Italijanski senat izglasoval zaupnico vladi premierja Conteja

Za potrditev zaupnice je vlada potrebovala navadno večino glasov v senatu.
Fotografija: Po glasovanju je Conte brez izjav zapustil senat še pred razglasitvijo izidov. FOTO: Yara Nardi/Reuters
Odpri galerijo
Po glasovanju je Conte brez izjav zapustil senat še pred razglasitvijo izidov. FOTO: Yara Nardi/Reuters

Potem ko je v ponedeljek spodnji dom italijanskega parlamenta izglasoval zaupnico vladi premierja Giuseppeja Conteja, bo danes o njej glasoval še zgornji dom oziroma senat. Conte je senatorje pred glasovanjem pozval, naj podprejo zaupnico. O njej glasujejo, potem ko je pretekli teden iz vlade izstopila stranka Živa Italija.

To stranko, ki jo vodi nekdanji italijanski premier Matteo Renzi, je Conte v nagovoru senatorjem obtožil, da je povzročila nemir v vladi. »Težko je vladati z nekom, ki stalno spodkopava politično ravnovesje, ki so ga s potrpežljivostjo dosegle stranke večine,« je dejal.

»V pandemiji in trpljenju se je država poenotila. V vladi se je okrepil občutek enotnosti,« je še povedal premier. Poudaril je, da je zaradi pandemije covida-19 še pomembneje, da vlada ostane na položaju, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Zato je senatorje pozval, naj podprejo zaupnico njegovi vladi.

Renzi je v svojem govoru pred senatom pozno popoldne poudaril, da Italija potrebuje močnejšo vlado. Zavrnil je očitke, da je Živa Italija z izstopom iz vlade ravnala neodgovorno. »Že več mesecev zahtevamo spremembe. Ni res, da smo bili neodgovorni, bili smo še preveč potrpežljivi,« je dejal po poročanju Anse.

Za potrditev zaupnice vlada potrebuje navadno večino glasov v 321-članskem senatu, vendar pa se obeta tesen izid. FOTO: Yara Nardi/Reuters
Za potrditev zaupnice vlada potrebuje navadno večino glasov v 321-članskem senatu, vendar pa se obeta tesen izid. FOTO: Yara Nardi/Reuters


Bil je tudi kritičen do ravnanja vlade, v kateri je bila njegova stranka od oktobra 2019, v pandemiji. Izpostavil je, da je italijansko gospodarstvo med vsemi v EU utrpelo največ škode zaradi pandemije covida-19, da ima med vsemi članicami unije največ žrtev novega koronavirusa glede na število prebivalstva in da so šole zaradi covida-19 zaprte najdlje. Premierju je Renzi očital tudi, da se oklepa položaja.

Za potrditev zaupnice vlada potrebuje navadno večino glasov v 321-članskem senatu, vendar pa se obeta tesen izid. Stranke vladne koalicije Gibanje pet zvezd, Demokratska stranka (PD) ter Svobodni in enakopravni v senatu nimajo absolutne večine. Rezultati bodo predvidoma znani okoli 20.30, poroča italijanski časnik La Repubblica.

V ponedeljek je zaupnico že potrdil spodnji dom parlamenta, poslanska zbornica. Za je glasovalo 321 poslancev, proti 259, 27 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Če bo senat zavrnil zaupnico, je mogoče pričakovati premierjev odstop, poročajo tuje tiskovne agencije. Potem bi lahko poskusil oblikovati novo vlado. Lahko pa bi gibanje in PD, morda skupaj z Renzijem, nadaljevala vladanje brez Conteja. V gibanju in PD so zavrnili možnost, da bi zgladili spor z nekdanjim premierjem.

V ponedeljek je zaupnico že potrdil spodnji dom parlamenta, poslanska zbornica. Za je glasovalo 321 poslancev, proti 259, 27 pa se jih je glasovanja vzdržalo. FOTO: Yara Nardi/AFP
V ponedeljek je zaupnico že potrdil spodnji dom parlamenta, poslanska zbornica. Za je glasovalo 321 poslancev, proti 259, 27 pa se jih je glasovanja vzdržalo. FOTO: Yara Nardi/AFP


Druga možnost je oblikovanje velike koalicije, ki bi jo verjetno vodila nestrankarska oseba. Tretja možnost so predčasne volitve, na katerih bi zmagala desna opozicija. Desne in desnosredinske stranke se tudi zavzemajo za to možnost.

Spor v italijanski vladi se je zaostril zaradi porabe svežnja za okrevanje po pandemiji. Vlada je pretekli teden potrdila spremenjen načrt porabe, v okviru katerega so delno izpolnili Renzijeve želje, vendar njegovi ministrici kljub temu nista potrdili svežnja in sta se glasovanja o načrtu vzdržali. Renzi je namreč zahteval še dodatna sredstva iz evropskega reševalnega mehanizma (ESM), čemur ostro nasprotuje Gibanje pet zvezd.

Preberite še:

Komentarji: