Češki premier Andrej Babiš priznal poraz

Češki predsednik Miloš Zeman je dan po parlamentarnih volitvah v državi moral v bolnišnico.
Fotografija: Javnomnenjske raziskave so še pred dnevi napovedovale zmago vladajoče stranke Ano, a je vmes izbruhnila afera s Pandorinimi dokumenti, ki je močno obremenila premierja Andreja Babiša. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Odpri galerijo
Javnomnenjske raziskave so še pred dnevi napovedovale zmago vladajoče stranke Ano, a je vmes izbruhnila afera s Pandorinimi dokumenti, ki je močno obremenila premierja Andreja Babiša. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters

Češki premier Andrej Babiš je v soboto zvečer priznal poraz na volitvah, na katerih je njegovo stranko Ano z manj kot odstotno točko razlike premagalo konservativno opozicijsko zavezništvo Spolu (Skupaj). Babiša je danes sprejel češki predsednik Miloš Zeman, ki je napovedal podelitev mandata za sestavo vlade najmočnejši stranki.77-letnega Zemana so v začetku septembra po osmih dneh odpustili iz bolnišnice, kjer je bil na zdravljenju. FOTO: David W Cerny/Reuters
77-letnega Zemana so v začetku septembra po osmih dneh odpustili iz bolnišnice, kjer je bil na zdravljenju. FOTO: David W Cerny/Reuters


Glede na zadnje izide je na volitvah, ki so potekale v petek in soboto, populistična stranka Ano osvojila 27,1 odstotka glasov in si v 200-članskem parlamentu obeta 72 sedežev.

Premier Babiš je po skoraj vseh preštetih glasovih priznal poraz. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Premier Babiš je po skoraj vseh preštetih glasovih priznal poraz. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Opozicijski zavezništvi sta skupaj medtem osvojili najmanj 108 poslanskih mandatov. Zavezništvo Spolu (Skupaj), ki združuje stranko TOP 09, Demokratsko državljansko stranko (ODS) in krščanske demokrate (KDU-ČSL), je prejelo 27,8 odstotka podpore. Liberalno zavezništvo Pirati in župani (STAN) pa je osvojilo 15,6 odstotka glasov.

Premier Babiš je po skoraj vseh preštetih glasovih priznal poraz. Čestital je vodilnemu kandidatu zavezništva Spolu Petru Fiali za »dober finiš«. »To je življenje, to razumemo in sprejemamo,« je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Javnomnenjske raziskave so še pred dnevi napovedovale zmago vladajoče stranke Ano, a je vmes izbruhnila afera s Pandorinimi dokumenti, ki je močno obremenila premierja Andreja Babiša.

Kaj točno sledi po volitvah, sicer še ni povsem jasno. Babiša bo še danes sprejel češki predsednik Zeman, ki je napovedal, da bo mandat za sestavo vlade najprej podelil najmočnejši posamezni stranki, tudi če bo katero od zavezništev skupaj prejelo več glasov.

Tudi Babiš je v soboto nakazal pripravljenost voditi pogovore o prihodnji vladi, če bi od Zemana prejel mandat. »Nagovorili bomo Spolu, v nobenem primeru pa Piratov,« je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal Babiš in poudaril, da je Ano »najmočnejša stranka«.

Preberite še:

Komentarji: