Apokaliptične nevihte usodne za več kot sto ljudi

Sever Indije so zajeli peščeni viharji in nevihte, v katerih so se podirali električni drogovi in hiše.
Fotografija: Peščeni vihar v New Delhiju FOTO: Chandan Khanna/AFP
Odpri galerijo
Peščeni vihar v New Delhiju FOTO: Chandan Khanna/AFP

Severni del Indije je ponoči prizadelo hudo neurje s silovitim vetrom, ki je najbolj prizadelo zvezne države Uttar Pradesh, Andhra Pradesh, Rajasthan, Punjab, kjer je umrlo najmanj 116 ljudi, več kot 250 ljudi je poškodovanih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju lokalnih medijev naj bi bilo najhuje v Uttar Pradeshu, kjer stoji znameniti mavzolej Tadž Mahal. Tam je po navedbah tamkajšnjih oblasti po zadnjih podatkih umrlo 65 ljudi, medtem ko je nevihta v sosednjem Rajasthanu terjala 35 življenj, v Punjabu pa sta dva potrjena smrtna primera. Kot so še sporočile oblasti, utegne število žrtev zaradi številnih poškodovanih še narasti.

{twitter}
.@Eumetsat Meteosat-8 #Satellite captures the recent #duststorm in India in 'dust RGB' imagery on 2 May 2018. The dust (shown as magenta) appears to be picked up from the west and carried over #Rajasthan and #UttarPradesh. pic.twitter.com/044zB3oM9f
— Met Office Science (@MetOffice_Sci) 3 May 2018
{/twitter}

Že v sredo je v neurju v zvezni državi Andhra Pradesh življenje izgubilo najmanj 14 ljudi. Tam je v nekaj urah strela udarila več kot 41.000-krat.

Veter je pihal s hitrostjo več kot 130 kilometrov na uro in je bil tako silovit, da je ponekod podiral drevesa in rušil zidove. To naj bi zakrivilo tudi večino smrti. Po močnem vetru pa je sledilo neurje z močnim deževjem.

Vremenoslovci so danes izdali opozorilo pred novimi neurji za prihodnjih 48 ur.

Zaradi podobnih neviht vsako leto v Indiji umre več sto ljudi, a je bilo tokratno neurje eno najhujših v zadnjih 20 letih, še piše AFP.

Več iz te teme:

Komentarji: