Marija Magajne: Razmere trenutno ne dopuščajo sproščanja ukrepov

Na novinarski konferenci sta stanje komentirali državni sekretarki Marija Magajne (ministrstvo za zdravje) in Mateja Ribič (ministrstvo za delo).
Fotografija: V sredo je bilo pozitivnih skoraj 29 odstotkov opravljenih testov. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
V sredo je bilo pozitivnih skoraj 29 odstotkov opravljenih testov. FOTO: Leon Vidic/Delo

Tudi v sredo je delež pozitivnih testov znašal skoraj 29 odstotkov (našteli so 1849 novih okužb), umrlo pa je 49 oseb, ki so se okužile z novim koronavirusom. Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina se je pritisk na bolnišnice morda rahlo zmanjšal: včeraj je bolnišnično oskrbo potrebovalo 1258 pacientov s covidom-19, kar je 24 manj kot v torek. Intenzivno nego je potrebovalo 189 pacientov oziroma devet manj kot v torek.

Stanje je v Sloveniji še vedno najslabše v Posavju, kjer 14-dnevna incidenca znaša 1481 potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev, najboljše pa gre Goriški, je na novinarski konferenci komentiral vladni govorec Kacin. Po višjem številu novih okužb med drugim negativno izstopajo Slovenska Bistrica, Šentjur, Brežice, Celje, Dravograd, Ivančna Gorica, Koper, Krško, Laško, Lenart, Murska Sobota, Polzela, Velenje in Žalec. V Ljubljani je bilo novih okužb 169, v Mariboru 84.

Prenos novinarske konference si lahko ogledate tukaj


Spremenjeno obveščanje po testiranju


Potem ko se je vladni kabinet na včerajšnji seji odločil, da bo odločitev o morebitnem sproščanju ali zaostrovanju ukrepov sprejeta po posvetih z direktorji zdravstvenih institucij in predstavniki gospodarstva v soboto, je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne povedala, da razmere trenutno ne dopuščajo sproščanja ukrepov. Ker pa da zdravje pomeni psihofizično blagostanje ljudi, bo vlada pri rahljanju ukrepov upoštevala tudi vpliv epidemije nanje. 

Kot je povedala, se spreminja obveščanje po testiranju na novi koronavirus – v prihodnje bo obveščanje ljudi avtomatizirano s sporočilom SMS prek Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Izvid je možno spremljati tudi prek portala e-zdravje, še vedno pa rezultate lahko sporočajo na vstopnih točkah oziroma zdravniki.

Marija Magajne je poudarila še, da je za preprečevanje širjenja novega virusa po novem nujno nositi masko, saj šal in ruta, denimo, ne zadoščata. Tako imenovane kirurške maske, kot je utemeljila državna sekretarka, preverjeno ščitijo, enako tudi pralne maske. 
 

Javna dela v domovih


Stanje v domovih starejših občanov je komentirala državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič. Na novo so skupno ozdraveli 104 stanovalci domov in 39 zaposlenih, na novo pa se je okužilo 106 stanovalcev in 68 zaposlenih. Od ponedeljka se v domovih vsaj enkrat na teden izvajajo testiranja na novi koronavirus – okoli 50 domov testiranja izvaja v lastni režiji, preostalim pa pomagajo zdravstveni domovi in mobilne enote.

Od avgusta do oktobra se je v domovih zaposlilo skoraj 400 ljudi, kadrovske stiske pa so naslovili tudi prek poziva na pomoč v domovih prek javnih del.

Preberite še:

Komentarji: