Grabar-Kitarovićeva: Tusk je nevtralen glede vprašanja arbitraže

Kolinda Grabar-Kitarovićeva se je srečala z Donaldom Tuskom in dejala, da je predsednik Evropskega sveta nevtralen glede vprašanja o arbitraži. 
Fotografija: Hrvaška predsednica se je srečala z Donaldom Tuskom. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Hrvaška predsednica se je srečala z Donaldom Tuskom. FOTO: Reuters

Bruselj - Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes po srečanju s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom v Bruslju dejala, da je ta »nevtralen glede vprašanja arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško. Izpostavila je tudi, da bi bilo kakršno koli vmešavanje institucij EU v to dvostransko vprašanje »kontraproduktivno«.

Hrvaška predsednica je ob opisu pogovora s Tuskom v izjavi za hrvaške novinarje v Bruslju med drugim izpostavila tudi »odprto dvostransko vprašanje s Slovenijo«.

»To je dvostransko vprašanje in vsakršno vmešavanje institucij EU bi bilo - glede na to, da ne gre za kršenje evropske zakonodaje - kontraproduktivno,« je povedala.

Na vprašanje, kaj o vprašanju arbitraže meni Tusk, pa je hrvaška predsednica odgovorila, da predsednik Evropskega sveta »ostaja nevtralen«.

Tusk po srečanju ni dajal izjav za medije. Iz njegove tiskovne službe pa so na vprašanje o tem, kakšno je Tuskovo stališče do vprašanja arbitraže, potrdili, da je Tusk dejal, da je »nevtralen, saj je to njegova pričakovana vloga v odnosu do vseh članic«. Obenem pa je Tusk hrvaški predsednici dejal, da bi bila »rešitev spora o meji pomembna za uspeh hrvaškega predsedovanja EU in pomemben signal Zahodnemu Balkanu v luči njegove evropske perspektive«, so še sporočili iz tiskovne službe predsednika Evropskega sveta.Gre za rok v okviru 259. člena pogodbe EU, na podlagi katerega lahko članica unije toži drugo članico na Sodišču EU zaradi kršenja evropskega prava. Ta člen je Slovenija sprožila 16. marca, ko je komisiji predala pismo glede tožbe proti Hrvaški.
Po izteku tega roka, konkretno v torek, lahko Slovenija vloži tožbo. Ali oziroma kdaj bo to storila, za zdaj ni jasno. Prav tako ni jasno, ali bo komisija v tem roku podala svoje mnenje o zadevi, je pa verjetneje, da ga ne bo.

Po neuradnih informacijah pravna služba komisije pritrjuje slovenskim stališčem, a politični vrh komisije izpostavlja, da gre za dvostransko vprašanje. Juncker in hrvaški premier Andrej Plenković sta sicer člana iste evropske politične družine.
V komisiji so danes na vprašanja v povezavi s svojimi stališči in ravnanji glede vprašanja arbitraže dejali le, da zadevo še preučujejo in da zato ne želijo ugibati o morebitnih postopkih ter da ne bodo komentirali govoric.

Komentarji: