Donald Trump se poslavlja z drugo ustavno tožbo

Vdor v kongres je pretresel demokrate in republikance, pri iskanju odgovornih pa imajo različne poglede.
Fotografija: Demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je že drugič obtožila predsednika Donalda Trumpa. FOTO: Saul Loeb/Afp
Odpri galerijo
Demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je že drugič obtožila predsednika Donalda Trumpa. FOTO: Saul Loeb/Afp

Washington – Donald Trump bo prvi predsednik v zgodovini ZDA, ki je bil dvakrat obtožen zaradi hudih zločinov in prekrškov v predstavniškem domu ameriškega kongresa. Demokratski večini, ki ga je po vdoru njegovih privržencev na Kapitolski grič obtožila hujskanja k vstaji, se je pridružilo tudi deset republikanskih predstavnikov, ni pa pričakovati senatne odločitve o obsodbi ali oprostitvi pred njegovim odhodom iz Bele hiše.

V pretresljivih dogodkih 6. januarja je umrlo pet ljudi, ogroženo je bilo tudi življenje kongresnikov, ki so tedaj potrjevali elektorsko zmago novega demokratskega predsednika Joeja Bidna. Množico je v Washington povabil Trump, predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi pa ga je obtožila, da jo je poslal tudi nad kongres. Z navajanjem besed Abrahama Lincolna o dolžnosti v času krize ter o časti in sramoti v očeh prihodnjih generacij je sedanjega republikanskega predsednika razglasila za nevarnost, ki preti ljubljeni državi. Mora biti obtožen in obsojen, proti domačemu terorizmu se je treba boriti, je pozvala kalifornijska demokratka ter za konec navedla še neizrečene besede predsednika Johna Kennedyja o ameriški usodi varovanja svobode. Če ga ne bi ubil atentator, bi jih izrekel v Dallasu.

Trump se bo poslovil kot edini dvakrat ustavno obtoženi ameriški predsednik. FOTO: Carlos Barria/Reuters
Trump se bo poslovil kot edini dvakrat ustavno obtoženi ameriški predsednik. FOTO: Carlos Barria/Reuters


Privrženec republikanskega predsednika in predstavnik Ohia Jim Jordan je raje spomnil na objavo časopisa Washington Post 19 minut po ustoličenju Donalda Trumpa, da se proces razrešitve začenja. In res so demokrati najprej začeli posebno preiskavo, nato prvi proces razrešitve, oboje brez uspeha, zdaj sledi drugi. »To ni združevanje države!« Obsodil je vsakršno nasilje, poleg tistega iz minulega tedna tudi vse drugo iz lanskega leta, ko so po ameriških mestih razbijali pripadniki druge politične opcije. Prejemnik Trumpove medalje svobode je sklenil, da hočejo demokrati skupaj s predsednikom ukiniti vse, ki se ne strinjajo z njimi.

Demokrati so večinoma razglašali sodelovanje republikanske predstavnice iz Wyominga Liz Cheney, hčere Dicka Cheneyja, podpredsednika v republikanski administraciji Georgea W. Busha, delni republikanski upor pa je spodbudil tudi republikanski senatni prvak Mitch McConnell. Besen zaradi kongresnega vdora Trumpovih privržencev je dal vedeti, da podpira proces razrešitve. Podpredsednik Mike Pence, tudi sam zelo jezen, se pred tem vendarle ni odločil za razglasitev Trumpove nesposobnosti za opravljanje predsedniških dolžnosti.

Pence je 6. januarja vodil skupno zasedanje kongresa za potrditev novega demokratskega predsednika, Trump pa je do zadnjega oporekal Bidnovi zmagi. Tej oporeka še zdaj, cenzura večine družbenih medijev s twitterjem in facebookom na čelu pa mu preprečuje, da bi izražal svoja stališča. To dodatno jezi konservativce, ki so posvarili tudi pred jezo podobno ukinjene konservativne polovice Američanov. Zvezni preiskovalni urad FBI se pred Bidnovim ustoličenjem 20. januarja boji nemirov po vsej državi.
 

Washington kot trdnjava


Prestolnica se spreminja v trdnjavo, republikanski govorniki pa so v predstavniškem domu spraševali, zakaj niso kongresni voditelji pred tednom dni dovolj zavarovali Kapitolskega griča, saj je tamkajšnja policija samostojna. Številni so demokratskemu vodstvu predstavniškega doma očitali tudi prenagljeno ukrepanje, saj se bo Trumpu v sredo iztekel mandat, ter se namesto procesa razreševanja zavzeli za novo zakonodajo proti domačemu terorizmu in dokončanje preiskav, kaj se je usodnega dne res dogajalo v kongresu. Nekateri konservativni kongresniki so dogodke izpred tedna dni razglasili za anarhijo ter predlagali kazen za tiste, ki so krivi nasilja, proces predsednikove razrešitve pa naj bi bil pretiran korak.

Vojaki nacionalne garde pred kongresom. FOTO: Brandon Bell/Reuters
Vojaki nacionalne garde pred kongresom. FOTO: Brandon Bell/Reuters


Floridski predstavnik Matt Gaetz, Trumpov tesni sodelavec, je omenil kazensko preiskavo proti sinu novega predsednika Joeja Bidna Hunterju, ki so jo družbena omrežja in mediji pred volitvami utišali. Drugi so spomnili na hujskanje znanih osebnosti, kot sta Madonna in Robert De Niro, proti Trumpu in njegovim privržencem pa se tedaj ni pritožil noben demokrat. Predstavnikom nove vladajoče stranke se zdijo razbijanje kongresnih oken in vrat, uboj policista in pozivanje k obešenju podpredsednika Pencea veliki zločini. S skrivanjem pred nasilnimi protestniki v spominu je predstavnica iz New Yorka Sheila Jackson Lee republikanskega predsednika razglasila za vstajnika, ki je z besedami, delovanjem in obnašanjem spodbudil domače teroriste k akciji. Večina teh je bila po njenem prepričanju iz vrst zagovornikov belske prevlade.

»Nobenega nasilja ne sme biti, nobenega kršenja zakonov in nikakršnega vandalizma!« zdaj za dvajseti januar, ko bo Belo hišo prevzel Biden, poziva prvi republikanec, po prepričanju zaradi skrivanja v bunkerjih in petih žrtev pred tednom dni še vedno presunjenih kongresnih demokratov prepozno.
 

Komentarji: