V daleč najbolj zadolženi občini še osmič zapored izvolili Šlihthuberja

Poleg županov so volili tudi člane mestnih svetov in ponekod tudi svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.
Fotografija: Po več kot treh četrtinah preštetih glasov v občini Gornji Petrovci je že gotovo, da bo to občino še osmi mandat zaporedoma vodil Franc Šlihthuber. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Po več kot treh četrtinah preštetih glasov v občini Gornji Petrovci je že gotovo, da bo to občino še osmi mandat zaporedoma vodil Franc Šlihthuber. FOTO: Tadej Regent

V Sloveniji so potekale osme lokalne volitve v zgodovini samostojne države. Ob 7. uri se je odprlo nekaj več kot 3200 volišč, na katerih so volivci odločali, kdo bo v prihodnjih štirih letih vodil 212 slovenskih občin. Poleg županov so volili tudi člane mestnih svetov in ponekod tudi svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. Po napovedih ministrstva za javno upravo se bodo podatki osveževali predvidoma do 23. ure oziroma preštetja vseh glasov v vseh občinah.

0.29 SD ostaja trdno na čelu Velenja

Po 55 odstotkih preštetih glasovnic s 67,7 odstotka na čelu Velenja ostaja Peter Dermol. S tem je prvič izvoljen na rednih volitvah, Dermol je namreč župan postal na nadomestnih volitvah po smrti župana Bojana Kontiča. Tokrat je bilo na volitvah kar šest kandidatov, Dermolu najbližje je prišel nekdanji direktor premogovnika in neodvisni kandidat Milan Medved, ki je po zadnjih podatkih prejel 17,2 odstotka glasov. SD, ki ji pripada Dermol, bo imela večino tudi v mestnem svetu. Dermol se je zahvalil volivcem in napovedal predvsem delo v smeri prestrukturiranja: »Da izkoristimo vsako priložnost, ki nam jo ponujata evropska komisija in država, da bomo ustvarjali delovna mesta, gradili nova stanovanja, začeli z zelenim prehodom in da bomo ohranjali socialno in zdravstveno varnost.«

Dermol je dejal, da so volivci prepoznali njihovo delo: »Z ekipo smo dneve in noči delali v dobrobit Velenja, ponosen sem, da so ljudje to v nas prepoznali. Da so videli v nas srčnost, energijo, vse to, o čemer smo tudi v zadnjih tednih najbolj intenzivno govorili. Prepričan sem, da je Velenje na dobri poti povezovanja, spoštovanja, gradili bomo Velenje takšno, kot si ga ljudje želijo. To odgovornost sem prevzel nase in z gotovostjo trdim, da ne bo dneva, ko ne bom živel za svoje Velenje.« Š. K. 

0.28 Večna obsoteljska župana ostajata

Župan Rogaške Slatine Branko Kidrič in župan Rogatca Martin Mikolič vodita občini že od leta 1994, oba sta kandidirala na listi Nove Slovenije in oba sta dobila še osmi mandat. Kidrič je imel dva protikandidata, osvojil pa je dobrih 63 odstotkov glasov. Martin Mikolič je imel v Rogatcu le enega protikandidata, osvojil je dobrih 74 odstotkov glasov. Mikolič se je zahvalil vsem volivcem in pohvalil protikandidata Fredija Ferčeca: »Bila je res korektna kampanja. So pa občani videli, kaj vse smo naredili v zadnjih letih.« Dodal je, da mu energije po 28 letih na čelu občine še ni zmanjkalo: »Se pa približujem pokoju. Ta mandat bom korektno izpeljal, volivcev ne bom razočaral, potem grem pa v zaslužen pokoj.« Š. K. 

0.08V Kranju v drugi krog Matjaž Rakovec in Ivo Bajec

V Mestni občini Kranj se bosta v drugem krogu pomerila Matjaž Rakovec (SD) in Ivo Bajec (SDS, NSi, SLS in Zeleni Slovenije). Na tretje mesto se je uvrstil predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki je sicer pred štirimi leti v županski tekmi zaostal le za Rakovcem. 

23.53 Na Bledu v drugem krogu Anton Mežan in aktualni župan Janez Fajfar

Na Bledu se bosta v drugem krogu pomerila aktualni župan Janez Fajfar ter čarodej in kočijaž Anton Mežan, ki sta oba kandidirala s podpisi volivcev in prejela podobno število glasov. Po delnih neuradnih izidih in vseh preštetih glasovih se je za Fajfarja odločilo 44,2 odstotka, za Mežana pa 45,6 odstotka volivcev.

23.36 V Kamniku prepričljivo slavil aktualni župan Slapar

V občini Kamnik je glede na delne neuradne izide v današnjem prvem krogu županskih volitev slavil aktualni župan Matej Slapar z okoli 73-odstotno podporo. 

23.35 V Kranjski Gori v drugi krog Henrika Zupan in Blaž Veber

V Kranjski Gori se bosta v drugem krogu pomerila Henrika Zupan in Blaž Veber, ki sta kandidirala s podpisi volivcev. V Kranjski Gori, kjer se po dveh mandatih vodenja občine poslavlja aktualni župan Janez Hrovat, se je sicer za županski stolček potegovalo kar osem kandidatov.

23.30 V Krškem v drugi krog županskih volitev Šiško in Kerin

V Mestni občini Krško sta se po delnih neuradnih izidih današnjih županskih volitev v drugi krog uvrstila neodvisna kandidata Dušan Šiško in Janez Kerin. Šiško je prejel 24,82 odstotka glasov, Kerin pa 19,90 odstotka. Boj za drugo mesto je bil sicer precej izenačen. Nekdanji poslanec Šiško je ocenil, da je rezultat dober in da je to zmaga zanj in za njegovo listo, saj so nastopili brez druge politične podpore oz. kot neodvisni. Verjame v svoje sodelavce in v zmago v drugem krogu, je dodal za STA. Višji kriminalistični inšpektor Kerin se je v prvem odzivu zahvalil volivcem za podporo. Uvrstitve v drugi krog je vesel, vse svoje dosedanje volivce in morebitne nove pa je povabil na volitve v drugem krogu, v katerem pričakuje zmago.

Za županski stolček v Krškem, ki ima na tokratnih volitvah prvič status mestne občine, se je sicer potegovalo šest kandidatov.  Aktualni župan Miran Stanko za vnovični mandat ni kandidiral.

23.28 V Škofljici se Ivan Jordan poslavlja od županovanja

Po več kot 99 odstotkih preštetih glasov v občini Škofljica je jasno, da se aktualni župan Ivan Jordan poslavlja od županovanja. V drugi krog sta se namreč uvrstila županska kandidata Rok Treven in Primož Cimerman, Jordan pa je prejel le nekaj več kot 17 odstotkov glasov in tako ne bo dobil še četrtega mandata. Tretji v županski tekmi v Škofljici je bil kandidat Gibanja Svoboda Bojan Božič, ki je prejel 21,1 odstotka glasov, četrti Jordan, peti pa Igor Zupančič, ki ga je kandidirala njegova lista in je zbral 16,3 odstotka glasov.

Med kandidatnimi listami v občinski svet v Škofljici je največ mandatov dobilo Gibanje Svoboda, in sicer šest. Po dva mandata so dobili SDS, Neodvisna lista Moja občina in Lista za napredno Škofljico - Rok Treven. Po en mandat so dobili NSi, Lista Igorja Zupančiča in Lista Gibanja zdrava družba.

23.17 Na Igu se bosta v drugem krogu pomerila Usenik in Modic

V občini Ig se bosta v drugem krogu županskih volitev pomerila Zlatko Usenik (Lista Zlatka Usenika) in Anton Modic (SLS). Prvi je po neuradnih podatkih in vseh preštetih glasovnicah zbral 34,5 odstotka glasov, drugi pa 31 odstotkov. Tretji je bil Mirko Merzel (SDS), ki je zbral 20,2 odstotka glasov. Na četrto mesto se je z 12,3 odstotka glasov uvrstil Boris Pirc (SD), na peto pa Mitja Glavnik (Konkretno), ki je zbral 2,1 odstotka glasov.

Dolgoletni aktualni župan Janez Cimperman ni kandidiral. Med kandidatnimi listami v občinski svet sta Lista Zlatka Usenika za napredek občine Ig in SLS dobili vsaka po štiri občinske svetnike. SDS je dobila tri, Gibanje Svoboda dva in SD enega. STA

22.57 V Brežicah v drugem krogu spet Molan in Zorčič

Aktualni brežiški župan Ivan Molan je po več kot 90 odstotkih preštetih glasovnic osvojil 46,5 odstotkov glasov in bo podporo za nov mandat moral iskati v drugem krogu. Tam se bo, tako kot že pred štirimi leti, spopadel z nekdanjim predsednikom DZ Igorjem Zorčičem, ki je danes osvojil dobrih 29 odstotkov glasov.

Z županom Molanom, kandidatom s podpisi volivcev, ki Brežice vodi v zadnjih štirih in pol mandatih, sta se za župansko mesto pomerila dva izzivalca. Poleg Zorčiča, ki je prav tako kandidiral s podpisi volivcev, se je za županski stolček potegovala še skupna kandidatka Gibanja Svoboda, SD, Levice in DeSUS Mojca Florjanič, ki je osvojila nekaj manj kot 24 odstotkov glasov. Molan, 59-letni diplomirani organizator menedžer, je član SDS, vendar je vnovič kandidiral s podpisi volivcev. Podprl ga je brežiški odbor SDS.

22.44 V Osilnici do drugega mandata aktualna županja 

V Osilnici je drugi mandat na čelu občine osvojila aktualna županja in kandidatka Gibanja Svoboda Alenka Kovač. Po vseh preštetih glasovnicah je prejela 74,5 odstotka glasov. Protikandidatka Anamarija Štimec (NSi), ki je bila v iztekajočem se mandatu občinska svetnica, je prejela 25,5 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila 62-odstotna. Alenka Kovač je na tokratnih volitvah kandidirala kot kandidatka stranke Gibanje Svoboda, ki je sicer na letošnjih lokalnih volitvah s svojimi kandidati za župana nastopila v 51 občinah.

Zanjo bo to drugi mandat na čelu najmanjše slovenske občine. Leta 2018 je na lokalnih volitvah kot kandidatka SMC premagala tedanjega župana Antuna Volfa. Stranka SMC je v sedemčlanskem občinskem svetu tedaj dobila le enega svetnika, medtem ko je dobila NSi štiri in Lista Antuna Volfa dva.

Po napovedih ministrstva za javno upravo se bodo podatki osveževali predvidoma do 23. ure oziroma preštetja vseh glasov v vseh občinah. FOTO: Blaž Samec/Delo
Po napovedih ministrstva za javno upravo se bodo podatki osveževali predvidoma do 23. ure oziroma preštetja vseh glasov v vseh občinah. FOTO: Blaž Samec/Delo

22.20 Šlihthuber ostaja župan najbolj zadolžene občine

Po več kot treh četrtinah preštetih glasov v občini Gornji Petrovci je že gotovo, da bo to občino še osmi mandat zaporedoma vodil Franc Šlihthuber. Dobil je okrog 65 odstotkov glasov. Župan je že od ustanovitve te občine leta 1994, v minulih letih pa je poskrbel za neslaven rekord, saj je občina Gornji Petrovci že leta z naskokom najbolj zadolžena občina v državi. Konec lanskega leta je imela dolga za 2801 evro na prebivalca, druga najbolj zadolžena slovenska občina Kostel pa 1051 evrov dolga na prebivalca. Občina Gornji Petrovci ima zaradi tolikšnega zadolževanja že od leta 2009 blokiran račun. J.P.

21.47 V Kočevju Prebiliču nov mandat

Čeprav so v občini Kočevje prešteli le 27 odstotka glasov – volilna udeležba je bila sicer 32,63-odstotna in je od 12.969 volilnih upravičencev glasovalo 4232 – izid verjetno ne bo presenečenje. Prebivalci po površini največje občine v Slovenije po do sedaj preštetih glasovih najbolj zaupajo sedanjemu županu Vladimirju Prebiliču, saj je zanj glasovalo 71,84 odstotka vseh.

Na drugem mestu je z 8,11 odstotka nekdanji župan in poslanec Janko Veber. Vladimir Prebilič, ki je bil kočevski župan že tri mandate, je zadovoljen z rezultatom: »Vesel pa sem tudi zato, ker se listi Moja Kočevska obeta večina tudi v občinskem svetu in bomo lahko nemoteno delovali še naprej.«

21.40 V drugi krog Damjan Anželj in Andrej Mešiš

Po pričakovanjih bodo morali volivci v mestni občini Murska Sobota decembra še enkrat na volišča. Po neuradnih podatkih bo namreč potreben drugi krog, v katerem se bosta pomerila Damjan Anželj, kandidat Socialnih demokratov, in kandidat SDS Andrej Mešič. Na naše vprašanje, kaj bosta poudarjala v kampanji pred drugim krogom volitev in v čem mislita, da sta drugačna od svojega nasprotnika, je Damjan Anželj dejal, da je občina že do sedaj dobro delovala pod vodstvom dosedanjega župana Aleksandra Jevška in da bo, če bo izvoljen, samo nadaljeval to dobro delo z odlično ekipo.

Andrej Mešič pa je poudaril, da bo opozarjal na neuresničene načrte, na primer na dejstvo, da še ni zgrajena nujno potrebna vzhodna soboška obvoznica in da ima mesto zanemarjeno športno infrastrukturo, sam pa si bo, če bo izvoljen, prizadeval za to, da bi mladi ostajali v občini in da bi privabil čim več gospodarskih družb, tudi storitvenih. 

Andrej Mešič. FOTO: Jože Pojbič 
Andrej Mešič. FOTO: Jože Pojbič 

21.27 V Radencih nov mandat županu Leljaku

V Radencih je na lokalnih volitvah po delnih neuradnih izidih z nekaj več kot 55 odstotki podpore slavil aktualni župan Roman Leljak, ki je kandidaturo vložil s podpisi volivcev. Njegov edini konkurent Toni Žitek, ki je kandidiral s podporo Gibanja Svoboda, je osvojil 44,7 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila 70,7-odstotna.

Lista Romana Leljaka je po delnih neuradnih izidih slavila tudi v tekmi za občinski svet, kjer je osvojila šest mandatov. Pet mandatov je pripadlo Gibanju Svoboda, z dvema mandatoma sledijo Socialni demokrati, po en mandat pa so osvojili DeSUS, NSi in SDS. Publicist Roman Leljak je zaradi svoje preteklosti že ob kandidaturi pred štirimi leti poskrbel za pozornost širše slovenske javnosti. Brez kontroverznih potez ni šlo niti v času županovanja, nenazadnje je na poseben način nase opozoril tudi v času kampanje za tokratne volitve.

Gibanje Svoboda je Leljaka namreč obtožilo, da je na predčasnem glasovanju v Radencih kršil volilno zakonodajo s tem, ko naj bi vzel nežigosano glasovnico, jo obkrožil, objavil na družbenem omrežju in pozneje raztrgal. Občinska volilna komisija v Radencih je sicer kasneje zavrnila ugovor Gibanja Svoboda z utemeljitvijo, da očitane nepravilnosti niso vplivale na volilni izid.

Še en nenavaden dogodek v zvezi z aktualnim županom se je zgodil minuli teden, ko je Leljak s klicem na 112 sprožil gasilsko vajo za vsa društva v občini. Po informacijah pomurskega Vestnika Gasilska zveza Radenci o domnevni vaji, ki jo je sprožil župan, ni bila obveščena in tako gasilci, ko so prejeli poziv, niso mogli vedeti, da gre za vajo. Leljak je sicer leta 2018 na županskih volitvah slavil s 53 odstotki glasov, ko se je v drugem krogu pomeril s kandidatom SD Emilom Šmidom. V 16-članskem občinskem svetu je takrat njegova lista osvojila štiri mandate, s tremi so sledili Socialni demokrati.

21.03 Mladi pričakovali drugi krog

Marko Šantej je za Delo dejal, da so v mladi občine Laško pričakovali drugi krog: »Kljub temu pa je rezultat precej nad pričakovanji, take razlike nismo pričakovali. Jutri se začne naša kampanja naprej. Odprti smo pa za sodelovanje z vsemi.«

21.00 Ratajc: Zmago sem pričakoval

V Slovenskih Konjicah si je drugi mandat zagotovil Darko Ratajc, SD, ki mu je nasproti stal Jure Levart iz Nove Slovenije. Slednji je dobil 43,1 odstotka, Ratajc pa 56,8 odstotkov glasov. »Verjamem, da so ljudje spoznali moje delo v zadnjih štirih letih. Zmago sem pričakoval. Hvala vsem, ki so šli na volitve in so glasovali. Jutri bom šel normalno v službo in bom tam ob 7. uri. Bomo pa še čakali na rezultate za občinski svet,« je za Delo dejal Ratajc. Š. K. 

20.59 V Kranju prešerno

V Kranju je v štabu Matjaža Rakovca prešerno. Glede na število kandidatov je bil tesen izid pričakovan. Še vedno pa ni znano, ali drugi krog sploh bo. Odločale bodo lahko tudi glasovnice oddane na predčasnih volitvah, ki jih je bilo kar pet odstotkov. M. P.

20.56 Macedoni pometel s konkurenco

V mestni občini Novo mesto, kjer sta se na tokratnih volitvah potegovala le dva kandidata – dosedanji župan Gregor Macedoni in Srečko Vovko, so volivci pričakovano podelili nov mandat dosedanjemu županu. Ob ponovni izvolitvi je Gregor Macedoni, ki bo s tem začel svoj tretji županski mandat, kar je prvič v zgodovini mestne občine Novo mesto, dejal, da je vesel podpore volivcev: »Volilni izid pa je tudi dokaz, da smo dobro delali, obenem pa je to tudi dobra popotnica za naslednja štiri leta.« S. F. 

Jelki Godec se ni uspelo zavihteti na županski stol. FOTO: Roman Šipić/Delo
Jelki Godec se ni uspelo zavihteti na županski stol. FOTO: Roman Šipić/Delo

20.35 Poslanka SDS ne bo županja

V Šentjurju po skoraj vseh preštetih glasovnicah na čelu občine ostaja župan Marko Diaci, ki je dobil dobrih 70 odstotkov glasov. Imel je le eno protikandidatko, in sicer vodjo poslanske skupine SDS Jelko Godec. Mnogi so bili prepričani, da ima Godčeva veliko možnosti, saj v Šentjurju na državnozborskih volitvah zmaguje SDS, na predsedniških volitvah je tam slavil Anže Logar.

Diaci je za Delo dejal, da je zelo zadovoljen: »Vesel sem, da so se občanke in občani odpravili na volitve in da so prepoznali naše delo. Jutri se ne bo popolnoma nič spremenilo, nadaljujemo z delom kot doslej. Že naša kandidatura pa je temeljila na delu, ki smo ga že opravili, in na načrtih za prihodnost.« Š. K.

Novi stari župan Novega mesta je Gregor Macedoni. FOTO: Igor Zaplatil
Novi stari župan Novega mesta je Gregor Macedoni. FOTO: Igor Zaplatil

19.41 V 51 občinah so bili župani znani že pred volitvami

Po zaprtju volišč so v 51 občinah še pred zaključkom preštevanja glasovnic že znani novi župani, saj v letošnji volilni tekmi niso imeli nobenega protikandidata. Predvsem gre za manjše občine, je pa med njimi tudi ena mestna, in sicer Slovenj Gradec, ki jo bo tudi prihodnji mandat vodil Tilen Klugler.

Že znane župane imajo tudi v Beltinci (Marko Virag), Benediktu (Milan Repič), Brezovici (Metod Ropret), Cankovi (Danilo Kacijan), Cerkvenjaku (Marjan Žmavc), Črenšovcih (Vera Markoja), Dobju (Franc Leskovšek), Dobrepolju (Janez Pavlin), Dobrovniku (Marjan Kardinar),

Dolu pri Ljubljani (Željko Savič), Dupleku (Mitja Horvat), Gorenji vasi-Poljanah (Milan Čadež), Gornjem Gradu (Anton Špeh), Horjulu (Janko Prebil), Kozjem (Milenca Krajnc), Križevcih (Branko Slavinec), Kungota (Tamara Šnofl), Kuzmi (Jožef Škalič), Lenartu (Janez Kramberger),

Ljubnem (Franjo Naraločnik), Logu-Dragomer (Miran Stanovnik), Lovrencu na Pohorju (Marko Rakovnik), Medvodah (Nejc Smole), Mirni (Dušan Skerbiš), Mozirju (Ivan Suhoveršnik), Naklem (Ivan Meglič), Nazarjah (Matej Pečovnik), Pesnici (Gregor Žmak), Pivki (Robert Smrdelj), Podčetrtku (Peter Misja), Podlehniku (Sebastian Toplak), Postojni (Igor Marentič), Preddvoru (Rok Roblek), Račah-Fram (Branko Ledinek), Radečah (Tomaž Režun), Ravnah na Koroškem (Tomaž Rožen), Razkrižju (Stanko Ivanušič), Ribnici (Samo Pogorelc), Selnici ob Dravi (Vlasta Krmelj), Semiču (Polona Kambič), Sodražici (Blaž Milavec), Solčavi (Katarina Prelesnik), Staršah (Stanislav Greifoner), Svetem Andražu v Slovenskih goricah (Darja Vudler), Sveti Jurij v Slovenskih goricah (Peter Škrlec), Svetem Tomažu (Mirko Cvetko), Šmarjah pri Jelšah (Matija Čakš), Taboru (Marko Semprimožnik), Zavrču (Slavko Pravdič) in Žetalah (Anton Butolen).

Za 212 županskih mest se skupaj poteguje 618 kandidatov, 3382 svetniških mest pa si želi zasesti 18.671 kandidatov. FOTO: Blaž Samec/Delo
Za 212 županskih mest se skupaj poteguje 618 kandidatov, 3382 svetniških mest pa si želi zasesti 18.671 kandidatov. FOTO: Blaž Samec/Delo

19.02 Rakovec: Kranj zmore več

Na tokratnih lokalnih volitvah v Kranju za favorita velja zdajšnji župan Matjaž Rakovec, ki ga predlaga stranka SD. Poteguje se za drugi mandat. Pred njegovim štabom v središču Kranja se je zbralo okoli 50 podpornikov, tam so tudi številni predstavniki sedme sile. Javno mnenjske raziskave so Rakovcu sicer kazale visoko, več kot 60-odstotno podporo volivcev na tokratnih lokalnih volitvah, a bo treba na prve delne in neuradne rezultate še počakati.

Rakovec je takoj ob zaprtju volišč dejal: »Najprej iskrena hvala vsem občankam in občanom, ki verjamejo vame in v mojo vizijo Kranja. Hvala, da ste šli na volitve in me vsaj po javno mnenjski raziskavi  podprli v tolikšnem številu, da bomo lahko čim prej skupaj stopili na pot pozitivnih sprememb. Danes želimo dokazati, da si želimo še več. Kranju vračamo nekdanji sloves, ki mu pripada. Kranj zmore več.« V Kranju pričakujejo, da v primeru, da bo drugi krog županskih volitev, da se bosta 4.decembra pomerila zdajšnji župan Matjaž Rakovec in njegov protikandidat Ivo Bajec, ki ga podpirata SDS, NSi, SLS in Zeleni Slovenije. M. P.

18.37 Ponekod zelo nizka volilna udeležba

Med občinami, ki imajo več kot enega kandidata za župana, je volilna udeležba najnižja na Jesenicah. Po podatkih državne volilne komisije (DVK) je v železarskem mestu, kjer se za županski mandat poteguje pet kandidatov, do 17.20 volilo 4280 volilnih upravičencev, kar je 24,99 odstotka vseh, ki imajo pravico glasovati. 

Volila udeležba v mestnih občinah je za zdaj najnižja v Ljubljani. Po podatkih DVK je v glavnem mestu do 17.20 svoj glas oddalo 25,72 volilnih upravičencev, druga najnižja volilna udeležba je bila v Celju (26,62 odstotka) in tretja v Kranju (27,41). Pred štirimi leti je bila volilna udeležba v teh mestnih občinah 45,10, 39,71 oziroma 44,62 odstotka. Več ljudi kot v omenjenih mestnih občinah je danes na volišča prišlo celo v Slovenj Gradcu, čeprav se tam za župana poteguje samo en kandidat, aktualni župan Tilen Klugler. Na drugi strani so imeli ob 17.20 najvišjo volilno udeležbo med mestnimi občinami v Kopru, 36,24 odstotka, Murski Soboti 35,89 odstotka in Krškem 32,83 odstotka. P. Z

18.14 Povezava lokalne na državno sceno pomembna

Predsednik vlade Robert Golob je ob oddaji glasu na lokalnih volitvah v izjavi poudaril pomen teh volitev za politiko. Tam se začne res prava politika za ljudi, ki ima tudi najbolj konkretne rezultate, ki jih ljudje občutijo neposredno, je dodal. »Je pa res, da je potem povezava lokalne na državno sceno izjemno pomembna. Ampak začne se pa tukaj,« je ob oddaji glasu v Novi Gorici dejal predsednik vlade in Gibanja Svoboda.

Izrazil je željo, da bi se ljudje odzvali tudi na lokalne volitve, tudi v krajevne skupnosti oziroma v mestne četrti, in da bodo izbrali predstavnike, ki bodo imeli največ posluha ravno za ljudi. Predsednik vlade je svoj glas oddal v Mestni občini Nova Gorica, kjer se za županski stolček poteguje pet kandidatov in ena kandidatka ter 12 list za 32 članov mestnega sveta. Gibanje Svoboda na lokalnih volitvah nastopa prvič.

Negotovosti, kakršna vlada v Murski Soboti, pa ni v kar sedmih pomurskih občinah, kjer imajo samo po enega kandidata ali kandidatko. FOTO: Blaž Samec/Delo
Negotovosti, kakršna vlada v Murski Soboti, pa ni v kar sedmih pomurskih občinah, kjer imajo samo po enega kandidata ali kandidatko. FOTO: Blaž Samec/Delo

17.00 Drugi krog zelo verjetno neizbežen

Če dosedanji soboški župan Aleksander Jevšek (SD) ne bi postal minister brez listnice za evropsko kohezijsko politiko in razvoj v novi vladi Roberta Goloba, bi bile županske volitve v mestni občini Murska Sobota precej dolgočasne, saj bi Jevšek glede na dosedanje delo najverjetneje osvojil še tretji mandat. Tako pa je župansko funkcijo zapustil še pred koncem mandata. Namesto njega se s podporo stranke SD za župansko mesto poteguje Damjan Anželj, Gibanje Svoboda je v bitko poslalo direktorja soboškega BTC Mitjo Horvata, kandidat SDS je dolgoletni občinski svetnik Andrej Mešič, kot četrta pa s podporo nevladne stranke Akacija kandidira Blanka Denko Čeh. Drugi krog volitev v Murski Soboti je zelo verjetno neizbežen. 

Negotovosti, kakršna vlada v Murski Soboti, pa ni v sedmih pomurskih občinah. Tako bo v Črenšovcih mandat ponovila Vera Markoja, še sedmi mandat bosta županovala Marjan Kardinar v Dobrovniku in Stanko Ivanušič na Rakrižju, mandate bodo ponovili tudi Jožef Škalič na Kuzmi, Danilo Kacijan na Cankovi in Marko Virag v Beltincih, v Križevcih pa bodo na čelo občinske uprave dobili Branka Slavinca. J. P.

Matjaž Rakove v Kranju. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Matjaž Rakove v Kranju. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

08.00 Za 212 županskih mest se poteguje 618 kandidatov

Skupno se bo o novih predstavnikih lokalnih oblasti lahko izreklo nekaj manj kot 1,7 milijona volilnih upravičencev. Volivci bodo ob prihodu na volišče prejeli najmanj dve glasovnici, za volitve župana in člane občinskega sveta. Lahko pa bo glasovnic tudi več. V občinah, ki imajo ustanovljene ožje dele, bodo namreč potekale tudi volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. V občinah, kjer prebivajo pripadniki italijanske oziroma madžarske narodne skupnosti ali romske skupnosti, bodo volili tudi predstavnike teh skupnosti. 

Današnje volitve v vseh občinah sicer še ne bodo prinesle odgovora, kdo bo novi župan. Kjer noben od županskih kandidatov ne bo dobil večine glasov, bo namreč odločal drugi krog, ki bo 4. decembra. Medtem pa je v 51 občinah novi župan že znan, saj se v njih za to mesto poteguje le po en kandidat.

Preberite še:

Komentarji: