Zaradi Matijanićeve smrti preiskave v splitskem kliničnem centru

Z ministrstva za zdravstvo so inšpekcijo poslali tudi na Zavod za nujno medicinsko pomoč splitsko-dalmatinske županije.
Fotografija: Obdukcija, ki še ni končana, je pokazala ogromen pljučni edem. FOTO: Duje Klarić/Cropix
Odpri galerijo
Obdukcija, ki še ni končana, je pokazala ogromen pljučni edem. FOTO: Duje Klarić/Cropix

Hrvaško javnost pretresa primer novinarja Vladimirja Matijanića, ki je umrl v petek, potem ko je zbolel za covidom-19. Matijanić je s partnerico večkrat klical zdravniško pomoč, a so ga večkrat zavrnili. Državno tožilstvo in zdravstvena inšpekcija sta že začela preiskavo v bolnišnici KBC Split in Zavodu za nujno medicinsko pomoč.

Življenjska partnerka novinarja Andrea Topić je v javnem pismu opisala dogajanje pred njegovo smrtjo. V njem je pojasnila, da sta z Matijanićem že v četrtek in petek, torej dan pred njegovo smrtjo in na dan smrti najmanj desetkrat klicala v splitski klinični center in nujno medicinsko pomoč ter prosila za hospitalizacijo.

A reševalci so prvič prišli šele v petek, ko pa so Matijanića zgolj pregledali in nato odšli. Uro kasneje jih je Topićeva poklicala še enkrat, saj njen partner ni mogel dihati in je že pomodrel. Ko so reševalci prišli, se je novinarju že ustavilo srce, neuspešno pa so ga oživljali skoraj eno uro.

Topićeva je v pismu, ki ga je objavila na družbenih omrežjih, opisala, da je Matijanić zbolel za covidom-19, poleg tega je imel še sjögrenov sindrom in intersticijsko bolezen pljuč ter sum na dve avtoimuni bolezni, o čemer sta seznanila tudi zdravnike.

Objavili posnetke pogovorov z zdravstvenimi delavci

Hrvaški portal Index.hr je objavil tudi prepis telefonskih pogovorov Matijanića in Topićeve z zdravstvenimi delavci iz KBC Split in Zavoda za nujno medicinsko pomoč splitsko-dalmatinske županije. Iz njih je razvidno, da je Matijanić večkrat poskušal priti do zdravnika, posnetki so razkrili tudi vsebino pogovorov z več zdravstvenimi delavci.

Matijanić je v pogovoru z dežurnim zdravnikom med drugim opisal svoje simptome in povedal, da ga pečejo pljuča. Dežurni zdravnik mu je dejal, da je to normalno za vse, ki imajo covid-19, in naj se javi čez pet dni, če mu vročina ne bo popustila.

Ena od zdravnic, ki ji je pojasnil, da hitreje diha že, ko gre do stranišča ali do kuhinje, pa mu je svetovala, naj leži v postelji in ne hodi v kuhinjo, urinira pa naj kar v kakšno posodo.

Z ministrstva za zdravstvo so v splitski klinični center in na Zavod za nujno medicinsko pomoč splitsko-dalmatinske županije že poslali inšpekcijo. Direktor zavoda Leo Luetić, ki je tudi član vladajoče HDZ, posnetkov ni hotel komentirati. »Še vedno nimam jasnega stališča. Moja odgovornost je organizacija. Kar se tiče tega, mislim, da je bilo vse v redu,« je povedal za hrvaške medije.

Iz KBC Split so sporočili, da bodo družino umrlega novinarja in javnost obvestili o vzroku smrti po koncu histološke analize.

Dr. Petar Šore: Sprejeti bi ga morali v bolnišnico

Po smrti 51-letnega splitskega raziskovalnega novinarja in analitika se je za hrvaški Index oglasil dr. Petar Šore, specialist revmatologije, interne medicine in medicine športa, zadnjih nekaj let seznanjen z zdravstvenim stanjem Vladimirja Matijanića.

Šore trdi, da je bil Matijanić zelo imunsko oslabljen, kar je v nasprotju s tem, kar je pokojnemu novinarju po telefonu povedal zdravnik urgence infekcijskih bolezni Kliničnega centra Split. »Kar govori zdravnik na posnetku, nima nobenega smisla. To, ali je pacient prejemal terapijo, ne določa, ali je bil imunsko oslabel, ampak imunsko oslabelost določajo njegove diagnoze, zdravnika na telefonu pa te niso pretirano zanimale. Vladimir je bil imunsko zelo oslabljen in njegovo stanje je bilo resno. 99-odstotno je imunsko oslabel zaradi diagnoze, le en odstotek bi pripisali terapiji,« pravi dr. Šore.

Dodaja, da je velika napaka, da ga niso prepoznali kot imunsko oslabelega bolnika pa tudi da ga niso pravočasno sprejeli v bolnišnico. Da je Matijanić pozitiven na covid, je test pokazal 2. avgusta, 5. avgusta ni mogel več ne jesti ne piti, sam tudi stati ni mogel več, težko je dihal, ekipa nujne pomoči, ki je ob prvem prihodu ocenila, da gre le za normalne simptome covida, in mu svetovala, naj veliko pije ter je slane palčke, mu v drugo ni mogla več pomagati.

Anamneza bolnika zdravnika ni zanimala

»Zdravnik je Matijanića po telefonu vprašal, koliko zdravila dekortin jemlje in od kdaj, pri čemer ga njegova anamneza sploh ni zanimala – Vladimir je bil pred dvema letoma hospitaliziran zaradi avtoimunih bolezni ... Prepričan sem, da je takih primerov v splitski bolnišnici vsak dan na stotine, a za to nihče ne skrbi. Zelo aroganten način pristopa k problemu. Pa tudi v samem načinu komuniciranja z bolnikom, ko vpraša, ali je cepljen, in potem reče 'jebi ga'. Ne spušča se v vsebino zadeve, ne zanima ga, da mu je nekdo napačno odsvetoval cepljenje. Njegovo bolezen so banalizirali,« je prepričan Šore.

»Vladimir je sam povedal, da ima sjögrenov sindrom, sarkoidozo in še dve bolezni, bolnik je konkretno rekel, da je imunsko oslabljen na podlagi diagnoze, ne na podlagi terapije,« je povedal revmatolog.

Dekortin, ki ga je Vladimir vzel šele drugi dan, ko se je zgodilo najhujše, je kortikosteroid. Ko je reševalec prvič prišel, jih je novinarjeva partnerka Andrea Topić vprašala, ali mu je morda slabo od dekortina, a so to zanikali. Dali so mu injekcijo solumedrola 40, zdravila, ki je tudi kortikosteroid. Šore pravi, da so kortikosteroidi pogosti pri zdravljenju covida, a le če zdravljenje poteka v bolnišnici, pod stalnim zdravniškim nadzorom, nikakor ne doma, da se ne bi zgodilo to, kar se je dejansko zgodilo.

Zdravniška ekipa mu ni naredila EKG

»Človeku si ne bi upal dati solumedrola in ga pustiti doma. Napaka je, če mu to damo in ne spremljamo dogajanja z njegovimi pljuči,« je poudaril zdravnik. Pri Matijaniću pa je bilo še huje, zdravniška ekipa mu ni naredila niti EKG.

Obdukcija, ki še ni končana, je pokazala ogromen pljučni edem. Prav tako ni jasno, kako so na urgenci lahko zapisali v dokumentacijo, da se mora Matijanić v primeru poslabšanja oglasiti na urgentni infektologiji, ko pa se, kot pravi Topićeva, takrat ni mogel več ne obleči ne premikati, sama pa ga ni mogla odnesti do avta.

Topićeva je še povedala, da so reševalce že ob prvem prihodu ob 13.07 rotili, naj ga vzamejo s seboj, a so trdili, da gre za običajne simptome covida. Matijaniću so sicer z infekcijske urgence večkrat sporočili, naj ne prihaja v bolnišnico oziroma naj se sam odloči, ali potrebuje hospitalizacijo.

Znani hrvaški komentatorji ogorčeni

»Če bi žena premiera Plenkovića klicala na urgenco le enkrat, ne dvanajstkrat, z vsemi diagnozami in simptomi, kot jih ima Vlado, bi ji rekli, da ji ni treba v bolnišnico in naj lula v posodo? Če bi v hišo župana iz HDZ pripeljal rešilec z enakimi diagnozami in simptomi, kot jih je imel Vlado, bi mu rekli, da mu ni treba v bolnišnico, in mu priporočili slane palčke in odšli?« je na družbenem omrežju facebook vprašal hrvaški novinar in kolumnist Boris Dežulović.

Prek facebooka se je na Matijanićevo smrt odzvala tudi novinarka hrvaške nacionalne televizije HRT Maja Sever. Zapisala je, da je »očitno motil tiste, ki so uničili našo družbo, ki so kradli in ki bodo zdaj z vsemi silami poskušali dokazati, da je vse potekalo po pravilih«.

Preberite še:

Komentarji: