Britansko sodišče uradno dovolilo izročitev Assangea v ZDA

Današnja odločitev pomeni korak bliže končanju dolgoletne sage; odvetniki se lahko sicer še pritožijo na višje sodišče, če bo ministrica potrdila izročitev.
Fotografija: FOTO: Tom Nicholson/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Tom Nicholson/Reuters

Sodišče v Londonu je danes uradno izdalo dovoljenje za izročitev ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea v ZDA, kjer mu nameravajo soditi zaradi objave tajnih dokumentov. Končno odločitev mora zdaj sprejeti britanska notranja ministrica Priti Patel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odvetniki Assangea se lahko sicer še pritožijo na višje sodišče, če bo ministrica potrdila izročitev.

Današnja odločitev pomeni korak bliže končanju dolgoletne sage na britanskih sodiščih glede izročitve v ZDA, čeprav so odvetniki že napovedali dodatne pritožbe tudi glede drugih točk primera.

Britansko vrhovno sodišče je v marcu Assangeu odreklo možnost pritožbe na izročitev ZDA. Kot je sporočilo sodišče v Londonu, za to ne obstaja zadostna pravna podlaga.

Washington želi Assangeu soditi v povezavi z objavo 500.000 tajnih dokumentov, ki se nanašajo na ameriški vojni v Iraku in Afganistanu. V primeru obsodbe bi lahko preostanek življenja preživel za zapahi.

Assange je v priporu že od leta 2019, čeprav je vmes odslužil kazen zaradi kršenja pogojev pogojnega izpusta. Pred tem je sedem let preživel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, da bi se izognil izročitvi Švedski zaradi obtožb o posilstvu, ki so jih medtem že opustili.

Preberite še:

Komentarji: