Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Etiopija in Eritreja začrtali novo poglavje v meddržavnih odnosih

Ponovno se bodo odprla veleposlaništava, vzpostavljene bodo transportne, trgovinske in telekomunikacijske povezave med državama.
Včeraj sta se v eritrejski prestolnici Asmara srečala etiopski predsednik vlade Abiy Ahmed (levo) in eritrejski predsednik Isaias Afwerki. FOTO: ERITV via AP
Včeraj sta se v eritrejski prestolnici Asmara srečala etiopski predsednik vlade Abiy Ahmed (levo) in eritrejski predsednik Isaias Afwerki. FOTO: ERITV via AP
Ka. M., STA
9. 7. 2018 | 15:15
9. 7. 2018 | 15:17
1:32
Asmara – Etiopija in Eritreja sta se z današnjo skupno izjavo o miru in prijateljstvu zavezali koncu sovražnosti in normalizaciji meddržavnih odnosov, ki so bili skaljeni vse od začetka etiopsko-eritrejske vojne leta 1998.

»Vojna med državama je končana,« je sklicujoč se na besedilo skupne izjave o miru in prijateljstvu na svojem twitterju zapisal eritrejski minister za informacije Yemane Gebremeskel. Izjava, ki sta jo podpisala eritrejski predsednik Isaias Afwerki in etiopski premier Abiy Ahmed, ne predvideva samo konca vojne, temveč tudi ponovno odprtje veleposlaništev ter vzpostavitev transportnih, trgovinskih in telekomunikacijskih povezav med državama.

Izjava je bila podpisana med zgodovinskim obiskom etiopskega premiera v Asmari, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Etiopski premier Ahmed – na oblasti je od aprila letos – je v Asmaro pripotoval na povabilo eritrejskega predsednika Afwerkija po tem, ko je prejšnji mesec priznal mejo med državama, ki jo je leta 2002 po koncu vojne določila strokovna komisija Združenih narodov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine