Francoski poslovnež bo plačal kazni zaradi burk

Leta 2010 je ustanovil poseben sklad, vreden milijon evrov, za plačevanje kazni za nošenje burk, nikabov in drugega.
Fotografija: Rachid Nekkaz je obljubil, da bo plačal vse kazni, ki so jih oziroma jih bodo muslimanke na Danskem morale plačati zaradi kršenja novega zakona o prepovedi zakrivanja obraza v javnosti. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Rachid Nekkaz je obljubil, da bo plačal vse kazni, ki so jih oziroma jih bodo muslimanke na Danskem morale plačati zaradi kršenja novega zakona o prepovedi zakrivanja obraza v javnosti. FOTO: Reuters

Koebenhavn - V Franciji rojeni poslovnež in aktivist alžirskih korenin Rachid Nekkaz je obljubil, da bo plačal vse kazni, ki so jih oziroma jih bodo muslimanke na Danskem morale plačati zaradi kršenja novega zakona o prepovedi zakrivanja obraza v javnosti.

»Seveda bom plačal vse kazni, ki so bile izdane po 1. avgustu na danskih ulicah,« je povedal za današnjo izdajo danskega časnika Berlingske. Prihodnji mesec namerava obiskati Dansko, da bo plačal izdane kazni.

Kljub temu da osebno nasprotuje nikabu, zagovarja pravico do nošenja nikaba, kot tudi pravico, da ga ne nosijo.


 

Plačal je kazni tudi v drugih državah


Leta 2010 je ustanovil tudi poseben sklad, vreden milijon evrov, za plačevanje kazni za nošenje burk, nikabov in drugega. Tako je plačal tudi že kazni v drugih evropskih državah, vključno z Belgijo in Francijo, kjer prav tako velja prepoved zakrivanja obraza v javnosti.

Martin Henriksen iz populistične Danske ljudske stranke, ki v parlamentu podpira dansko manjšinsko vlado, je dejal, da bi bilo treba Nekkazovo plačilo obravnavati kot dohodek kaznovane ženske, ki bi morala zato plačati davek. Predlagal je tudi 14 dni zaporne kazni za tiste, ki bi ponavljale kršitve. Zaporne kazni namreč ne moreš odslužiti za nekoga drugega, je pojasnil.
Poslanec vladne liberalne stranke pa je povedal, da želijo najprej ugotoviti, ali bo poslovnež sploh plačal kazni.

Novi zakon, ki je začel veljati pretekli teden, v javnosti prepoveduje nošnje burk, nikabov, balaklav, smučarskih mask, ki pokrivajo celoten obraz, obraznih mask in lažnih brad. FOTO: AFP
Novi zakon, ki je začel veljati pretekli teden, v javnosti prepoveduje nošnje burk, nikabov, balaklav, smučarskih mask, ki pokrivajo celoten obraz, obraznih mask in lažnih brad. FOTO: AFP

 

Prvo žensko oglabili v petek


Novi zakon, ki je začel veljati pretekli teden, v javnosti prepoveduje nošnje burk, nikabov, balaklav, smučarskih mask, ki pokrivajo celoten obraz, obraznih mask in lažnih brad. Niso pa prepovedane zaščitne maske, prav tako so izjema zimska oblačila, kot so rute in šali, ter pustne oz. karnevalske maske.

Prvo žensko, ki ni želela odstraniti nikaba, so policisti oglobili v petek. Naložili so ji denarno kazen v višini 1000 danskih kron oz. okoli 135 evrov. Večkratnim kršiteljem zakona grozi kazen do 10.000 danskih kron oziroma okoli 1340 evrov.

Komentarji: