Ciklon Batsirai na Madagaskarju zahteval vsaj dvajset smrtnih žrtev

Več kot 55.000 oseb je ostalo brez strehe nad glavo.
Fotografija: Prebivalci Mananjarya so povsem obupani zaradi posledic opustošenja. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters
Odpri galerijo
Prebivalci Mananjarya so povsem obupani zaradi posledic opustošenja. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters

Ciklon Batsirai, ki je v soboto ponoči prizadel Madagaskar, je po zadnjih podatkih zahteval najmanj 20 smrtnih žrtev. Najmanj 55.000 oseb je ostalo brez strehe nad glavo. Nastala gmotna škoda je hujša od prvotnih ocen, so danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila madagaskarske pristojne oblasti.

Revna otoška država v Indijskem oceanu še vedno trpi zaradi posledic smrtonosne tropske nevihte Ana ob začetku leta. Ta je pred dvema tednom poleg Madagaskarja prizadela še Mozambik, Malavi, Zimbabve in Zambijo.

Preden je sam ciklon Batsirai dosegel kopno v Mananjaryju na vzhodu Madagaskarje, sta del države zajela močno deževje in veter. Ciklon je ruval drevesa, uničeval stavbe in prisilil prebivalce, da so obtežili šibke strehe iz valovitega železa, so poročali dopisniki francoske tiskovne agencije AFP.

Batsirai je pozno v soboto dosegel kopno kot intenzivni tropski ciklon z vetrom s hitrostjo do 165 kilometrov na uro, je za AFP povedala Faly Aritiana Fabien iz madagaskarske agencije za obvladovanje naravnih nesreč.

Opustošenje po ciklonu v Fianarantsoi na Madagaskarju. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters
Opustošenje po ciklonu v Fianarantsoi na Madagaskarju. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters

Prebivalci Mananjarya so povsem obupani zaradi posledic opustošenja. Mananjary je popolnoma uničen, je dejal prebivalec Faby. Drug moški Fana, je medtem ocenil, da je uničeno skoraj 95 odstotkov mesta.

Neurje je prizadelo tudi notranjost države. Tako je v mestu Antsirabe, 365 km severozahodno od Mananjaryja, neurje izruvalo velika drevesa v mestnem javnem parku.

Madagaskar si še vedno ni opomogel od smrtonosne tropske nevihte Ana, ki ga je prizadela konec januarja in je zahtevala približno 60 smrtnih žrtev.

Medtem je približno 10.000 prebivalcev otoka Reunion, ki leži vzhodno od Madagaskarja, tudi tri dni po pustošenju ciklona še vedno brez elektrike.

Nekdanja francoska kolonija ob jugovzhodni obali Afrike je sredi šestmesečne deževne sezone, ki pogosto zahteva žrtve in obsežno škodo.

Preberite še:

Komentarji: