Dva delegirana tožilca sta absolutni minimum

V Sloveniji z zgolj enim delegiranim tožilcem ne bi bili kos pričakovani delovni obremenitvi pri zaščiti proračuna EU.
Fotografija: Na srečanju premierja Janeza Janše s komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersom so v Bruslju pokazali pripravljenost na pomoč v dialogu med slovensko oblastjo in uradom evropskega javnega tožilstva (EPPO). FOTO: Pool Reuters
Odpri galerijo
Na srečanju premierja Janeza Janše s komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersom so v Bruslju pokazali pripravljenost na pomoč v dialogu med slovensko oblastjo in uradom evropskega javnega tožilstva (EPPO). FOTO: Pool Reuters

V evropski komisiji nočejo ugibati glede govoric, po katerih naj bi slovenska vlada poskušala razrešiti položaj glede delegiranih tožilcev z izbiro enega od štirih kandidatov, ki so se prijavili na prvi razpis.

V Bruslju ponavljajo, da neimenovanje delegiranih tožilcev obžalujejo, da so stiki s slovensko stranjo glede izpolnjevanja obveznosti v teku na vseh ravneh in da so večkrat pozvali k nominaciji delegiranih tožilcev  kot nujni zadevi. Na srečanju premierja Janeza Janše s komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersom so konec oktobra so pokazali tudi pripravljenost na pomoč v dialogu med slovensko oblastjo in uradom evropskega javnega tožilstva (EPPO).

image_alt
Upravno sodišče ugodilo tožbi tožilcev

Kot so pojasnili v EPPO, sodelujoče države najprej nominirajo svoje kandidate za delegirane tožilce. Nato jih uradno imenuje ali zavrne tožilski kolegij. Povedali so še, da po uredbi o EPPO mora vsaka sodelujoča država imeti najmanj dva delegirana tožilca. »Če bi Slovenija imela le enega delegiranega tožilca, kar ne bi bilo v skladu z uredbo, EPPO ne bi mogel zagotoviti učinkovitih preiskav. Ob upoštevanju pričakovane obremenitve z delom EPPO v Sloveniji, ko smo s slovenskimi oblastmi sklenili sporazum o dveh delegiranih tožilcih, nam je bilo jasno, da je to absolutni minimum,« so še sporočili.

Glavna evropska tožilka Laura Kövesi se je pred kratkim vprašala, ali je proračun EU v Sloveniji še primerno zaščiten. Pozvala je »vse relevantne deležnike«, naj z vsemi razpoložljivimi sredstvi zaščitijo finančne interese  EU v Sloveniji. Evropska komisija bi sicer lahko proti Sloveniji sprožila redni postopek ugotavljanja kršitev prava EU. Druga pot je uporaba novega mehanizma pogojevanja za zašito proračuna in finančnih interesov.

image_alt
Neimenovanje delegiranih tožilcev ogroža evropska sredstva

Evropski komisar Reynders je pred kratkim v intervjuju za belgijski časnik Le Soir glede pčogojecvanja napovedal, da bodo poslali pisma v nekaj držav članic in s sprožili proces pogojevanja izplačil. Po odločitvi sodišča EU o madžarsko-poljski tožbi proti mehanizmu naj bi postopek še formalizirali. Čeprav so v Bruslju napovedali, da bodo začeli ukrepati že po koncu poletja, je po Reyndersovih napovedih novi rok konec leta.

Preberite še:

Komentarji: