Beloruska prestolnica ob današnjem protestu kot utrdba

Policija in vojska sta močno zastražili središče Minska, prijetih je že 250 ljudi. Množica že peto nedeljo zapored zahteva odhod Aleksandra Lukašenka.
Fotografija: Demonstranti zahtevajo odhod Aleksandra Lukašenka s položaja po poneverjenih avgustovskih volitvah. FOTO: Tut.by/AFP
Odpri galerijo
Demonstranti zahtevajo odhod Aleksandra Lukašenka s položaja po poneverjenih avgustovskih volitvah. FOTO: Tut.by/AFP

Beloruska policija in vojska sta danes znova ostro posredovali proti protestnikom v Minsku, ki zahtevajo odhod Aleksandra Lukašenka s položaja po poneverjenih avgustovskih volitvah. Doslej so prijeli že okoli 250 ljudi, »ki so nosili žaljive napise in nedovoljene simbole«, je sporočila policija v Minsku.Danes se je na novih protestih proti Lukašenku v Minsku zbralo več deset tisoč, po nekaterih ocenah 100.000 ljudi. Zaenkrat so iz policije sporočili, da je bilo prijetih 250 ljudi. Skupina Vjasna, ki se bori za človekove pravice, pa je objavila tudi imena več deset prijetih.

FOTO: Tut.by/AFP
FOTO: Tut.by/AFP

 

Policija in vojska močno zastražili središče mesta


Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da sta policija in vojska močno zastražili središče mesta. Postavljene so številne kovinske ograje, tudi žica. V stranskih ulicah ob palači republike v središču Minska so nameščena vozila za prevoz zapornikov in številni pripadniki varnostnih sil. Beloruska prestolnica je na petih nedeljskih množičnih demonstracijah po spornih predsedniških volitvah 9. avgusta videti kot utrdba, še navaja dpa.

Izklopili so tudi mobilni internet, da se protestniki ne bi mogli zlahka usklajevati o poti protestov. Zaprt je tudi metro.
Belorusko notranje ministrstvo je medtem sporočilo, da so prijeli več ljudi, ki so nosili nedovoljene simbole in žaljive napise. Številni protestniki so namreč nosili zgodovinsko belo-rdeče-belo belorusko zastavo namesto uradne rdeče-zelene. Ta zgodovinska zastava je namreč postala simbol gibanja za demokracijo v državi.

FOTO: Tut.by/Reuters
FOTO: Tut.by/Reuters

 

Opozicija pozvala k »pohodu junakov«


Opozicijsko gibanje je sicer za danes pozvalo k »pohodu junakov«. Po prvih napovedih naj bi se te protestne akcije udeležila tudi zaprta opozicijska voditeljica Marija Kolesnikova. Prejšnje tedne se je tovrstnih protestov proti Lukašenku udeležilo tudi več sto tisoč ljudi, tokrat pa jih je vsaj nekaj deset tisoč.

Protestne akcije sicer potekajo vsak dan od spornih volitev, na katerih naj bi »zadnji diktator v Evropi« zmagal s prevaro. Sprva je prišlo do ostrega odgovora varnostnih sil, ki pa so nato pritisk nekoliko popustile. A zdaj je Lukašenko zamenjal vrh varnostnega aparata in zahteval ostrejše posredovanje proti protestnikom.

Uniformirani moški brez oznak so ostreje proti protestnikom nastopili že v soboto. Na shodu žensk so jih prijeli več kot sto, poroča dpa.

FOTO: Tut.by/AFP
FOTO: Tut.by/AFP


Lukašenko je že večkrat izjavil, da ne namerava odstopiti in da bo vztrajal do smrti, če bo treba. Poleg tega bi moral v skladu z ustavo za nov mandat – njegov že šesti – priseči najkasneje v dveh mesecih od volitev, torej do 9. oktobra. V novembru pa se uradno njegov sedanji mandat izteče. Opozicija na drugi strani kot zmagovalko avgustovskih volitev vidi 38-letno Svetlano Tihanovsko.

Lukašenko v ponedeljek sicer potuje na svojo prvo pot izven države po izbruhu krize. V Sočiju ob Črnem morju ga bo sprejel ruski predsednik Vladimir Putin, ki ga je edini izrecno podprl v njegovem boju s protesti.

FOTO: Tut.by/AFP
FOTO: Tut.by/AFP


FOTO: Tut.by/AFP
FOTO: Tut.by/AFP

Preberite še:

Komentarji: