Bolsonaro vendarle odprt za pomoč G7, a le ob Macronovem opravičilu

»Da bi z dobrimi nameni sprejeli karkoli od Francije, mora Macron preklicati svoje besede, nato lahko govorimo,« je dejal brazilski predsednik. 
Fotografija: Letos so na območju Brazilije zabeležili okoli 80.000 požarov, od tega polovico na območju bazena Amazonije. FOTO: Lucas Landau/Reuters
Odpri galerijo
Letos so na območju Brazilije zabeležili okoli 80.000 požarov, od tega polovico na območju bazena Amazonije. FOTO: Lucas Landau/Reuters

Brazilija je sprva ostro zavrnila denarno pomoč držav skupine G7 pri gašenju katastrofalnih požarov v Amazoniji. Ponujenih 20 milijonov ameriških dolarjev je tamkajšnja oblast odklonila, gostitelju srečanja G7 Emmanuelu Macronu pa odvrnila, naj raje skrbi »za svoj dom in svoje kolonije«.

Kasneje so iz predsedniškega kabineta sporočili, da je Bolsonaro odprt za pogovore o pomoči pri gašenju požarov, vendar le, če se francoski predsednik opraviči za »žaljive komentarje«, ki jih je izrekel na račun brazilskega predsednika. »Da bi z dobrimi nameni sprejeli karkoli od Francije, mora Macron preklicati svoje besede, nato lahko govorimo,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Bolsonaro. 



​Za katere komentarje gre, ni znano. Je pa medtem podporo prvemu možu Brazilije izrekel tudi Donald Trump. »Predsednika Bolsonara sem lahko dobro spoznal. Zelo se trudi glede požarov v Amazoniji in s tem opravlja veliko delo za brazilski narod, kar ni enostavno. On in njegova država imata polno in celovito podporo ZDA,« je v svojem slogu tvitnil prvi mož Združenih držav Amerike. 

FOTO: Lucas Landau/Reuters
FOTO: Lucas Landau/Reuters

 

Zavrnitev ni bila takojšnja


Brazilska zavrnitev pomoči ni bila takojšnja. Tamkajšnji minister za okolje Ricardo Salles jo je najprej pozdravil, po sestanku Bolsonara z ministri pa so iz brazilske vlade prišle drugačne novice. »Cenimo ponudbo, a bi bilo morda ta denar bolje uporabiti za pogozdovanje Evrope,« je za tem za tisk izjavil Onyx Lorenzoni, vodja osebja brazilskega predsednika Jaira Bolsonara. »Macron se ne more izogniti niti predvidljivemu požaru v cerkvi, ki je del svetovne dediščine,« je bil po poročanju agencije AFP piker, pri čemer je seveda mislil na aprilski požar v pariški cerkvi Notre Dame. »Kaj nas namerava naučiti?«

Kot smo poročali, je Macron, ki nadaljevanje dolgotrajnih pogajanj o trgovinski zvezi med Južno Ameriko in Evropsko unijo pogojuje z uveljavitvijo ustreznih ukrepov za zaščito Amazonije, ob srečanju G7 glede pomoči Braziliji sporočil, da so se »skorajda dogovorili« o tehnični in finančni pomoči državam na območju Amazonije.

A je kot predpogoj navedel odločitev brazilskega Bolsonara, da bo v akcijo gašenja požara vendarle poslal vojsko in se odrekel odločni obrambi »suverenosti« ter zavračanju kakršnega koli zunanjega posredovanja. Ena od Macronovih misij je bila prav vzpostavitev enotnosti glede amazonskih pragozdov.

Bolsonaro je sicer zavrgel obtožbe naravovarstvenikov, češ da je kriv za nevzdržno stanje. Spodbujal naj bi namreč gozdarje in kmete k čiščenju naravnih površin, tako pa je tudi pragozd pretrpel hude izgube.

FOTO: Lucas Landau/Reuters
FOTO: Lucas Landau/Reuters


Od začetka leta so na območju Brazilije zabeležili okoli 80.000 požarov, od tega polovico na območju bazena Amazonije, odločilnega pri uravnavanju podnebja in zmanjševanja ogljikovega dioksida.

Komentarji: