Gazprom za tri dni zapira Severni tok 1

Zaprtje plinovoda so tudi tokrat utemeljili z rutinskimi vzdrževalnimi deli, medtem ko Evropa pred zimo mrzlično išče alternative temu ruskemu energentu.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Ruski energetski velikan Gazprom bo danes za tri dni ustavil dobavo plina po Severnem toku 1. Zaprtje plinovoda so tudi tokrat utemeljili z rutinskimi vzdrževalnimi deli, medtem ko Evropa pred zimo mrzlično išče alternative temu ruskemu energentu.

Gazprom je v zadnjih mesecih že drastično zmanjšal dobavo plina Nemčiji, kot vzrok za to so navedli manjkajoče turbine na plinovodu Severni tok 1. Te na popravilo pošiljajo v Kanado, postopek pa zapletajo sankcije Zahoda proti Rusiji.

V Berlinu vztrajajo, da Moskva plin uporablja kot sredstvo za kaznovanje Nemčije zaradi sankcij. Plinovod Severni tok 1, ki pod Baltskim morjem oskrbuje Nemčijo z ruskim plinom, od julija obratuje le z 20-odstotno zmogljivostjo. Tudi po ponovnem odprtju plinovoda naj dnevne količine dobave ne bi presegle 33 milijonov kubičnih metrov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

image_alt
Kijev je menda začel dolgo napovedano protiofenzivo

Med tridnevnim zaprtjem naj bi Gazpromovi zaposleni skupaj s strokovnjaki nemškega podjetja Siemens Energy pregledali edino delujočo turbino na plinovodu. V Siemensu Gazpromove napovedi niso komentirali.

Tiskovni predstavnik pristojne nemške zvezne agencije je dejal, da bodo razmere pozorno spremljali skupaj z ministrstvom za gospodarstvo in okolje, pa tudi z industrijo.

Medtem ko Zahod in Moskva ostajata sprta zaradi ruske invazije na Ukrajino, ki se je začela pred skoraj pol leta, v Berlinu pospešeno iščejo alternative ruskemu plinu. Skladišča po državi so nekaj manj kot 80-odstotno zapolnjena.

Nemški kancler Olaf Scholz je v torek dejal, da je Nemčija v veliko boljšem položaju glede dobave plina, kot so pričakovali pred meseci. »Z grožnjami Rusije, ki plin uporablja kot del strategije v vojni proti Ukrajini, se lahko dobro spopadamo,« je poudaril.

Gazprom je zaradi vzdrževalnih del plinovod zaprl že 11. julija, dobava pa je po njem znova stekla 21. julija.

Preberite še: