Interpol svari pred ponarejenimi cepivi

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Interpol svari pred ponarejenimi cepivi. FOTO: Eric Gailard/Reuters
Odpri galerijo
Interpol svari pred ponarejenimi cepivi. FOTO: Eric Gailard/Reuters



21.20  Na nelegalni zabavi v Bruslju tudi estonski diplomat

Nezakonite petkove zasebne zabave v središču Bruslja se je udeležil tudi estonski diplomat, je danes sporočilo estonsko zunanje ministrstvo. Zabavo, ki so jo belgijski mediji označili za orgijo, je policija prekinila zaradi kršenja protikoronskih ukrepov.  Na zabavi je bil sicer tudi evropski poslanec madžarskega Fidesza. Estonsko zunanje ministrstvo je danes za tamkajšnje medije potrdilo, da je bil estonski diplomat po lastnih navedbah v petek zvečer na zabavi v Bruslju in da ga je zaradi kršenja protikoronskih ukrepov bruseljska policija pridržala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

20.00 Upravni odbor GZS o ukrepih

Člani upravni odbor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so na današnji seji, ki je potekala prek spleta, obravnavali ukrepe v okviru protikriznih zakonodajnih paketov ter problematiko minimalne plače. Sprejeli so tudi predlog plana dela GZS za prihodnje leto, ki so ga posredovali v potrditev skupščini zbornice. Na seji je predsednik GZS Boštjan Gorjup izpostavil zavzemanje delodajalskih organizacij za čimprejšnje postopno odpiranje gospodarskih dejavnosti, ki so trenutno zaprte. »Delovna mesta ne sodijo med glavne vire hitrega širjenja okužb s koronavirusom,« je poudaril, navkljub temu, da statistika NIJZ izkazuje, da so delovna mesta glavni vir okužb. Problem so po njegovih besedah, predvsem aktivnosti v prostem času in zasebna druženja, kljub temu, da statistika kaže, da je to eden izmed najmanjših virov okužb.

17.40 Največje turistično podjetje na svetu dobilo še 1,8 milijarde evrov pomoči

Največje turistično podjetje na svetu Tui si je zagotovilo dodanih 1,8 milijarde evrov pomoči za pomoč pri premagovanju koronske krize, ki je turistični sektor še posebej prizadela. Posojilo bodo nemški družbi zagotovili banka KfW, vlada prek sklada pomoči, druge banke, prav tako bodo pomagali največji posamični delničarji. Zadnji paket pomoči je Tui prejel aprila letos, in sicer 1,2 milijarde evrov. Še 1,8 milijonov mu je aprila posodila nemška vlada, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Potem ko se je povpraševanje po potovanjih po spomladanskem izbruhu pandemije čez poletje nekoliko okrepilo, je v drugem valu znova strmoglavilo, še navaja agencija. Nemčija je od novembra poostrila nekatere protikoronske ukrepe, med drugim morajo potniki po povratku iz tveganih držav v karanteno. Prav tako je kanclerka Angela Merkel Nemce pozvala, naj se vzdržijo potovanj, če ta niso nujna.

Kanclerka Angela Merkel je Nemce pozvala, naj se vzdržijo potovanj. FOTO: Jure Eržen/Delo
Kanclerka Angela Merkel je Nemce pozvala, naj se vzdržijo potovanj. FOTO: Jure Eržen/Delo


16.45 Več oragnizacij poziva k odprtju vrtcev in šol

Več organizacij in nekaj posameznikov je na vlado naslovilo javni poziv k odprtju vrtcev in šol. S tem bi, kot so zapisali, otrokom vrnili kakovostni izobraževalni proces in dobrobiti, ki jim jih prinaša bivanje med vrstniki v šolski skupnosti, zmanjšali pa bi tudi breme, ki ga v času epidemije nosijo ženske. V pozivu izpostavljajo, da ima šolanje doma hude kratkoročne in dolgoročne negativne posledice za otroke. Otroci posvetijo učenju manj časa, obenem se soočajo s spremenjenimi oblikami interakcije z vrstnicami in vrstniki. Zaprtje šol pa še zlasti prizadene mlajše otroke, otroke z učnimi težavami, otroke s posebnimi potrebami ter otroke iz priseljenskih družin in etničnih manjšin.

16.35 V Idriji številne nove okužbe

Na severnem Primorskem je bilo včeraj potrjenih kar 112 novih okužb, kar polovica izmed njih v občini Idrija. V občini Nova Gorica je bilo potrjenih 21 novih okužb, v občini Ajdovščina pa 11. Skupno število aktivno okuženih v regiji je 784, skupno število doslej okuženih pa 2803. Velika večina novih okužb v občini Idrija je bila potrjenih v idrijskem domu upokojencev. 

16.10 Zdravniške organizacije pozivajo k okrepitvi zdravstvenega sistema

Koordinacija zdravniških organizacij poziva državne oblasti k nujni prenovi zdravstvenega sistema, k njegovi kadrovski in materialni okrepitvi. »V nasprotnem primeru nas bo obdobje po epidemiji pričakalo popolnoma nepripravljene in zdravniki in zobozdravniki za posledice ne bomo mogli prevzeti odgovornosti,« je zapisala. Predstavniki Slovenskega zdravniškega društva, zdravniške zbornice, strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov ter Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije so v današnjem sporočilu za javnost poudarili, da število hospitaliziranih bolnikov v slovenskih bolnišnicah še vedno narašča in po njihovi oceni v prihodnjem tednu ne bo upadlo.

15.15 Interpol svari pred ponarejenimi cepivi

Interpol je danes posvaril države pred kriminalnimi združbami v času, ko se bodo začele kampanje za cepljenje proti covidu-19. Po njihovih informacijah bi se lahko kriminalne združbe okoristile na račun ponaredkov cepiva in kraje zalog cepiv, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Organizacija s sedežem v francoskem Lyonu je posvarila pred krajo, ponaredki in nezakonitim nakupom cepiv. Združbe bi se lahko okoristile tudi na račun navadnih ljudi, ki bi jih zavedle z lažnimi spletnimi stranmi z domnevnimi zdravili. Oblasti morajo biti pripravljene na boj proti takim aktivnostim, so pozvali. Policijska organizacija, ki ji pripada 194 držav članic, je že julija posvarila pred ponarejenimi testi za novi koronavirus in drugimi medicinskimi pripomočki. Pred kratkim so preiskali okoli 3000 spletnih strani, ki so jih povezali s spletnimi lekarnami, ki so prodajale nezakonita zdravila in medicinske pripomočke.

14.40 V Avstriji po božiču dovoljeno smučanje

V Avstriji bo od 24. decembra dovoljeno smučanje, a hoteli bodo med božičnimi in novoletnimi prazniki ostali zaprti, je danes sporočil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Pri tem je na novinarski konferenci predstavil preostale ukrepe, ki jih bo avstrijska vlada razrahljala po 6. decembru, ko se izteče tritedensko zaprtje države. Ob izboljšanih epidemioloških razmerah se bodo v ponedeljek lahko v Avstriji znova odprli knjižnice in muzeji, še vedno pa ne bodo dovoljene kulturne prireditve. Še naprej bodo prepovedane športne aktivnosti v zaprtih prostorih, bodo pa od 24. decembra dovoljene nekatere individualne aktivnosti na prostem, kot sta smučanje in drsanje.

Restavracije, bari in hoteli bodo zaprti do 6. januarja, božični sejmi letos ne bodo dovoljeni, prav tako še naprej ne bo dovoljeno prodajati alkoholnih pijač za s seboj, poročajo tuje tiskovne agencije. Bodo pa v Avstriji v ponedeljek nekoliko razrahljali omejitve glede druženja. Tako se bodo lahko srečevali člani dveh različnih gospodinjstev, razen za božič in silvestrovo.

V Avstriji je od 17. novembra drastično omejena svoboda gibanja in druženja, zaprte so vse nenujne trgovine ter številne storitvene dejavnosti, kot so frizerski saloni. Z izjemo članov istega gospodinjstva so dovoljena le še srečanja z življenjskim partnerjem, ki ne živi v istem gospodinjstvu, z enim samim najožjim sorodnikom oziroma z eno samo pomembno povezano osebo. Odhod z doma na delo je dovoljen, če je to res potrebno, ves pouk poteka na daljavo in tudi vrtci so pretežno zaprti.

14.34 Ministrstvo za delo dodatno pojasnilo uveljavljanje višje sile zaradi ustavitve javnega prevoza

Ministrstvo za delo je objavilo dodatna pojasnila glede možnosti uveljavljanja višje sile zaradi ustavitve javnega prevoza. Skladno s šestim protikoronskim zakonom je do nadomestila upravičen delavcev, ki na delo ne more priti zaradi ustavitve javnega prevoza. O tem mora obvestiti delodajalca najpozneje v treh dneh od nastanka razloga. Zakon, ki je bil uveljavljen to soboto, je glede pravic in obveznosti delavca v primeru odsotnosti z dela zaradi višje sile zaradi ustavitve javnega prevoza retroaktiven in velja v tem delu od 1. septembra 2020 dalje. V primeru ugotovljene višje sile bo upravičen »do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove«, so navedli.

Delavec mora v primeru odsotnosti z dela zaradi višje sile zaradi ustavitve javnega prevoza o vseh okoliščinah, ki vplivajo na nastanek višje sile, obvestiti delodajalca v najpozneje treh delovnih dneh od nastanka razloga. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Delavec mora v primeru odsotnosti z dela zaradi višje sile zaradi ustavitve javnega prevoza o vseh okoliščinah, ki vplivajo na nastanek višje sile, obvestiti delodajalca v najpozneje treh delovnih dneh od nastanka razloga. FOTO: Voranc Vogel/Delo


14.01 OZS poziva k odprtju frizerskih, kozmetičnih salonov, avtopralnic, kemičnih čistilnic, neživilskih trgovin ...
 
V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ponovno pozivajo k odprtju dejavnosti, s čimer bi bi po njihovem zajezili delo na črno v zasebnih domovih in garažah, ki zdaj, kot pravijo, poteka brez vsakršnega nadzora nad upoštevanjem zaščitnih ukrepov. V OZS menijo, da bi bilo mnogo bolje izvajati storitve pod nadzorom in ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov, s čimer bi zmanjšali tveganje za prenos okužb s covidom-19. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so številne dejavnosti na podlagi vladnega odloka zaprte že več tednov, nekatere celo več kot mesec dni, epidemiološka slika pa se ne izboljšuje. »To pomeni, da zaprtje velikega dela gospodarstva ni prineslo pričakovanih rezultatov. V OZS zato predlagamo drugačen pristop, in sicer da odpremo dejavnosti in s tem zajezimo delo na črno ter zmanjšamo tveganje za prenos okužb,« je prepričan predsednik OZS Branko Meh

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo


V OZS se obenem ne strinjajo z rezultati raziskave NIJZ, da se virus najbolj širi na delovnih mestih. Ti rezultati namreč temeljijo na izjavah zaposlenih, ne pa na izjavah delodajalcev. »Dejstvo je namreč, da se okužbe širijo na zasebnih druženjih in pri opravljanju storitev na črno, ki so zaradi zaprtja v polnem razmahu. V naših podjetjih in obratovalnicah pa upoštevamo stroge zaščitne ukrepe in je tveganje za prenos okužb minimalno,« še poudarja Meh. Zavzemajo se za odprtje frizerskih, kozmetičnih salonov, avtopralnic, kemičnih čistilnic, neživilskih trgovin, cvetličarn in vrtnarij, usnjarske in tekstilne dejavnosti. Poleg tega so na vlado naslovili pobudo še za odprtje zlatarske in urarske dejavnosti, dejavnost avtošol, servis računalnikov in perifernih enot. Predlagajo tudi delno odprtje gostinskih obratov, in sicer da gostinci lahko za zaključeno skupino delavcev omogočijo vsaj topli obrok v prostorih gostinskega lokala za mizo na toplem, pri  tem pa poskrbijo za ustrezno zaščito ter da se delavci različnih podjetij ne mešajo med seboj. Za gradbeno dejavnost predlagajo, da se med izjeme dodajo dela na zunanjosti objektov, saj je pri tovrstnih delih po njihovem mnenju zelo majhna možnost prenosa okužbe.

13.49 WHO ob slabem prezračevanju priporoča uporabo mask v zaprtih prostorih

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes priporočila uporabo mask v zaprtih prostorih, kjer je hkrati več ljudi in je neprimerno prezračevanje. Nova priporočila veljajo za območja, kjer so znana ali domnevna žarišča novega koronavirusa, poročajo tuje tiskovne agencije. »WHO priporoča javnosti uporabo zaščitnih mask v zaprtih prostorih, kot so trgovine, šole in delovni prostori z več ljudmi, ali na prostem, kjer ni mogoče vzdrževati medsebojne razdalje najmanj enega metra,« piše v novih smernicah organizacije. Tam, kjer je slabo prezračevanje, pa organizacija priporoča uporabo mask, tudi če je mogoče vzdrževati več kot meter medsebojne razdalje. Po drugi strani WHO poziva ljudi, naj ne nosijo mask med visokointenzivno telesno dejavnostjo. Organizacija tudi odsvetuje uporabo zaščitnih mask z ventili.

13.30 V Italiji za božične in novoletne praznike strožji ukrepi za zajezitev pandemije

V Italiji bodo med božičnimi in novoletnimi prazniki veljali strožji ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa, da bi preprečili tretji val epidemije covida-19, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes napovedal minister za zdravje Roberto Speranza.
 
Minister je senat v Rimu nagovoril pred novim vladnim odlokom o zajezitvi širjenja virusa, ki ga je pričakovati v prihodnjih 24 urah. »Nadaljevati moramo jasne in stroge ukrepe, da ne bi ogrozili doseženega v zadnjih tednih pri zmanjševanju števila okužb,« je dejal. Pojasnil je, da naj bi med prazniki prepovedali potovanje v tujino in med deželami, 25. in 26. decembra ter 1. januarja pa bi omejili tudi potovanja med občinami. »Stike med ljudmi moramo kar se da omejiti,« je poudaril Speranza in posvaril, da bo sicer januarja in februarja »pred vrati tretji val«. Speranza preostalih ukrepov ni omenjal, a mediji poročajo, da namerava vlada ohraniti policijsko uro, omejiti družinska srečanja ob božiču, smučišča pa naj bi bila zaprta do začetka januarja.

Utrinek z železniške postaje Termini v Rimu. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Utrinek z železniške postaje Termini v Rimu. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters


Minister je danes tudi napovedal, da bo Italija kar se da hitro, po možnosti konec januarja prihodnje leto začela kampanjo cepljenja proti covidu-19. Cepljenje bo brezplačno in prostovoljno. Rim je za 60 milijonov prebivalcev naročil 202 milijona odmerkov cepiva.

Italija je med najhuje prizadetimi evropskimi državami v pandemiji. Drugi val, ki je Italijo prizadel oktobra in novembra, se je sicer počasi začel umirjati. Speranza upad števila okužb med drugim pripisuje razdelitvi države na območja različnih barv glede na nevarnost tveganja za okužbo z novim koronavirusom. V torek so tako potrdili 19.350 novih okužb z novim koronavirusom, kar je znatno manj kot ob vrhuncu drugega vala 13. novembra, ko so jih našteli 41.000. Skupno so v Italiji doslej potrdili več kot 1,6 milijona okužb z novim koronavirusom, covidu-19 pa je podleglo več kot 56.300 ljudi.

image_alt
Novembra tretjinski padec v avtomobilski prodaji


13.26 Zaradi veliko okuženih na Koroškem narašča pritisk na slovenjgraško bolnišnico

Koroška je zadnjih nekaj dni v slovenskem vrhu po 14-dnevni pojavnosti novih okužb na 100.000 prebivalcev, zaradi česar se stopnjuje tudi pritisk na oddelek za bolnike s covidom-19 v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Zaradi prezasedenosti so morali v torek od tam štiri bolnike premestiti v bolnišnico v Brežice in na Kliniko Golnik.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so danes dopoldne na oddelku za bolnike s covidom-19 zdravili 54 bolnikov, od teh jih je sedem potrebovalo intenzivno zdravljenje. Med hospitaliziranimi so tudi otroci, so sporočili iz bolnišnice. V domačo oskrbo so v torek odpustili sedem ljudi, štirje bolniki s covidom-19 so umrli. Povečalo se je tudi število aktivno okuženih zaposlenih. Trenutno je zaradi covida-19 odsotnih 61 zaposlenih v bolnišnici. Kot so v bolnišnici zapisali v današnji objavi, prosijo vse, da spoštujejo preventivne ukrepe in navodila, saj jim s tem pomagajo pri zajezitvi koronavirusne bolezni.

image_alt
UKC: Nenaden porast poškodovanih bi lahko pomenil kolaps sistema


Na Koroškem je po zadnjih podatkih sledilnika za covid-19, ki pa še ne zajemajo podatkov za torek, 14-dnevna pojavnost 1520,7 primera novih okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev. Sledi Pomurje s 1513,5 primera novih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih.

13.07 Na Poljskem število okužb s koronavirusom preseglo milijon

Na Poljskem je število potrjenih okužb z novim koronavirusom od izbruha epidemije preseglo milijon, potem ko so v zadnjih 24 urah potrdili 13.855 novih okužb, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje. Umrlo je še 609 covidnih bolnikov, skupno 18.208. Okužb so doslej potrdili 1.013.747. V bolnišnicah se zdravi 20.855 bolnikov s covidom-19. Od izbruha epidemije v marcu je poljska vlada uvedla vrsto ukrepov za zajezitev širjenja okužb. Nazadnje je 28. novembra dovolila ponovno odprtje nakupovalnih centrov, do najmanj 27. decembra pa zaprti ostajajo restavracije, fitnesi, kinodvorane in gledališča.

12.54 Eventim veljavnost darilnih bonov podaljšal za 24 mesecev

Eventim, največji prodajalec in distributer vstopnic v Sloveniji, je podaljšal veljavnost vseh darilnih bonov za 24 mesecev. Gre za bone, ki jih bodo kupci podarili svojim najdražjim ob koncu leta, kot tudi za darilne bone, ki so jih letos že kupili ali pa je njihova veljavnost v tem letu potekla. Kupci morajo na elektronski naslov info@eventim.si poslati številko naročila ali fotografijo darilnega bona. Vsi darilni boni, ki jih bodo kupili za darilo ob koncu leta, bodo že avtomatsko imeli veljavnost 24 mesecev.

image_alt
Skrivno cepljeni voditelj


12.33 Na Hrvaškem znova več kot 3500 okuženih z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 10.077 testih potrdili 3539 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 55 bolnikov s covidom-19, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Današnje število novih primerov je višje kot v ponedeljek in torek, ko so potrdili 1830 oziroma 2900 novih okužb, a tudi nižje kot prejšnjo sredo, ko so potrdili 3603 nove okužbe ob 10.194 testih. Prejšnji teden so nato do konca tedna zaznavali rekordne številke, ki so presegle 4000 okuženih na dan. Največje dnevno število na novo okuženih je bilo ta petek, ko je doseglo 4080.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v zadnjih 24 urah največ primerov znova potrdili na območju Zagreba, kjer je bilo 884 novih okužb. V medžimurski županiji so potrdili 305 novih primerov. V primorsko-goranski županiji so potrdili 256 novih okužb. Iz istrske županije so poročali o 85 novih primerih. Na Hrvaškem je trenutno 22.610 aktivnih okužb. V bolnišnicah se zdravi 2408 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih je 252 ljudi, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite.

image_alt
Igra z masko


11.31 V izolski bolnišnici okoli 50 aktivno okuženih zaposlenih

Novi koronavirus je vdrl tudi v Splošno bolnišnico Izola, kjer je aktivno okuženih okoli 50 zaposlenih. V prihodnjem tednu dni bodo sicer testirali vse zaposlene, je za STA pojasnil strokovni direktor bolnišnice Dušan Deisinger. Medtem v izolski bolnišnici trenutno zdravijo 57 bolnikov s covidom-19.

V izolski bolnišnici je trenutno aktivno okuženih okoli 50 zaposlenih vseh profilov, sicer pa jih je nekaj okužbo že prebolelo in so se vrnili na delo. S torkom so začeli sistemsko testirati vse, od zaposlenih v strežbi in tehničnih delavcev do zdravnikov in uprave. V približno tednu dni bodo predvidoma testirali vse od okoli 860 zaposlenih, je navedel Deisinger. V bolnišnici trenutno sicer zaradi novega koronavirusa zdravijo 57 oseb, od tega je 53 bolnikov v akutni bolnišnični obravnavi, štirje pa so na intenzivni negi.

image_alt
Distanca je pomembna tudi zunaj, ne le v notranjih prostorih


Skupno je v izolski bolnišnici na voljo 75 covidnih postelj, kar vključuje tudi dodaten oddelek, kjer so nameščeni bolniki z blažjim potekom bolezni oziroma osebe, ki so bile pozitivne na virus, pa morda ne kažejo simptomov. Kapacitet dodatnega oddelka sicer niso v celoti izkoristili, je še povedal strokovni direktor bolnišnice. Izrazil je upanje, da jim glede na to, da število bolnikov pada, tega niti ne bo treba storiti.

10.49 Delež pozitivnih testov 33,8-odstoten

V torek so v Sloveniji opravili 7178 testov in potrdili 2429 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 33,8 odstotka, je objavila vlada. Umrlo je 57 bolnikov s covidom-19 oz. dva več kot dan prej.

image_alt
Pozitivnih skoraj 34 odstotkov: 2429 novih okužb, 57 oseb je umrlo


9.23 Japonska bo vsem prebivalcem omogočila brezplačno cepljenje proti covidu-19

Japonska bo v skladu z danes sprejetim zakonom vsem prebivalcem omogočila brezplačno cepljenje proti novemu koronavirusu. Stroške cepiva za 126 milijonov prebivalcev Japonske bo krila vlada, določa zakon, ki ga je najprej podprl spodnji dom, danes pa še zgornji dom parlamenta.

Država je dogovor o nakupu cepiva proti covidu-19 za 60 milijonov ljudi sklenila z ameriškim farmacevtskim velikanom Pfizer, dogovor o nakupu cepiva za še 25 milijonov ljudi pa z ameriškim podjetjem Moderna. Kot je potrdila japonska oblast, so se za dodatnih 120 milijonov odmerkov cepiva dogovorili s podjetjem AstraZeneca.

image_alt
PKP7: Upokojencem do 300 evrov, za otroke 50 evrov


Na Japonskem, ki se sooča s tretjim valom epidemije, v zadnjih tednih sicer zaznavajo rekordno število dnevnih okužb z novim koronavirusom. Zakon je japonski parlament sprejel dva tedna po tem, ko je japonski premier opozoril, da je država v »največji pripravljenosti« zaradi virusa. V državi so doslej potrdili 150.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 2100 covidnih bolnikov.

8.41 Potrditev cepiva za množično uporabo v Veliki Britaniji

Združeno kraljestvo je prva država na svetu, ki je odobrila cepivo proti covidu-19 nemškega podjetja BioNTech in ameriškega velikana Pfizer, v državi pa bo na voljo od prihodnjega tedna, je danes sporočila britanska vlada.

image_alt
Velika Britanija potrdila široko uporabo Pfizerjevega cepiva


8.12 Evropske države se pripravljajo na cepljenje proti koronavirusu

V Franciji bodo v začetku prihodnjega leta najprej cepili najbolj ranljive skupine, med aprilom in junijem pa bo sledil še drugi val cepljenja, ko bo cepivo na voljo širši javnosti, je dejal francoski predsednik Emmanuel Macron. Na cepljenje proti covidu-19 se pripravljata tudi Nizozemska in Belgija. Nizozemski minister za zdravje Hugo de Jonge je sporočil, da želijo začeti cepiti že v začetku januarja. Pristojne službe belgijske regije Valonija pa so napovedale, da Belgija cepiva ne bo prejela pred sredino januarja.

6.47 CDC odločil, da bodo cepivo proti koronavirusu v ZDA najprej dobili zdravstveni delavci

V Ameriškem centru za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) so v torek določili, da bodo prve omejene količine cepiva proti novemu koronavirusu najprej delili zdravstvenim delavcem, potem pa pridejo na vrsto bolniki in oskrbovanci domov za ostarele. Odločitev ni presenetljiva.

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je s koronavirusom v ZDA do torka okužilo 13,7 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo skoraj 271.000. Doslej se je z virusom okužilo okrog 240.000 zdravstvenih delavcev, oskrbovanci domov za ostarele pa predstavljajo 40 odstotkov vseh smrtnih primerov zaradi covida-19.

Za izredno dovoljenje za uporabo cepiva sta doslej ameriško zvezno Upravo za hrano in zdravila zaprosila Pfizer skupaj z nemškim partnerjem Biontechom in Moderna. Cepiva razvijajo tudi druga podjetja. Cepivo Pfizerja bo predvidoma odobreno že prihodnji teden, nato pa ga bodo začeli deliti po zveznih državah.

Preberite še:

Komentarji: