Francoski javni prevoz na udaru posteljnih stenic

Vlada je napovedala ukrepanje, potem ko se je v javnosti pojavila vrsta videoposnetkov.
Fotografija: Na udaru žuželk, ki običajno gnezdijo v vzmetnicah, lahko pa se zakopljejo tudi v prtljago in oblačila, so predvsem velemesta, na čelu s Parizom. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Na udaru žuželk, ki običajno gnezdijo v vzmetnicah, lahko pa se zakopljejo tudi v prtljago in oblačila, so predvsem velemesta, na čelu s Parizom. FOTO: Shutterstock

Francoska vlada je v petek napovedala ukrepanje, potem ko se je v javnosti pojavila vrsta videoposnetkov, na katerih je videti, da se na javnem prevozu vse pogosteje pojavljajo posteljne stenice. Na udaru teh žuželk, ki običajno gnezdijo v vzmetnicah, lahko pa se zakopljejo tudi v prtljago in oblačila, so predvsem velemesta, na čelu s Parizom.

Na problematiko je vlado po poročanju francoskih medijev opozoril pariški podžupan Emmanuel Gregoire. »Posteljne stenice so javnozdravstveni problem in jih je treba razglasiti za takega,« je zapisal v pismu premierki Elisabeth Borne in dodal, da na ta problem »ni nihče imun«.

»Država mora nemudoma združiti vse zainteresirane strani za pripravo akcijskega načrta, da bomo ustrezno ukrepali proti tej nadlogi,« je dejal Gregoire in ob tem opozoril, da se francoska prestolnica pripravlja na gostovanje olimpijskih in paraolimpijskih iger leta 2024.

Po njegovih besedah je problem s stenicami pereč predvsem v velemestih, kakršno je Pariz. »Ne ustavijo se na obrobju,« je pojasnil in ocenil, da gre za izredno stanje.

Pariška mestna uprava je zato od vlade v četrtek zahtevala ukrepanje. Minister za promet Clement Beaune je nato v petek sporočil, da se bo prihodnji teden sestal s prevozniki, in napovedal ukrepe v korist potnikov, poroča bruseljski spletni bilten Politico.

Posteljne stenice so sicer ime dobile po svoji navadi, da gnezdijo v vzmetnicah. Kljub temu jih lahko najdemo tudi zakopane v prtljagi in oblačilih.

Komentarji: