Zaradi Levice pomisleki tudi drugod

Od partnerskega sporazuma, protokola in kadrovskega razreza je odvisna vloga Saba.
Fotografija: Brane Golubovič je prinesel kandidatoro za mandatarja v parlament. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Brane Golubovič je prinesel kandidatoro za mandatarja v parlament. FOTO: Roman Šipić/Delo

Ljubljana – Predsedniki petih strank, ki so prispevale podpise za mandatarsko kandidaturo Marjana Šarca, se bodo jutri ponovno usedli z vodstvom Levice, da bi poskusili uskladiti besedilo protokola o sodelovanju, pri katerem je menda kar nekaj večjih razhajanj. Prav status, ki ga poskuša pridobiti Levica, očitno še naprej precej moti Sab.

Čeprav je Marjan Šarec ob napovedi vložitve kandidature v spremstvu Alenke Bratušek, Mira Cerarja, Dejana Židana in Karla Erjavca zagotavljal, da peterica misli resno s sestavljanjem vlade, so se za resnične pokazale govorice, da Alenka Bratušek ne izključuje možnosti, da bi tudi oni raje sodelovali projektno.
 

Sab brez ministrov?


»Resnica je, da se resno pogovarjamo o tem, da ne damo ministrov v svojo vlado,« je potrdil generalni sekretar Saba Jernej Pavlič. O nadaljnjih korakih bo odločal svet stranke po Šarčevi izvolitvi in po tem, ko bodo dokončno pripravljeni partnerski sporazum in protokol o sodelovanju ter znan kadrovski razrez. O manjšinski vladi ostajajo zadržani, ker po njihovem mnenju pomeni veliko prostega teka in usklajevanja za malo rešitev. »Za nas so vse opcije odprte, odvisno je tudi od kadrovskih potencialov, ki jih bo imela vlada. Tudi od kakovosti ministrov bo odvisno, ali bomo sposobni uresničiti, kar smo zapisali,« je dejal Pavlič in poudaril, da je Alenka Bratušek edina, ki se še ni pogovarjala o položajih.



Očitno imajo precejšnje težave ne le z držo in zahtevami Levice, temveč tudi z izjavami njenih predstavnikov v javnosti. Pavlič se je, podobno kot prvak SMC Miro Cerar v torek, kritično in konkretno odzval na trditve Violete Tomič, da se v peterici kažejo jasne namere, da bi po morebitni podpori Levice Šarcu iz koalicijske pogodbe izločili pozitivne socialno usmerjene ukrepe. »Moram poudariti, da so vse rešitve, ki smo jih izpogajali s prejšnjim potencialnim partnerjem, kar zadeva zdravstvo in upokojence, v pogodbi ostale enako zapisane, kot so bile, še preden se je priključila Levica. Tako da so besede, da bi se nekatere stvari zmetale ven, zlonamerne in rušijo mir med partnericami, ki se zdaj sestavljamo,« je dejal generalni sekretar Saba in spomnil, da so prav zaradi nasprotovanja Levice umaknili nekatere Sabove predloge, ki so v korist vsem ljudem, kot je znižanje dohodnine, kar bi se vsem pokazalo v višini izplačane plače.

Na vprašanje, ali pričakuje, da bo Levica na internem referendumu, katerega izid bo znan danes, potrdila sodelovanje s peterico, je odgovoril: »Če si želijo, da dobi država levosredinsko vlado, ki naj bi zagotavljala socialne pravice, boljši status upokojencem in javno zdravstvo vsem, bodo podprli vlado.«
 

Kdo izbira ministre?


Kot za večino v peterici je za Sab med bolj spornimi zahtevami, ki jih je Levica postavila v protokolu sodelovanja, to, da bi odločala o ministrski ekipi, čeprav ne bi sedela v vladi. »Če želiš uresničevati partnerski sporazum, moraš za to zagotoviti kadre in prevzeti odgovornost. Če ne prevzemaš odgovornosti in se uresničuje tvoja koalicijska pogodba, moraš dovoliti partnerjem, da za temi kadri, za katere odgovarjajo s politično odgovornostjo, tudi stojijo. Ne pa da ti, prek neke zunanje funkcije opazovalca, nadzornega sveta, nadministra ali nadkoordinatorja, vplivaš na te odločitve. Imamo zadržke do tega, da bi nam drugi določali ministrske funkcije,« je komentiral Pavlič. Na pomislek, ali se ne bi s tem, ko ne bi dali ministrov, tudi oni izognili odgovornosti, ni odgovoril.



V Levici vztrajajo, da za podporo ministrski ekipi manjšinske vlade ne morejo dajati bianko menic: »S podporo ministrski ekipi stranka prevzema tudi odgovornost za njihovo delo. Zato ne moremo dajati podpore vnaprej in na slepo, ne da bi vedeli, kdo naj bi zasedel najodgovornejše in najpomembnejše položaje v novi vladi.« Še nekaj je ključnih točk, ki naj bi jih jutri dorekli na ravni predsednikov strank.

Marjanu Šarcu za izvolitev manjkajo trije glasovi. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Marjanu Šarcu za izvolitev manjkajo trije glasovi. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Vsekakor se zavedajo, da je (ne)izvolitev Šarca v drugem krogu zdaj v njihovih rokah. Doslej je Šarec zbral 43 glasov, manjkajo mu še trije. Na poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti ne more upati, saj je njuno stališče od prvega kroga iskanja mandatarja, da nočeta biti jeziček na tehtnici, temveč da bi koalicija morala imela potrebno večino brez njunih glasov. Šarec se je pred dnevi sestal s Felicejem Žižo in Ferencem Horvathom, ki sta dejala, da bosta ravnala državotvorno.

Včeraj se je srečal s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki ga je uradno obvestil o vložitvi kandidature, pogovarjala pa sta se o nadaljnjih postopkih sestavljanja vlade.

Preberite še:

Komentarji: