Hekerski napad na Twitter

Še neznani hekerji so vdrli v račune številnih znanih osebnosti in predlagali »daj-dam«.
Fotografija: Tarče hekerskega napada so bili tudi Bill Gates, Jeff Bezos, Joe Biden in Elon Musk. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Tarče hekerskega napada so bili tudi Bill Gates, Jeff Bezos, Joe Biden in Elon Musk. FOTO: Reuters

New York – Hekerji so v sredo napadli družbeno omrežje twitter in vdrli v račune številnih znanih osebnosti, kot so demokratski predsedniški kandidat Joe Biden, nekdanji demokratski predsednik Barack Obama, raper in predsedniški kandidat Kanye West z ženo Kim Kardashian, nekdanji newyorški župan Mike Bloomberg, Warren Buffett iz podjetja Berkshire Hathaway, ustanovitelj Microsofta Bill Gates, Teslov Elon Musk, Amazonov Jeff Bezos in mnogi drugi. 

Na profilih, ki so jih napadli hekerji, so se začeli pojavljati tviti, ki so pozivali k uporabi kriptovalut in ki so obljubljali, da bodo tisti, ki bodo sledili navodilom, zaslužili. »Vi mi pošljete 1.000 dolarjev, jaz vam jih bom nazaj poslal 2.000,« je pisalo na profilu Billa Gatesa. V dobrih dveh urah naj bi na račun hekerjev prispelo okrog sto tisoč dolarjev.

Twitter je ukrepal tako, da je omejil aktivnosti uporabnikov: številni, predvsem tisti, ki so imajo verificiran račun, niso mogli tvitati ali pa denimo spremeniti gesla. Okoli 6. ure zjutraj po našem času so iz podjetja sporočili, da zadevo še preiskujejo, a da za zdaj kaže, da je šlo za usklajen napad, ki je za tarčo sprva imel uslužbence twitterja. Ker so pridobili dostop do notranjih sistemov in orodij, so lahko prevzeli nadzor nad profili pomembnih ljudi. »Takoj, ko smo videli, kaj se dogaja, smo blokirali prizadete profile in izbrisali tvite, ki so jih objavili napadalci,« so opisali pri Twitterju. 

Poznavalci opozarjajo, da dogodek ni zgolj še en hekerski napad. Vice poroča, da je krožil posnetek zaslona, iz katerega naj bi bilo razvidno, da je nekdo dobil dostop do orodja, ki ga pri Twitterju uporabljajo za upravljanje z uporabniškimi računi. Obstaja pa seveda tudi možnost, da je pri napadu sodeloval eden od Twitterjevih uslužbencev. Glavni izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey je medtem tvitnil: »Naporen dan za nas pri Twitterju. Grozno nam je, da se je to zgodilo.«

Komentarji: