Zaradi močnih nalivov zalivalo kleti, sprožili so se zemeljski plazovi, ponekod zapore cest

Dopoldne so za vzhodno Slovenijo še napovedane močnejše padavine; nekatere reke na območju Dolenjskega krasa ter Ljubljanica na Ljubljanskem barju in Krka v srednjem in spodnjem toku bodo lahko še poplavljale.
Fotografija: Cesta Prevalje–Leše je bila zaradi plazu popolnoma zaprta. FOTO: PGD Prevalje
Odpri galerijo
Cesta Prevalje–Leše je bila zaradi plazu popolnoma zaprta. FOTO: PGD Prevalje

Meteorne vode in narasli vodotoki so danes povzročali težave na območjih občin Radljeob Dravi, Črna na Koroškem, Dravograd, Podvelka, Slovenj Gradec, Brežice, Puconci, Slovenska Bistrica in Šentilj. Sprožili so se trije zemeljski plazovi, poplavljenih je bilo pet objektov od teh v Šentilju Zdravstveni dom, podrlo se je tudi nekaj dreves. Pri odpravljanju posledic je sodelovalo devet prostovoljnih društev, so sporočili s Centra za obveščanje RS.

Dopoldne je v vzhodni Sloveniji močno deževalo; nekatere reke na območju Dolenjskega krasa ter Ljubljanica na Ljubljanskem barju in Krka v srednjem in spodnjem toku so še vedno poplavljale. Včeraj in danes ponoči je bilo obravnavanih več dogodkov, povezanih z obilnim deževjem. Republiški center za obveščanje je evidentiral 55 dogodkov, v katerih je nastala samo gmotna škoda. Na delu je bilo 45 prostovoljnih gasilskih društev in trinajst poklicnih enot.

Včeraj okoli 19. ure je reka Krka poplavila cestišče na relaciji Kostanjevica na Krki–Zameško v občini Kostanjevica na Krki, tako da so morali cesto zapreti. Težave z zalivanjem kletnih prostorov so imeli tudi na Lovrencu na Pohorju in v Mariboru ter naselju Prosečka vas v občini Pucunci, kjer so tamkajšnji gasilci meteorno vodo nato izčrpali.

Nekaj nevšečnosti je povečana količina vode ponoči povzročala v Brežicah, saj se je okoli pol petih zjutraj na regionalno cesto Brežice–Bizeljsko pri naselju Bukošek zaradi vetra in močnega dežja podrlo drevo in oviralo promet.

Narasle vode potoka Pšata v Mengšu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Narasle vode potoka Pšata v Mengšu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Meteorna voda je v občini Črna na Koroškem zalivala kletne prostore stanovanjskega objekta, a večje škode ni bilo, saj so pravočasno posredovali tamkajšnji gasilci. V Radljah ob Dravi so gasilci morali prekriti del strehe na večstanovanjskem objektu, ker je zaradi močnega dežja začela puščati.

V občini Hoče - Slivnica se je zaradi močnega dežja meteorna voda stekala v lovilni jašek v kletnih prostorih stanovanjskega objekta, gasilci PGD Hoče so vodo nato izčrpali.


 

Zaradi deževja ponekod tudi plazovi


Cesta Prevalje–Leše je bila zaradi plazu popolnoma zaprta. FOTO: PGD Prevalje
Cesta Prevalje–Leše je bila zaradi plazu popolnoma zaprta. FOTO: PGD Prevalje


V občini Podvelka je zdrsnil zemeljski plaz. O dogodku so bile obveščene pristojne službe, sanacija plazu pa se bo nadaljevala danes. Podobno se je zgodilo v Prevaljah, kjer so gasilci zavarovali kraj dogodka ter s ceste odstranili približno šestnajst kubičnih metrov zemljin ter podrta drevesa. Cesta je bila za promet zaprta.





Tako visoka je bila snežna odeja včeraj zjutraj. FOTO: Jože Senica
Tako visoka je bila snežna odeja včeraj zjutraj. FOTO: Jože Senica


Če imate tudi vi fotografije naraslih rek, plazov oziroma drugih posledic obilnega deževja, nam jih pošljite!

Preberite še:

Komentarji: