Za vstop v Slovenijo znova zadošča hitri test

Vada je razrahljala tudi nekatere omejitve pri ponujanju nastanitvenih storitev in obisku trgovskih centrov.
Fotografija: Za vstop v Slovenijo bo poleg negativnega testa PCR spet veljal tudi hitri test. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Za vstop v Slovenijo bo poleg negativnega testa PCR spet veljal tudi hitri test. FOTO: Leon Vidic/Delo

Na popoldanskem zasedanju vlade na Brdu pri Kranju ni bilo pričakovati korenitejših sprememb protiepidemioloških ukrepov, nekatere spremembe pa je vlada vendarle sprejela. Tako je med drugim odločila, da bo za vstop v državo poleg negativnega testa PCR spet veljal tudi hitri test. Test ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa.

Hitri test bo ustrezen, če bo opravljen v državah članicah EU, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali ZDA, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če bo opravljen v Turčiji. Naveden mora biti na seznamu hitrih testov EU.

PCR test pa bo ustrezen, če bo opravljen v državah članicah EU, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali ZDA, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če bo opravljen v Turčiji.

Za osebe, ki so prebolele covid-19, in cepljene osebe ni sprememb in lahko vstopijo brez napotitve v karanteno.

Vlada je spremenila tudi pogoje za prihod z območja, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu. Oseba, ki prihaja s takšnega območja, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če ob vstopu predloži dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu.

Novost je, da mora oseba dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od pet dni. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na rdečem oziroma temno rdečem seznamu.

Nastanitveni obrati, ki imajo nad 60 nastanitvenih enot, lahko ponujajo nastanitvene storitve do 75 odstotkov zasedenosti nastanitvenega obrata. FOTO: Leon Vidic/Delo
Nastanitveni obrati, ki imajo nad 60 nastanitvenih enot, lahko ponujajo nastanitvene storitve do 75 odstotkov zasedenosti nastanitvenega obrata. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Večji hoteli in kampi lahko oddajo do 75 odstotkov kapacitet


Rahljajo se tudi omejitve pri ponujanju nastanitvenih storitev in predpisanem zagotavljanju prostora na stranko v trgovskih centrih. Vlada je naposled ukinila tudi prepoved uživanja hrane in pijače pri osebnem prevzemu na prevzemnih mestih.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, bo s ponedeljkom dovoljeno izvajanje kongresne dejavnosti ob pogoju, da zaposleni in potrošniki izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Manjše bodo omejitve pri ponujanju nastanitvenih storitev. Nastanitveni obrati, ki imajo do 60 nastanitvenih enot, lahko od ponedeljka ponujajo nastanitvene storitve do 45 nastanitvenih enot. Nastanitveni obrati, ki imajo nad 60 nastanitvenih enot, pa lahko ponujajo nastanitvene storitve do 75 odstotkov zasedenosti nastanitvenega obrata, kar velja tudi za kampe.
 

V trgovskih centrih poslej deset kvadratnih metrov na stranko


Novost je dostopnost bazenov za vse goste, ki izpolnjujejo pogoj PCT. Ta pogoj morajo izpolnjevati tudi zaposleni. Zasedenost razpoložljivih zmogljivosti je omejena na 75 odstotkov. Trgovski centri bodo morali po novem na posamezno stranko zagotavljati 10 kvadratnih metrov, in ne več 20 kvadratnih metrov.

Vlada je sprostila tudi nekatere omejitve pri izvajanju dimnikarskih storitev in gradbenih del, deloma pa tudi pri izvajanju kongresne dejavnosti ter obratovanja igralnic, igralnih salonov in prirejanja posebnih iger na srečo.
 

Vlada nizu ukrepov podaljšala rok vejavnosti


Vlada je sicer na podlagi mnenja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje sklenila še, da se do 13. junija podaljša veljavnost ukrepov iz odlokov, ki so bili izdani na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, pri čemer ostaja vsebina odlokov nespremenjena.

Tako se za sedem dni podaljšuje veljavnost odlokov o začasni prepovedi zbiranja ljudi, o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom ter o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

Vlada je danes prav tako podaljšala veljavnost odloka o začasnih omejitvah kolektivnega uresničevanja verske svobode, odlok pa je tudi dopolnila z opredelitvijo, koliko oseb lahko v zaprtih prostorih ali na prostem kolektivno uresničuje versko svobodo.

Odslej bo lahko v zaprtem prostoru in na odprti površini, kjer se za kolektivno uresničevanje verske svobode uporabljajo tudi fiksni sedeži, zasedenih do 50 odstotkov razpoložljivih sedišč.

Ob tem bo morala biti zagotovljena medosebna razdalja najmanj 1,5 metra, razen med člani skupnega gospodinjstva. Tam, kjer sedišč ni ali pa so ta postavljena, pa bo morala biti med udeleženci oziroma postavljenimi sedišči zagotovljena razdalja najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva, so sporočili iz Ukoma.

Preberite še:

Komentarji: