Britansko modno industrijo bi stal milijardo evrov

Modna industrija k britanskemu bruto domačemu proizvodu letno doprinese 35,2 milijarde evrov in zaposluje okoli 890.000 ljudi.
Fotografija: Modna industrija k britanskemu bruto domačemu proizvodu letno doprinese 35,2 milijarde evrov in zaposluje okoli 890.000 ljudi. FOTO: Leon Neal/Afp
Odpri galerijo
Modna industrija k britanskemu bruto domačemu proizvodu letno doprinese 35,2 milijarde evrov in zaposluje okoli 890.000 ljudi. FOTO: Leon Neal/Afp

Brexit brez dogovora bi britansko modno industrijo zaradi uvedbe carin stal 900 milijonov funtov (988,9 milijona evrov), je ta teden sporočilo britansko modno združenje. Kot je navedlo, bi lahko drugi stroški izvoza britanskih izdelkov to številko potisnili še višje. Skladno s tem je zaprosilo za finančno pomoč.
 
V združenju so v izjavi za javnost izpostavili, da bodo za britansko industrijo, torej tudi modne izdelke, v primeru brexita veljala pravila Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ostrejši nadzor nad izvozom pa bi lahko imel negativne učinke.Modni oblikovalci si še ne znajo predstavljati, kako bi se prebili skozi izzive, kot so višje cene izdelkov zaradi carin ter logistične prepreke pri transportu vzorcev in komponent med Otokom in celino. Da bi britanska modna industrija tudi po izstopu Velike Britanije iz EU ostala mednarodno konkurenčna, je združenje prosilo za stimulativno financiranje.

Modna industrija k britanskemu bruto domačemu proizvodu letno doprinese 32 milijard funtov (35,2 milijarde evrov) in zaposluje okoli 890.000 ljudi. Gre za sektor, močno odvisen od izvoza, svetovne dobavne verige in mednarodnega kadrovskega bazena. Če bo oktobra prišlo do brexita brez dogovora, bo to pred britanska modna podjetja postavilo številne izzive.

Strahovi se že odražajo tudi v poslovanju drugih sektorjev. FOTO: Henry Nicholls/Reuters
Strahovi se že odražajo tudi v poslovanju drugih sektorjev. FOTO: Henry Nicholls/Reuters


»Vlado pozivamo, da poišče dogovor z EU, ki bo modni industriji jamčil zdravo in vzdržno rast,« so zapisali v združenju.
Modni oblikovalci bodo sicer svoje nove kolekcije kupcem in novinarjem predstavili na Londonskem tednu mode, ki se bo začel 13. septembra.

Seveda pa modna industrija še zdaleč ni edina, ki jo skrbi morebiten brexit brez dogovora. Strahovi se že odražajo tudi v poslovanju drugih sektorjev. Britanski predelovalni sektor je avgusta nazadoval po najhitrejši stopnji v sedmih letih.

Komentarji: