Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Conte dobil mandat za sestavo italijanske vlade

Odvetnik in profesor je kompromisna rešitev.
Giuseppe Conte je mandatar. FOTO: Alessandra Tarantino/AP
Giuseppe Conte je mandatar. FOTO: Alessandra Tarantino/AP
STA, T. V.
23. 5. 2018 | 19:48
23. 5. 2018 | 20:24
1:39
Rim – Italijanski predsednik Sergio Mattarella je premierskemu kandidatu desne Lige in populističnega Gibanja pet zvezd Giuseppeju Conteju podelil mandat za sestavo vlade, so sporočili iz predsednikovega urada.

»Predsednik republike Sergio Mattarella je danes sprejel profesorja Giuseppeja Conteja in mu podelil mandat za sestavo vlade,« je povedal generalni sekretar predsednikovega urada Ugo Zampetti.

Conte je napovedal oblikovanje »vlade državljanov«. »Smo pred oblikovanjem vlade spremembe,« je zagotovil politični novinec. Država je pred velikimi izzivi, predvsem pri reformi Evropske unije, je dejal. Poudaril je, da bo interese svoje države branil tako na ravni EU kot mednarodni ravni. Dodal je, da želi potrditi mesto Italije v Evropi in svetu. Zdaj ga čaka oblikovanje vlade, seznam ministrov pa naj bi predsedniku predstavil v prihodnjih dneh.


Olepšal naj bi si življenjepis


Stranki bodoče koalicije sta 53-letnega odvetnika in profesorja prava predsedniku za mandatarja predlagali že v ponedeljek. V iskanju primernega skupnega kandidata sta ga izbrali kot kompromisno rešitev.

Italijanski mediji mu očitajo, da je olepšal svoj življenjepis in akademsko kariero, zaradi česar po njihovih navedbah Mattarella svoje odločitve ni sporočil že prej.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine