Ameriški časniki tarča kibernetskega napada

Napad naj ne bi izviral iz Amerike, najbolj prizadeti pa so časniki The Los Angeles TimesChicago TribuneBaltimore Sun ter tudi Wall Street Journal in The New York Times.
Fotografija: FOTO: Lucy Nicholson/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Lucy Nicholson/Reuters

Številni ameriški časniki so se včeraj soočali z resnimi težavami, saj je zaradi posledic kibernetskega napada prišlo do motenj tiskanja in dostave. Z zapoznelo dostavo so se bili primorani ukvarjati pri časnikih The Los Angeles Times, Chicago Tribune, Baltimore Sun ter še pri nekaterih edicijah, ki sodijo pod okrilje založniške hiše Tribune Publishing, poroča tiskovna agencija Reuters.

Zlonamerne programe naj bi zaznali že v petek, po informacijah časnika LA Times pa naj bi napad izviral iz tujine. Prizadeti sta bili tudi sobotni izdaji časnika Wall Street Journal in The New York Times, saj si s prej omenjenimi časopisi delijo obrat za tiskanje v Los Angelesu. »Verjamemo, da je bil namen napada onemogočiti infrastrukturo in strežnike. Namen ni bila kraja informacij,« je za LA Times pojasnil neimenovani vir. 

Časopisni založnik Tribune Publishing. FOTO: Jim Young/Reuters
Časopisni založnik Tribune Publishing. FOTO: Jim Young/Reuters


Marisa Kollias, predstavnica založniške hipe Tribune Publishing, je v izjavi za javnost potrdila, da je virus prizadel predvsem podporne sisteme, ki omogočajo tiskanje in proizvodnjo časopisov. »Vsi trgi znotraj našega podjetja so prizadeti,« je še poudarila Marisa, a ni želela natančneje pojasniti do kakšnih motenj prihaja. Dodala je še, da trenutno ni nikakršnih znakov, ki bi namigovali na morebitno materialno oškodovanje bralcev in naročnikov. »Bančni podatki ter osebni podatki naših naročnikov niso bili kompromitirani,« je pojasnila Kolliasova.

Na Ministrstvu Združenih držav za domovinsko varnost (DHS) primer že preučujejo. 

Komentarji: