Združeno kraljestvo podprlo češke zaveznike

Češka posebna policijska enota za boj proti organiziranemu kriminalu v povezavi z eksplozijami išče dve osebi z ruskima potnima listoma.
Fotografija: Andrej Babiš, predsednik vlade Republike Češke. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Andrej Babiš, predsednik vlade Republike Češke. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Češka je izgnala 18 uslužbencev ruskega veleposlaništva, ki so jih češke obveščevalne službe označile za ruske tajne agente, vpletene v eksplozijo v skladišču streliva leta 2014. Državo morajo zapustiti v 48 urah, poročajo tuje tiskovne agencije. Moskva je zaradi njihovega izgona že napovedala povračilne ukrepe.

Češka posebna policijska enota za boj proti organiziranemu kriminalu (NCOZ) je sporočila, da v povezavi z eksplozijami išče dve osebi z ruskima potnima listoma, ki sta osumljeni zastrupitve ruskega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije v Veliki Britaniji leta 2018. Policija je objavila tudi njuni fotografiji.

Osumljena naj bi bila sredi oktobra 2014 šest dni na Češkem in obiskala območje, kjer je skladišče streliva.

Preiskovalci iščejo sledi za storilci, ki so zastrupili tudi ruskega agenta Sergeja Skripala. FOTO: Afp
Preiskovalci iščejo sledi za storilci, ki so zastrupili tudi ruskega agenta Sergeja Skripala. FOTO: Afp
Češka, ki ima »jasne dokaze« o vpletenosti ruskih tajnih agentov v eksplozijo, je suverena država in se mora na ta razkritja ustrezno odzvati, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal premier Andrej Babiš. Eksplozija, ki je zahtevala dve življenji, je povzročila veliko materialno škodo ter ogrozila življenja številnih domačinov, je opozoril. Po eksplozijah v skladišču z 58 tonami streliva oktobra 2014, ki ji je mesec kasneje sledila še ena v bližnjem skladišču z 98 tonami streliva, je na tisoče vojakov dve leti odstranjevalo neeksplodirana eksplozivna sredstva in strelivo, da bi bilo območje spet varno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

Rusko zunanje ministrstvo je odločitev označilo za »absurdno«


Moskva se je na izgon diplomatov že odzvala in je po poročanju AFP na zagovor poklicala češkega veleposlanika v Rusiji. Praga dobro ve, kaj se zgodi po »takšnih zvijačah«, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova.

»Sprejeli bomo povračilne ukrepe, ki bodo prisilili avtorje te provokacije, da bodo razumeli svojo polno odgovornost za uničenje temeljev normalnih odnosov med našima državama,« je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Pri tem ni navedlo, katere ukrepe bodo sprejeli, odločitev Češke pa je označilo za »absurdno«.


Podpora Češki z Otoka


Podporo Češki in njeni odločitvi o izgonu diplomatov so danes izrazile oblasti na Otoku. »Združeno kraljestvo v celoti podpira češke zaveznike, ki so razkrili, kako daleč so ruske obveščevalne službe pripravljene iti za izvajanje nevarnih in zlonamernih operacij v Evropi,« je po poročanju AFP dejal britanski zunanji minister Dominic Raab.

»Odločeni in zavezani smo bolj kot kdaj koli prej, da odgovorne za napad v Salisburyju privedemo pred sodišče in pozdravljamo ukrepe čeških oblasti,« je dodal.

V britanskem Salisburyju so marca 2018 našli nezavestna nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo, ki sta bila zastrupljena z živčnim strupom novičok. Oba sta preživela, a primer je zastrupil tudi odnose med Londonom in Moskvo. Oblasti v Moskvi kakršnokoli vpletenost v afero Skripal zanikajo.

Komentarji: