Z živo verigo selili knjige v novo knjižnico

V živi verigi sodelovalo sedemsto prostovoljcev. Knjižno gradivo potovalo kilometer daleč.
Fotografija: FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Tadej Regent/Delo

Radlje ob Dravi – Le še tristo knjig s polic z mladinsko literaturo je bilo treba preseliti s stare lokacije radeljske knjižnice na novo, sodobnejšo in prostornejšo v središču mesta, zato je danes približno sedemsto otrok in odraslih oblikovalo kilometer dolgo živo verigo, po kateri so knjige potovale iz rok v roke ter v slabi uri dosegle cilj.

Na čelu verige so bili najmlajši iz radeljskega vrtca, ki so knjige predajali v roke prvošolcem, nato so jih dobili v roke drugošolci in tako naprej po starosti vzdolž Hmeline, po ravnini mimo šole, kjer so kot zadnji, tik preden je veriga zavila ostro levo proti centru mesta, v roke upokojencem in drugim prostovoljcem knjige predajali devetošolci. Prvo in zadnjo knjigo so knjižničarke okrasile s pentljama v barvah logotipa knjižnice; z vijolično in rumeno. Vzdušje je bilo izjemno. »Pripravi se, knjiga!« so se otroci spodbujali v verigi.
 

Gasilci zaprli cesto


Učenci osnovne šole iz Radelj, ki so knjige med potjo na hitro prelistali ali pa vsaj pogledali njihove naslove, so bili najštevilnejši del verige, saj je v podvigu sodelovalo vseh 450 šolarjev. Razredničarke so njihovo bralno vnemo na poti sicer pozdravljale, a jih opozarjale, da bodo morali na odprtje knjižnice še malo počakati ter da naj knjige iz rok v roke vendarle potujejo z večjo hitrostjo. »Hitreje!« so jim govorile, če se je našel kdo, ki se je želel vanje preveč poglobiti. Radeljskim knjižničarkam, ki jih vodi Slavica Potnik, pa so na pomoč priskočili tudi gasilci. Za selitve zadnje pošiljke knjig so na poti zaprli za promet vse ceste in ulice.

Najmočnejši člen žive verige so bili radeljski šolarji. FOTO: Tadej Regent/Delo
Najmočnejši člen žive verige so bili radeljski šolarji. FOTO: Tadej Regent/Delo


Prostovoljci, med njimi tudi občinski svetniki, pa knjižničarkam niso pomagali le danes, ampak vse dni od 3. maja, ko so pridno polnili škatle in knjige odvažali na novo lokacijo v obnovljeno nekdanjo veleblagovnico Tima. »Ta ima veliko prednosti, saj bo prostornejša in bližje uporabnikom, dostopna bo tudi z dvigalom,« je povedala Slavica Potnik, direktorica knjižnice. V živi verigi je stala tudi upokojenka Metka Erjavec: »Navdušeni smo, da bo knjižnica odslej v centru Radelj. Vsi, ki smo doma, smo z veseljem prišli pomagat pri selitvi. To je velika pridobitev za občane.«

Pri selitvi knjig so pomagali tudi najmlajši iz vrtca. FOTO: Tadej Regent/Delo
Pri selitvi knjig so pomagali tudi najmlajši iz vrtca. FOTO: Tadej Regent/Delo

 

Odprtje 21. junija


Okoli tri tisoč bralcem bosta od 21. junija, ko bodo knjižnico površine 700 kvadratnih metrov tudi uradno odprli, po novem na razpolago bralni klub za starejše ter kotiček za najstnike. Dominika Karlatec, predsednica krajevne skupnosti Radlje: »Vzela sem dopust, da sem lahko del žive verige. Skupaj z društvom kmečkih žena Dravske doline smo se potrudili za udeležence, saj smo zanje pripravili ajdov kruh z orehi in mlečni kruh z rozinami.«

FOTO: Tadej Regent/Delo
FOTO: Tadej Regent/Delo


V obnovljeno Timo bo občina, ki je 80-odstotna lastnica stavbe, do konca leta preselila tudi mladinski center, sočasno s knjižnico pa se bo v mansardne prostore objekta preselila še območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Knjižnica se v središče mesta vrača dvajset let po tem, ko se je iz kulturnega doma preselila v poslovno-trgovski center v zahodnem delu mesta.

Komentarji: