Bivši predsednici Južne Koreje še dodatnih osem let zapora

66-letna prva ženska na čelu države bo za zapahi preživela 32 let.
Fotografija: Parkova je kot prva predsednica Južne Koreje petletni mandat nastopila 25. februarja 2013. FOTO: Ap/Ahn Young-joon
Odpri galerijo
Parkova je kot prva predsednica Južne Koreje petletni mandat nastopila 25. februarja 2013. FOTO: Ap/Ahn Young-joon

Park Geun Hje je bila zaradi sodelovanja v korupcijskem škandalu aprila letos že obsojena na 24 let zapora, danes pa ji je sodišče prisodilo še osem let zapora. Šest let zapora ji je prisodilo zaradi prisvajanja sredstev obveščevalne službe v višini 2,5 milijona evrov, dve leti pa za kršitev volilne zakonodaje.

Kazen so ji izrekli v odsotnosti

Prva ženska na položaju južnokorejskega predsednika je bila po množičnih protestih s položaja odstavljena lani. Sodnik ji je danes kazen izrekel v odsotnosti, saj na sodišče ni prišla. Tudi pretekle sodne postopke je v večji meri v znak protesta bojkotirala, saj tudi na izreku 24-letne kazni ni bila prisotna. Ker se v Južni Koreji kazni seštevajo, bo morala 66-letna Parkova v zaporu preživeti 32 let.

Parkova naj bi drugače svoji prijateljici Čoi Sun Sil pomagala pri izsiljevanju podjetij za denar in ji dovolila, da se je brez uradnih pooblastil vmešavala v državne zadeve. Po njeni odstavitvi je dolžnosti predsednika prevzel premier Hvang Kjo Ahn. Na izrek sodbe pa čaka tudi predhodnik Parkove Li Mjang Bak, saj je bila aprila letos zoper njega vložena obtožnica zaradi korupcije.
 

Komentarji: