Greta Thunberg je ena od dobitnikov letošnje alternativne Nobelove nagrade

Nagrado Right Livelihood je dobila za svoje prizadevanje za okoljske ukrepe na podlagi znanstvenih dejstev.
Fotografija: Greta Thunberg je avgusta lani začela ob petkih protestirati pred švedskim parlamentom z zahtevami po nujnem ukrepanju proti podnebnim spremembam. FOTO: Shannon Stapleton/Reuters
Odpri galerijo
Greta Thunberg je avgusta lani začela ob petkih protestirati pred švedskim parlamentom z zahtevami po nujnem ukrepanju proti podnebnim spremembam. FOTO: Shannon Stapleton/Reuters

Mlada podnebna aktivistka Greta Thunberg je letošnja prejemnica nagrade Right Livelihood ali tako imenovane alternativne Nobelove nagrade, so danes sporočili v Stockholmu. Thunbergova si je nagrado prislužila za »spodbujanje in krepitev političnih zahtev za nujno ukrepanje glede podnebnih sprememb glede na znanstvena dejstva«, so sporočili organizatorji.

Aktivistka iz Zahodne Sahare Aminatou Haidar. FOTO: Rafael Marchante/Reuters
Aktivistka iz Zahodne Sahare Aminatou Haidar. FOTO: Rafael Marchante/Reuters


»Njena odločenost, da se ne bo sprijaznila z grozečo podnebno katastrofo, je navdihnila milijone njenih kolegov in okrepila njihove glasove in zahteve po takojšnjem ukrepanju,« so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP svojo odločitev utemeljili v skladu Right Livelihood.
 

Začela je s petki za prihodnost


Šaman Davi Kopenawa, borec za ohranitev tropskih gozdov. FOTO: Luke MacGregor/Reuters
Šaman Davi Kopenawa, borec za ohranitev tropskih gozdov. FOTO: Luke MacGregor/Reuters


Greta Thunberg je avgusta lani začela ob petkih protestirati pred švedskim parlamentom z zahtevami po nujnem ukrepanju proti podnebnim spremembam. Kmalu so se njeni protesti spremenili v globalno gibanje »Petki za prihodnost«, ki so se mu doslej pridružili milijoni mladih. Prejšnji petek se je »globalnemu podnebnemu protestu« po nekaterih ocenah pridružilo okoli štiri milijone ljudi v skupno 150 državah sveta.
 

Nagrada še trem aktivistom


Guo Jianmei je leta 2011 ob 8. marcu že dobila nagrado pogumne ženske. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Guo Jianmei je leta 2011 ob 8. marcu že dobila nagrado pogumne ženske. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters


Letošnja nagrada Right Livelihood bo šla v roke še trem aktivistom, še poroča AFP. Nagrajeni bodo tudi borka za človekove pravice v Zahodni Sahari Aminatu Hajdar, kitajska borka za pravice žensk Guo Jianmei ter brazilsko združenje Hutukara Yanomami in njegov vodja Davi Kopenawa, ki se borijo za ohranitev amazonskega deževnega pragozda in pravice tamkajšnjih domorodnih ljudstev.

»Alternativno Nobelovo nagrado« je leta 1980 vzpostavil švedsko-nemški filantrop Jakob von Uexkull, potem ko švedska akademija, ki skrbi za podelitev Nobelovih nagrad, ni hotela vzpostaviti tudi nagrad za prizadevanja na področju zaščite okolja in mednarodnega razvoja. Nagrade so vredne milijon švedskih kron (okoli 100.000 evrov) in so namenjene spodbujanju nadaljevanja dela nagrajencev.

Preberite še:

Komentarji: