenos Airesu (1031), ki je imelo tudi največji volilni imenik. Tamkajšnji volivci so največ glasov dali SDS (611) in NSi (318), Gibanju Svoboda pa le 20.

Drugo največje volišče zunaj države je bilo v Bruslju. Tam je glasovalo 463 volilnih upravičencev. Veljavnih je bilo 462 glasov. Tu je največ glasov dobilo Gibanje Svoboda (156). Sledili so Levica (83), SD (53), SDS (36), LMŠ (35) in NSi (24). 

Izide glasovanja na preostalih devetih veleposlaništvih, kjer so prejeli manj kot 50 glasov volivk in volivcev, bo zaradi zagotavljanja tajnosti glasovanja oz. anonimnosti volivcev ugotavljala Državna volilna komisija (DVK).

Volilni odbor DVK bo predvidoma v torek, 3. maja, ugotavljal izide glasovanja na veleposlaništvih Slovenije v Atenah, Bratislavi, Budimpešti, Moskvi, Ottawi, Podgorici, Skopju, Varšavi in Vatikanu.

Trenutni delni izid volitev, ki je objavljen na spletni strani DVK, bo prihodnji teden dopolnjen še z izidi omenjenih devetih veleposlaništev, za katere bo izid ugotavljala DVK, in z izidi glasovanja po pošti iz tujine, ki jih bodo ugotavljale pristojne okrajne volilne komisije. DVK bo nato sprejela zapisnik o ugotovitvi končnega izida, ki bo objavljen v Uradnem listu.

Preberite še:

Komentarji: