CDU v Saški-Anhaltu kaže na veliko zmago

Krščanskodemokratska CDU je po napeti predvolilni kampanji uspela močno izboljšati rezultat.
Fotografija: Najverjetneje novi stari ministrski predsednik Saške-Anhalta Reiner Haseloff med oddajo glasovnice v svojem domačem kraju Wittenberg. FOTO: Ronny Hartmann/AFP
Odpri galerijo
Najverjetneje novi stari ministrski predsednik Saške-Anhalta Reiner Haseloff med oddajo glasovnice v svojem domačem kraju Wittenberg. FOTO: Ronny Hartmann/AFP

Stranka aktualnega ministrskega predsednika v Saški-Anhaltu Reinerja Haseloffa, krščanskodemokratska CDU, je na današnjih deželnih volitvah po rezultatih vzporednih volitev osvojila 35 odstotkov glasov oziroma kar pet odstotnih točk več kot na zadnjih volitvah. Na drugo mesto se je po pričakovanjih uvrstila Alternativa za Nemčijo (AfD) s 23,5 odstotki.

Izjemno slab rezultat je na skrajno levem polu zabeležila Levica, ki je izgubila kar pet odstotnih točk in padla na 11 odstotkov. Rezultat je poslabšala tudi socialdemokratska SPD, ki je osvojila osem odstotkov glasov oziroma 2,6 odstotne točke manj kot na zadnjih volitvah. Zeleni so s šestimi odstotki rezultat malenkost izboljšali, v parlament pa se je po dveh sušnih mandatih znova uspelo uvrstiti tudi liberalni FDP. Preboj gre najverjetneje pripisati dvigu priljubljenosti stranke na zvezni ravni zaradi zagovarjanja svoboščin med pandemijo. 

image_alt
Zelena kanclerka bi odpravila notranje lete


Trenutno Haseloff vodi vlado skupaj z SPD in Zelenimi. Ta koalicija bi lahko po rezultatih vzporednih volitev z delom nadaljevala tudi v prihodnje. A ker se je v parlament, kot vse kaže, uspelo uvrstiti tudi liberalni FDP, bodo v CDU lahko koalicijskega partnerja iskali tudi pri njih. V taboru CDU so prve napovedi volilnega rezultata sprejeli z izjemnim navdušenjem in med drugim poudarili, da očitno večina ne želi, da bi jim vladala AfD. Podobno razmišljajo tudi v stranki Zeleni, kjer so poudarili, da so se vsi trudili za to, da AfD ne bi prišla na čelo dežele.

Volilno kampanjo je sicer močno zaznamovala izjava pooblaščenca za vzhodno Nemčijo zvezne vlade Marca Wanderwitza, da ima določen del vzhodnih Nemcev nedemokratična nagnjenja.

Mnogi so se spraševali, ali lahko AfD uspe veliki met in premaga najmočnejšo stranko v deželi, ki se sooča z velikimi izzivi, predvsem zaradi zapiranja termoelektrarn in pomanjkanja kadrov v šolstvu in zdravstvu. Predsednik AfD Alexander Gauland je rezultat ocenil kot izjemno dober v razmerah, ko je, kot je poudaril, konkurenca proti njim vodila krivično kampanjo. Še posebej ostro je napadel Levico in Zelene, CDU pa zažugal, da če bodo znova sestavili koalicijo z Zelenimi, bo AfD še edina konservativna stranka v državi, ki se bori proti uničenju Nemčije.

Preberite še:

Komentarji: