Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Avstrijski obrambni minister zahteva več denarja za obrambo

Thomas Starlinger ocenjuje, da je varnost Avstrije ogrožena in predlaga daljše služenje vojaškega roka.
Avstrijski obrambni minister začasne vlade Thomas Starlinger. FOTO: Harald Minich/Avstrijska zvezna vojska
Avstrijski obrambni minister začasne vlade Thomas Starlinger. FOTO: Harald Minich/Avstrijska zvezna vojska
J. P., STA
27. 8. 2019 | 13:15
27. 8. 2019 | 13:34
3:20
Dunaj – Avstrijski obrambni minister Thomas Starlinger je v pogovoru za časnik Die Presse opozoril na finančno podhranjenost avstrijske vojske, poroča STA. Po njegovih besedah je zaradi tega varnost avstrijskih državljanov že sedaj ogrožena, z letom 2021 pa vojska ne bo mogla niti več plačevati računov.

Zaradi premajhnega proračuna za obrambo po besedah Starlingerja že danes ni več mogoče varovanje ključne infrastrukture na vseh področjih. »Morda bi lahko zaščitili enega od skupaj 256 objektov, preostalih pa ne,« je sporočil minister v prehodni avstrijski vladi.

Avstrijska vojska zahteva dodatno milijardo denarja. FOTO: Harald Minich 
Avstrijska vojska zahteva dodatno milijardo denarja. FOTO: Harald Minich 


Ko gre za kibernetske napade, pa je avstrijska vojska po besedah ministra že sedaj skoraj povsem brez zaščite, njegov ponedeljkov pogovor za dunajski časnik povzema avstrijska tiskovna agencija APA. 


 

Ob izpadu elektrike bi vojašnice ostale v temi


Starlinger je razložil, da bi v primeru namerno izzvane prekinitve dobave električne energije vojašnice obtičale v temi, saj niso več ločene od civilne elektro oskrbe. Ker vojska nima svojih bencinskih črpalk, bi bila v takšnem primeru tudi povsem ohromljena.

Ko gre za letalsko obrambo, pa je Starlinger povedal, da mora tisti, ki bi želel nezakonito preleteti Avstrijo, samo počakati na noč, saj se tedaj ne izvaja praktično nikakršen nadzor zračnega prostora, je povzela srbska tiskovna agencija Tanjug.
Starlinger se je v pogovoru za dunajski časnik zavzel tudi za vrnitev na stari sistem služenja vojaškega roka, tako da bi to znova trajalo osem in ne več šest mesecev. To bo predlagal tudi v poročilu o avstrijski vojski do leta 2030, ki ga bo predstavil septembra.

Avstrijska vojska hoče več denarja. FOTO: Harald Minich 
Avstrijska vojska hoče več denarja. FOTO: Harald Minich 

 

Avstrijsko vojsko čakajo finančne težave


Avstrijski obrambni minister je že junija razburil avstrijsko javnost z izjavami, da vojsko čakajo velike finančne težave in da bo posledica tega tega popoln zastoj. Tedaj je pod vprašaj postavil tudi sodelovanje avstrijske vojske v misijah v tujini.

Starlinger je vodenje obrambnega ministrstva prevzel v začetku junija, ko je Avstrija po aferi Ibiza in razpadu črno-modre koalicije dobila prehodno, nestrankarsko vlado. 56-letni generalmajor je bil pred tem vojaški svetovalec pri avstrijskem predsedniku Alexandru Van der Bellnu. Predčasne parlamentarne volitve bodo v Avstriji 29. septembra.

Avstrijska vojska ima na leto na voljo 2,2 milijarde evrov. Generalštab je marca letos predlagal, da bi se proračunska sredstva do leta 2022 povečala na 3,3 milijarde. Avstrijsko finančno ministrstvo na drugi strani zagovarja znižanje sredstev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine