Avstrijski parlament z veliko večino podprl obvezno cepljenje

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Obvezno cepljenje proti covidu-19 bo v Avstriji od februarja obvezno za vse, ki so starejši od 18 let in imajo stalno ali začasno prebivališče v tej državi. FOTO: Alain Jocard/AFP
Odpri galerijo
Obvezno cepljenje proti covidu-19 bo v Avstriji od februarja obvezno za vse, ki so starejši od 18 let in imajo stalno ali začasno prebivališče v tej državi. FOTO: Alain Jocard/AFP

21.23 Francija v omilitev protikronskih ukrepov

Francija bo od 2. februarja postopoma omilila ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Hkrati bodo od ponedeljka zaostrili pogoje za necepljene proti covidu-19, ki ne bodo imeli več dostopa do gostinskih lokalov, kulturnih in športnih prireditev ter medmestnega potniškega prometa, je nocoj sporočil francoski premier Jean Castex.

V Franciji bodo tako od 2. februarja odpravili omejitve glede kapacitet za športne in kulturne prireditve, zaščitne maske ne bodo več obvezne na prostem. Obvezno delo od doma bodo spremenili v priporočeno. Od 16. februarja dalje bodo vrata lahko ponovno odprle francoske diskoteke, ponovno bosta na stadionih, kinematografih in javnem potniškem prometu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dovoljena hrana in pijača.

Poleg tega se februarja tudi obeta omilitev pravil glede zaščitnih mask in testiranj v šolah, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tisti, ki se bodo v Franciji do sredine februarja odločili za prvi odmerek cepiva proti covidu-19, bodo še naprej morali predložiti negativen test na okužbo z novim koronavirusom.

Francoski premier je danes še dejal, da se francoske bolnišnice kljub trenutno visokim številkam novih okužb ne srečujejo s preobremenitvijo zahvaljujoč visokemu deležu cepljenjih proti covidu-19. V Franciji je proti covidu-19 z vsaj enim odmerkom cepljenih 93 odstotkov odraslih. Po napovedi pogoja PC (preboleli ali cepljen proti covidu-19) se je za cepljenje odločilo še milijon ljudi.

Francoski ustavni svet bo sicer v petek obravnaval dokazilo o cepljenju in prebolelosti. Vlada sicer ne pričakuje, da bi mu svet nasprotoval. Zakonsko je pogoj PC v Franciji predviden do julija. Castex je ob tem dejal, da bo ta pogoj odpravljen takoj, ko se bodo razmere umirile in bo usahnil dotok novih covidnih bolnikov v bolnišnice.

19.45 Avstrijski parlament z veliko večino podprl obvezno cepljenje proti covidu-19

Avstrijski parlament je danes z veliko večino podprl obvezno cepljenje proti covidu-19. Za je glasovalo 137 poslancev, 33 jih je bilo proti. Obvezno cepljenje so podprli poslanci vladajoče koalicije, med opozicijskimi socialdemokrati in Neosom so bili proti posamezni poslanci, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Obvezno cepljenje proti covidu-19 bo v Avstriji od februarja obvezno za vse, ki so starejši od 18 let in imajo stalno ali začasno prebivališče v tej državi. Do sredine marca je predvideno prehodno obdobje brez kazni, sicer je predvidena globa do 3600 evrov. Obvezno cepljenje ne bo veljalo za nosečnice, tiste, ki se ne smejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov, ter za prebolevnike po covidu-19 šest mesecev po preboleli bolezni.

Obvezno cepljenje proti covidu-19 mora potrditi še avstrijski zvezni svet, kar naj bi po pričakovanjih storil na zasedanju 3. februarja. Pričakovano je bila razprava v avstrijskem parlamentu pred glasovanjem precej čustvena. Proti obveznemu cepljenju so bili odločno svobodnjaki. Njihov predsednik Herbert Kickl je že ob začetku razprave ostro nastopil proti temu. Protesti proti cepljenju so potekali tudi v središču Dunaja.

Avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein se je med razpravo v parlamentu osredinil predvsem v razbijanje dvomov v učinkovitost cepljenja. Predsednica opozicijskih socialdemokratov Pamela Rendi-Wagner je izpostavila pomen po njenih besedah občutljive današnje odločitve v parlamentu.

»V zadnjih letih je šlo marsikaj narobe in je bilo zamujenega, zato je precepljenost še vedno prenizka,« je dejala, a hkrati dodala, da je obvezno cepljenje proti covidu-19, »ki si ga nihče od nas ni želel«, postalo nujno.

Predsednica Neosa Beate Meinl-Reisinger je menila, da jih je poenotila »obsežna utrujenost«, saj so bila zadnja leta izjemno naporna, zaradi česar je, kot je dejala, »pomembno, da te čase končno pustimo za seboj«. Dejala je še, da nikoli več ne bi smelo priti do omejevanja svobode, kot se je to dogajalo med preteklimi zaprtji javnega življenja.

Avstrijski parlament je nocoj tudi sprejel spremembe zakona o protikoronskih ukrepih, ki predvideva ostrejše ukrepe za tiste, ki ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom ne spoštujejo.

Posamezni upravni organi bodo lahko z odločbo za največ teden zaprli tista podjetja, ki bodo predhodno trikrat kaznovana zaradi istega neizpolnjevanja ukrepov (npr. prekoračitev omejitve oseb ali nepreverjanje ustreznih dokazil). V posameznih primerih bodo lahko podjetje takoj zaprli za sedem dni.

Spremembe prinašajo tudi zvišanje najvišjih glob ter novost, da so tako inšpektorati za delo kot tudi drugi nadzorni organi po zakonu o varni hrani in varstvu potrošnikov pooblaščeni, da v okviru svojih dejavnosti nadzorujejo spoštovanje aktualnih protikoronskih ukrepov.

Avstrijska ministrica za turizem Elisabeth Köstinger je v izjavi poudarila, da se je zavzemala za zaostritev na tem področju. »Vsako podjetje, ki krši protikoronske ukrepe, mora biti kaznovano,« je dejala in dodala, da se s »strožjimi kaznimi« povečuje pritisk nadzora.

18.17 NLZOH del vzorcev za PCR-testiranje od srede pošilja v Nemčijo

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) od srede del vzorcev za PCR-testiranje zaradi velikih obremenitev pošilja v Nemčijo podjetju Eurofins, so za STA sporočili iz NLZOH. Podjetje vzorce obdela v roku 48 ur, kar je skladno s spremenjenim protokolom PCR-testiranja, ki je v veljavi od srede.

Vseh sedem laboratorijev NLZOH po Sloveniji obratuje na višku zmogljivosti, zato vzorce za PCR-testiranje, ki jih ne morejo obdelati, v popoldanskem času izvajalec odpelje v tujino, rezultate pa vrne naslednji dan, so pojasnili v NLZOH.

V tujino trenutno odpeljejo 3000 do 4000 vzorcev dnevno. Podjetju Eurofins lahko vsak dan dostavijo do 5000 vzorcev, ob prehodni najavi pa do 10.000 vzorcev za PCR-testiranje na dan. Po dogovoru bodo vzorce v Nemčijo pošiljajo do največ tri mesece, a upajo, da bodo pomoč laboratorija v tujini potrebovali največ en mesec.

17.20 Na svetu rekordno število okužb z novim koronavirusom

Med 13. in 19. januarjem je bilo v svetu zabeleženih rekordnih več kot tri milijone primerov okužbe s koronavirusom dnevno, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Število okužb se je povečalo za več kot petkrat, odkar so konec novembra 2021 v Južni Afriki odkrili zelo prenosljivo različico omikron.

V zadnjih sedmih dneh je bilo prijavljenih povprečno 3.095.971 dnevnih primerov, kar je 17-odstotno povečanje v primerjavi s tednom prej, poroča AFP.

Preden se je pojavil omikron, je bil prejšnji rekord za povprečno globalno dnevno število okužb konec aprila 2021 približno 800.000.

Trenutna stopnja okužb je za približno 440 odstotkov višja od dnevnega povprečja v tednu, ki se je končal 24. novembra 2021, ko je Južna Afrika Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) obvestila o omikronu.

Številke temeljijo na uradnih statističnih podatkih, ki so jih pripravili nacionalni zdravstveni organi in jih je zbrala agencija AFP. Velik delež manj hudih ali asimptomatskih primerov ostane neodkrit kljub okrepljenim režimom testiranja od začetka pandemije. Ob upoštevanju prekomerne umrljivosti, povezane s covidom-19, WHO ocenjuje, da bi lahko bilo skupno število smrtnih žrtev dva- do trikrat tolikšno.

17.15 ZD Ljubljana: Kadra za dodatno točko za PCR-testiranje ni dovolj

Iz Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana so sporočili, da kadra za dodatno točko za jemanje brisov za PCR-testiranje nimajo. K vzpostavitvi dodatne točke jih je po poročilih o gneči na cesti od Ljubljane proti Medvodam pred vstopno točko za testiranje v Stanežičah v sredo popoldne pozvalo ministrstvo za zdravje.

V ZD Ljubljana poudarjajo, da je testna točka za odvzem brisov za PCR-testiranje, ki se od ponedeljka nahaja na P+R parkirišču v Stanežičah, v zadnjih dneh ob enormnem povečanju obolelih izjemno obremenjena. Kot so pojasnili, ne pokrivajo le Ljubljane, pač pa tudi okolico s primestnimi občinami.

»Dodatno obremenitev so v zadnjih dneh povzročili tudi nekateri drugi odjemalci brisov, ki so zaradi manjka PCR-testov na svojih lokacijah ljudi usmerjali na našo vstopno točko, ti pa so na testiranje prihajali nenaročeni,« so navedli. Ob tem so spomnili, da se je na odvzem brisa za PCR-test treba naročiti, izjema so le dijaki in šolarji ob pozitivnem izvidu samotesta.

Kot so zapisali, o skrajno obremenjenem kadru in njegovem pomanjkanju na primarnem nivoju sprotno obveščajo ministrstvo za zdravje. Ministrstvo za zdravje poročanih podatkov po navedbah ZD Ljubljana ne prebira in se ne zaveda resnosti kadrovskega deficita ter »brezglavo predlaga dodatno obremenjevanje družinskih zdravnikov, kar kaže na popoln absurd in nepoznavanje razmer«.

15.15 Vidni znanstveniki: Pri epidemiji bi morali glavno besedo imeti epidemiologi

Vidni znanstveniki so na okrogli mizi z naslovom Epidemija in znanost(i) poudarili, da bi morali imeti pri vodenju epidemije covida-19 glavno besedo v Sloveniji epidemiologi. Nekateri izmed sodelujočih so prevladovanje infektologov v strokovni skupini za covid-19 in nejasno določitev ločnice med skupino in politiko označili za napako.

Prevladovanje infektologov v strokovni skupin za covid-19 pri ministrstvu za zdravje po mnenju epidemiologa in nekdanjega direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Ivana Eržena pomeni, da želi imeti vlada »alibi za odločitve, ki jih je skupina predlagala, ali pa ne«. Številni ukrepi za obvladovanje epidemije covida-19 so bili po njegovi oceni dvomljivega uspeha, saj so bili ljudje zbegani, ko so sledili spreminjanju odlokov in nelogičnim ukrepom. Izrazil je tudi nasprotovanje obveznemu cepljenju, saj bi se v primeru uveljavitve obveznega cepljenja v tem trenutku proti različici omikron zaščitili čez nekaj mesecev.

Tudi imunolog Alojz Ihan se je strinjal, da bi morali v vsaki državi vodenje epidemije prevzeti epidemiologi. V Sloveniji se je po njegovih besedah strokovna skupina za covid-19 preveč »združila z vlado«, kar je označil za napako. Sam je sicer v času epidemije imel občutek, da so bili epidemiologi »nenavadno tiho«.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Epidemiologinja Alenka Kreigher je bila kritična do »vodenja epidemije s strani infektologov«. Razlog v prevladovanju infektologov v strokovni skupini je sicer iskala v tem, da se je vseskozi poudarjalo, da je pred posledicami covida-19 treba obvarovati zdravstvo. Ta argument je sicer ne prepriča, saj je epidemija problem celotne družbe. Vlogo komunikacije s prebivalci bi morali po njenem mnenju prevzeti epidemiologi.

13.34  Žrtve holokavsta prizadete zaradi primerjav s koronavirusom

Preživeli holokavsta so obsodili vse pogostejše primerjave njihovega trpljenja z ukrepi, sprejetimi v času pandemije novega koronavirusa. Gibanje za boj proti antisemitizmu (CAM) je danes objavilo poročilo o trivializaciji holokavsta na internetu, kjer je bilo ugotovljenih več kot 60 milijonov primerov povezovanja pandemije in holokavsta. Poročilo CAM navaja, da se zanikanje holokavsta hitro širi in postaja vse večji del glavnega diskurza o holokavstu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Politiki v Evropi, ZDA in celo Izraelu so omejitve širjenja koronavirusa primerjali z nacističnimi zločini nad Judi, kar po mnenju predsednika CAM Sache Roytmana Dratwe koristi izključno zanikovalcem holokavsta. Politike in širšo javnost je pozval, naj ta skrb vzbujajoči trend vzamejo resno. V poročilu so svoje mnenje izrazili tudi mnogi, ki so preživeli holokavst. Vera Grossman Kriegel je bila kot otrok podvržena krutim medicinskim poskusom, ki jih je na ljudeh v Auschwitzu izvajal nacistični zdravnik Josef Mengele.

13.02  Plačljiv odvzem brisa za PCR-testiranje ponekod še vedno mogoč

Pri nekaterih izvajalcih testiranja je plačljiv odvzem brisa za PCR-testiranje kljub spremenjenemu režimu PCR-testiranja še vedno mogoč. Novi režim, ki velja od srede, prednost pri testiranju daje hospitaliziranim in osebam z zdravstvenimi težavami, zato sprva ni bilo jasno, ali bo plačljivi odvzem brisa še vedno mogoč. Minister za zdravje Janez Poklukar je v sredo ob predstavitvi razpisa za sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvenega varstva poudaril, da je treba poskrbeti za vse prebivalce, tudi tiste, ki so bili v času nastopa petega vala epidemije covida-19 v tujini in za vračanje v domovino potrebujejo negativen PCR-test, prav tako za gospodarstvenike, ki PCR-test potrebujejo za odhode v tuje države. »Zavedamo se tudi, da imajo prebivalci že plačane določene obveznosti v tujini, v državah, kjer potrebujejo PCR-test, zato bo to omogočeno tudi v prihodnjih dneh,« je dejal.

V Zdravstvenem zavodu Zdravje so za STA potrdili, da je pri njih plačljiv odvzem brisa za PCR-testiranje na koronavirus še vedno mogoč. Tovrstne brise pošiljajo v laboratorij Klinike Golnik. V zadnjih dneh povečanega zanimanja ne zaznavajo. Kot je razvidno iz njihove spletne strani, odvzem brisa za PCR-testiranje stane 85 evrov. Osebam s pozitivnim rezultatom hitrega antigenskega testa ali samotesta pa omogočajo brezplačen odvzem brisa za PCR-testiranje, tako kot izvajalci testiranja v mreži javnega zdravstva.

12.35  V soboški bolnišnici 80 odstotkov covidnih bolnikov necepljenih

V soboški bolnišnici je med covidnimi bolniki 80 odstotkov necepljenih. Trenutno je hospitaliziranih 24 in še devet na oddelku za intenzivno terapijo. Lani so obravnavali 1403 covidne bolnike od skupno 14.349 hospitalnih bolnikov, kar je toliko kot leta 2020. Zaradi covida opravljajo le polovico operacij, ambulantno dejavnost pa v polnem obsegu. Kot je na današnji novinarski konferenci povedala strokovna direktorica Splošne bolnišnice Murska Sobota Manuela Kuhar Makoter, pri operativni dejavnosti še vedno sprejemajo le paciente s stopnjo nujno in zelo hitro, delo v ambulantah pa prilagajajo zaradi bolniških dopustov ali karanten.

Prav zato so 11. januarja uvedli tretjo stopnjo delovanja, tako da za zaposlene, ki so v stiku z okuženimi z novim koronavirusom, karantena ne velja. Brez te odločitve ustreznega zdravljenja ne bi mogli zagotavljati. Zaradi covida-19 so skupno obravnavali za skoraj 19 odstotkov manj bolnikov od načrtovanega. Načrtovane obravnave so presegli pri večini ambulantnih pregledov in ambulantni diagnostiki, najslabše pa so izpolnili program na oddelku za bolezni ušes, nosu in grla ter pri pobolnišničnem zdravljenju, predvsem zaradi pomanjkanja zdravniškega kadra ter zdravljenja covidnih bolnikov. Zaradi okužbe s covidom-19 je trenutno v karanteni 20 zaposlenih, 84 jih je bolniškem in 44 na porodniškem dopustu. Sicer pa 85 odstotkov zaposlenih izpolnjuje pogoj PC.

Splošna bolnišnica Murska Sobota. FOTO: Tadej Regent/Delo
Splošna bolnišnica Murska Sobota. FOTO: Tadej Regent/Delo

11.39  Zdravniki pričakujejo, da jih bolniki obravnavajo brez žalitev in groženj

Koordinacija zdravniških organizacij v izjavi za javnost opozarja, da se zdravniki v zadnjem času vedno pogosteje srečujejo z nespoštovanjem in grožnjami bolnikov. Zato prosijo in pričakujejo, da jih bolniki, ki pridejo po pomoč, tudi zaradi covida-19, obravnavajo brez žalitev in groženj. Kot so zapisali, se zdravniški poklic od večine drugih intelektualnih poklicev razlikuje v tem, da morajo svoje znanje, zato da ohranijo zdravniško licenco, potrjevati vsakih sedem let. Dodali so, da pridobljeno znanje temelji na dosežkih moderne, zahodne, uradne medicinske znanosti, pri čemer so zdravniki vse pogosteje uspešni tudi pri težkih boleznih, ki so še pred nekaj leti pomenile smrtno grožnjo bolnikom. V koordinaciji zdravniških organizacij so pri tem poudarili, da se pacienti po pomoč zdravnika obrnejo prostovoljno, ter dodali, da je nesprejemljivo, da se pri tem vedejo žaljivo in nespoštljivo. »Zato prosimo in pričakujemo, da nas bolniki, ki pridejo po pomoč prostovoljno, tudi zaradi covida-19, obravnavajo brez žalitev in groženj,« so sporočili.

09.38 V sredo potrdili 10.288 novih okužb

Ob 17.271 PCR-testih so včeraj potrdili 10.288 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 59,6-odstoten. Poleg tega so opravili še 102.330 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 90.710 primerov okužbe, 14-dnevna incidenca znaša 4290, sedemdnevno povprečje pa 8068. Število aktivnih primerov okužb se je v sredo v primerjavi z dnevom prej povišalo za 6466, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa je višje za 492. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je za 308 več kot dan prej.

V bolnišnicah zdravijo 580 covidnih bolnikov, 150 na intenzivni negi, umrlo je sedem bolnikov s covidom-19.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade cepljenih 1.258.552 ljudi oz. 60 odstotkov populacije. Med starejšimi od 18 let je cepljenih 70 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 80 odstotkov. Polno cepljenih je 1.205.178 ljudi oz. 57 odstotkov populacije, od tega 67 odstotkov starejših od 18 let in 78 odstotkov starejših od 50 let. S poživitvenim odmerkom je po podatkih vlade cepljenih 565.645 prebivalcev.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

07.35  V Angliji zaradi pandemije rekordno zanimanje za poklic medicinskih sester

Pandemija covida-19 je navdušila rekordno število ljudi za usposabljanje za poklic medicinskih sester, saj je v Angliji od izbruha bolezni v letu 2020 več kot 56.000 vpisalo na tečaje medicinskih sester ali vajeništva, poroča Guardian. Podatki službe za sprejem na univerze in fakultete (Ucas) kažejo, da se več 18-letnikov, ki končajo šolanje, prijavlja in sprejema mesta za študij zdravstvene nege kot pred pandemijo, pri čemer so se prijave povečale za 38 odstotkov od leta 2019, medtem ko so prijave tistih, starejših od 21 let, prav tako povečalo za več kot tretjino. Poročilo Ucas in Health Education England je pokazalo, da je 69 odstotkov nedavnih prosilcev izjavilo, da jih je pandemija covida-19 spodbudila, da so se prijavili za izobraževanje za poklic medicinske sestre, pri čemer je približno eden od desetih dejal, da je bila pandemija najpomembnejši dejavnik pri njihovi odločitvi. Eden od štirih prijaviteljev je dejal, da je trenutni ugled zdravstvenih delavcev pomembno vplival na njihovo odločitev.

FOTO: Jeff J Mitchell/AFP
FOTO: Jeff J Mitchell/AFP

7.15 WHO: Prepovedi mednarodnega prometa je treba odpraviti

Svetovna zdravstvena organizacija je priporočila odpravo ali omilitev mednarodnih prepovedi prometa, pri čemer je navedla neučinkovitost ukrepov za zatiranje širjenja omikrona, poroča Guardian. Zdravstvena agencija ZN je pred kratkim posodobila svoja priporočila glede mednarodnih zdravstvenih predpisov na seji odbora za nujne primere v sredo. Vključena so priporočila za »odpravo ali olajšanje mednarodnih prepovedi prometa, ker ne zagotavljajo dodane vrednosti in še naprej prispevajo h gospodarskemu in socialnemu stresu« nekaterih držav. Izvajanje splošnih prepovedi potovanj »ni učinkovito pri zatiranju mednarodnega širjenja« in »lahko odvrača od preglednega in hitrega poročanja o morebitnih nastajajočih novih različicah,« je agencija zapisala v izjavi. Neuspeh omejitve potovanj, uvedenih po odkritju in poročanju o različici omikron, da bi omejili mednarodno širjenje te različice, kaže na neučinkovitost takšnih ukrepov skozi čas. Potovalni ukrepi, kot so nošenje mask, testiranje, izolacija/karantena in cepljenje, bi morali temeljiti na ocenah tveganja in se v skladu z njihovimi priporočili izogibati finančnemu bremenu za mednarodne potnike.

FOTO: Lisi Niesner/Reuters
FOTO: Lisi Niesner/Reuters

00.30  Avstrijski parlament danes o obveznem cepljenju

Avstrijski parlament bo danes glasoval o predlogu zakona, s katerim namerava vlada za vse starejše od 18 let v državi uvesti obvezno cepljenje proti covidu-19. Zakon naj bi začel veljati v začetku februarja, s tem da bo do sredine marca prehodno obdobje brez kazni. Izjema od ukrepa, ki zajema 7,4 milijona ljudi oziroma 83 odstotkov prebivalstva, bodo le nosečnice in tisti, ki se ne morejo cepiti iz zdravstvenih razlogov. Obvezno cepljenje bodo uvajali v treh fazah. V začetku februarja bo vsako gospodinjstvo prejelo pisno obvestilo o ukrepu. Ta začetna faza bo trajala do 14. marca in šele potem bodo sprožili nadzor izpolnjevanja obveznosti. Necepljeni bodo morali od takrat naprej računati na kazen, ki bo v hitrem postopku znašala 600 evrov, v rednem postopku pa do 3600 evrov.

image_alt
V Avstriji bo cepljenje za polnoletne obvezno

Če bodo epidemiološke razmere to zahtevale, se lahko uveljavi tudi tretja faza, ko bo z odlokom zvezne vlade določen časovni rok za cepljenje in nato z odobritvijo parlamenta uvedene tudi avtomatske kazni za necepljene po vsej državi. Za sprejetje zakona je potrebna navadna večina v parlamentu, ki jo vladni ljudska stranka (ÖVP) in Zeleni imata, so pa podporo zakonu napovedali tudi opozicijski socialdemokrati (SPÖ) in številni člani liberalne stranke Neos, medtem ko so svobodnjaki (FPÖ) odločno proti.

Preberite še:

Komentarji: