Bruselj nadaljuje pritisk glede delegiranih tožilcev

Evropski komisar za pravosodje zahteva pojasnila Slovenije. Med razpravo v evropskem parlamentu največ kritik Janševega ravnanja iz vrst Zelenih.
Fotografija: Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders zahteva od Slovenije pojasnila o razlogih za preklic postopka imenovanja. Aris Oikonomou/AFP
Odpri galerijo
Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders zahteva od Slovenije pojasnila o razlogih za preklic postopka imenovanja. Aris Oikonomou/AFP

Na plenarnem zasedanju evropskega parlamenta so opravili razpravo o nujnosti imenovanja vseh tožilcev v okviru evropskega javnega tožilstva, ki je začelo delovati 1. junija in bo med drugim preganjalo goljufije z evropskimi sredstvi. Številni govorniki so opozarjali na primer Slovenije.  

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je opozoril, da le dve od  22 sodelujočih držav še nista imenovali nobenega delegiranega tožilca, Finska in Slovenija. Zaplete s Finsko so odpravili in kmalu pričujejo imenovanje. A v evropski komisiji so zaskrbljeni glede vodenja nacionalnega postopka v Sloveniji. Kot je pojasnil Belgijec Reynders, vlada ni uvrstila predloženih kandidatov na dnevni red sej »kljub pravni obveznosti, da se le seznani z njimi in predloži imeni urad evropskega javnega tožilstva«.

image_alt
Zanima jih, kaj se je zgodilo s Slovenijo


Reynders je danes poslal pismo novemu pravosodnemu ministru Marjanu Dikaučiču, v katerem je izrazil zaskrbljenost in zahteval pojasnila. Ker mora biti postopek imenovanja delegiranih tožilcev povsem transparenten, je zahteval dodatna pojasnila o razveljavitvi prejšnjega postopka. »Komisija bo uporabila vse ustrezne ukrepe, da bodo vsi delegirani tožilci na položaju čim prej,« je povedal.

V poslanski razpravi je Andrzej Halicki v imenu desnosredinske EPP opozoril na primer Poljske, ki je – tako kot tudi Madžarska, pa Danska, Irska in Švedska - med petimi državami, ki so zavrnile sodelovanje v tožilstvu. »Vladi, ki ima čisto vest, ni treba skrbeti za nič,« povedal. Juan Fernando López Aguilar iz levosredinske S&D pa je pozval Slovenijo k čimprejšnji rešitvi vprašanja tožilcev.
 

Tveganje za korupcijo


V imenu liberalcev je nastopil Klemen Grošelj (LMŠ), ki je vladi Janeza Janše navrgel, da pri vprašanju ne gre le za rušenje vladavine prava, temveč tudi za poskus otežiti ali onemogočiti delovanje evropskega tožilstva. Daniel Freund iz Zelenih, ki je prejšnji teden obiskal Ljubljano, pa je Janši očital osebno maščevanje, saj ga je eden od dveh tožilcev preiskoval. Poudaril je tudi tveganje, kaj bo s 1,8 milijardami evrov za Slovenijo v okviru programa za okrevanje, saj bodo izpostavljene korupciji.

Od slovenskih poslancev je nastopil še Milan Zver (SDS), ki je kot edini med okoli poldrugim ducatom nastopajočih izrazil razumevanje za delovanje vlade. Postopek je bil po njegovih besedah razveljavljen, ker so bile ugotovljene nepravilnosti v izbirnem postopku, je pojasnjeval. Nova tožilca naj bi bila imenovana kmalu.
 

Preberite še:

Komentarji: