Hišne preiskave pri članih domnevne desničarske teroristične skupine

Načrtovali so napade na politike, azilante in muslimane.
Fotografija: Nemška skrajna desnica je vedno bolj vidna in glasna. Zdaj postaja tudi vedno bolj nevarna. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nemška skrajna desnica je vedno bolj vidna in glasna. Zdaj postaja tudi vedno bolj nevarna. FOTO: Reuters

Nemški Die Welt in vsi drugi nemški mediji danes poročajo o raciji, ki jo je nemška policija pod vodstvom generalnega zveznega tožilstva izvedla na trinajstih krajih v šestih nemških zveznih deželah. Preiskave so izvedli pri petih članih domnevne desničarske teroristične skupine, ki naj bi načrtovala napade na politike, azilante in muslimane. Preiskave so kriminalisti opravili tudi pri osmih podpornikih, ki naj bi obljubljali finančno podporo in preskrbo z orožjem.
 

Hoteli so razmere kot v državljanski vojni


Leta 2014 so nemški skrajni desničarji v Kölnu samo protestirali proti islamskemu terorizmu. Zdaj so načrtovali tudi napade in »državljansko vojno«. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Leta 2014 so nemški skrajni desničarji v Kölnu samo protestirali proti islamskemu terorizmu. Zdaj so načrtovali tudi napade in »državljansko vojno«. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters


Kot je danes sporočilo zvezno generalno tožilstvo, naj bi se omenjena skupina prek spletne klepetalnice povezala že septembra lani in naj bi poskušala pridobiti čim več članov in podpornikov. Hišne preiskave so opravili predvsem zato, da bi ugotovili, ali sumi tožilstva držijo in ali so se člani skupine že začeli oboroževati. Tožilstvo jim očita združevanje z namenom ogrožanja in rušenja družbene in državne ureditve Zvezne republike Nemčije ter ustvarjanja razmer, podobnih državljanski vojni.

Preiskave, ki jih vodi kriminalistični urad dežele Baden-Würtemberg, je policija opravila v deželah Baden-Würtemberg, na Bavarskem, Spodnjem Saškem, Severnem Porenju - Vestfaliji, Rheinland-Pfalzu in Saška-Anhaltu, mediji pa za zdaj ne poročajo o morebitnih aretacijah ali o tem, koliko uspešne so bile preiskave. 

Komentarji: