Britanska policija umor poslanca označila za teroristični napad

Poslanec vladajočih konservativcev je bil v v petek med obiskom v lokalnem volilnem okraju tarča napada z nožem, po katerem je umrl.
Fotografija: Poslanec v vrstah torijcev je bil od leta 1983. FOTO: Tolga Akmen/Afp
Odpri galerijo
Poslanec v vrstah torijcev je bil od leta 1983. FOTO: Tolga Akmen/Afp

Britanska policija je petkov umor poslanca vladajočih konservativcev David Amessa označila za teroristični napad. Ugotovila je možnost povezave z islamističnim ekstremizmom. »Preiskava v zgodnji fazi je pokazala potencialen motiv, povezan z islamističnim ekstremizmom,« je v izjavi zapisala metropolitanska policija, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poslanec vladajočih konservativcev David Amess je bil v v petek med obiskom v lokalnem volilnem okraju tarča napada z nožem, po katerem je umrl. Policija je zaradi suma umora pridržala moškega, ki je poslanca na dogodku na jugovzhodu Anglije po navedbah očividcev večkrat zabodel. Preiskavo je prevzel protiteroristični oddelek. Več britanskih medijev je s sklicevanjem na vire poročalo, da naj bi bil osumljenec britanski državljan somalijskega porekla.

Amess se je udeleževal rednega tedenskega srečanja v svoji volilni enoti v majhnem mestu Leigh-on-Sea, ko ga je zabodel 25-letni moški, ki ga je policija pridržala. Poslanec v vrstah torijcev je bil od leta 1983. Bil je poročen in imel pet otrok. Veljal je za zagovornika brexita, pravic živali in nasprotnika splava.

Njegova smrt je v državi in širše sprožila številne odzive. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters
Njegova smrt je v državi in širše sprožila številne odzive. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters

Njegova smrt je v državi in širše sprožila številne odzive. Pred poslopjem parlamenta v Londonu so zastave spuščene na pol droga, pokojnemu poslancu se poklanjajo politiki iz celotnega političnega sveta.

Primer je številne spomnil na umor laburistične poslanke Jo Cox leta 2016 na srečanju z volivci v njenem volilnem okraju. Tako s strelnim orožjem kot nožem jo je nekaj tednov pred referendumom o brexitu napadel moški s skrajno desnimi stališči.

Preberite še:

Komentarji: