Umrlo je 34 obolelih s covidom-19, hospitaliziranih je 1084 ljudi

Včeraj so na območju Slovenije potrdili 1612 novih okužb. Na intenzivni negi se borijo za življenja 178 obolelih.
Fotografija: Testiranje okužb na Metelkovi v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Testiranje okužb na Metelkovi v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic/Delo

Število ljudi, ki so na območju Slovenije po okužbi z novim koronavirusom od začetka pandemije izgubili življenje, je preseglo število 500. Včeraj jih je po vladnih podatkih umrlo še 34, kar je najvišje število doslej. 

Še vedno narašča tudi število hospitaliziranih v bolnišnicah. Po najnovejših vladnih podatkih jih je 1084, od tega na intenzivni negi 178, kar je deset več kot dan prej. Do 24. ure so ob 6340 opravljenih testiranjih potrdili 1612 novih okužb. Doslej je bilo v državi skupno potrjenih 44.270 okužb, umrlo pa je 531 ljudi.

image_alt
Nov dnevni rekord okuženih tudi v Italiji 

Ponovno širitev testiranja


Ministrstvo za zdravje je sicer izvajalce na primarni ravni včeraj obvestilo o ponovno spremenjenem načinu testiranja na covid-19. Glede na nedavno vključitev večjega števila mest za odvzem brisov, se skladno s priporočili strokovno svetovalne skupine ponovno poveča odvzem brisov nosno-žrelnega predela.

To pomeni, da se brisi nosno-žrelnega predela ponovno jemljejo pri vseh osebah s sumom na covid-19. Povečevanje odvzema brisov, ki so dostopni v čim krajšem času, je zelo pomembno za obvladovanje epidemije, ki je še vedno v porastu.


 

Bojana Beović: »Treba je zdržati s čim manj žrtvami«


Bojana Beović. FOTO: Jure Eržen/Delo
Bojana Beović. FOTO: Jure Eržen/Delo
Infektologinja in vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je STA povedala, da se sodeč po najnovejših številkah morda res bližamo vrhuncu drugega vala epidemije.

»Trenutno smo v situaciji, ko je tisto, kar nam res pove o gibanju epidemije, število hospitaliziranih bolnikov, in sicer zaradi sprememb v načinu testiranja. Tu moramo biti previdni pri interpretaciji podatkov,« je opozorila.

Dodala je, da je bila malenkost optimistična že prejšnji konec tedna, a se je med tednom izkazalo, da za to ni bilo razloga, saj so se bolnišnice skokovito polnile. »Situacija je v bolnišnicah na zgornjem robu,« je ponovila.

»Na vsak način moramo ne samo spraviti situacijo na nek plato, ki bi pomenil, da lahko situacijo vzdržujemo z ukrepi, ki jih imamo. Želimo si, da bi imeli učinek in bi obrnili krivuljo navzdol, saj bo lahko samo v tem primeru možno govoriti o sproščanju in nekoliko bolj normalnem življenju vsaj nekaj časa,« je pojasnila.

Po njenem mnenju nas čaka še nekaj mesecev takega življenja. »Moramo biti izjemno previdni, saj lahko ogromno naredimo na individualni ravni. Od tega je odvisno, ali bodo potrebni ukrepi na državni ravni. Pričakujemo, da bo naslednje leto del težav rešilo učinkovito cepivo. Do takrat je treba zdržati s čim manj žrtvami,« je sklenila.

Komentarji: