Hrvaško lani obiskalo 20 milijonov turistov

Delež prihodov turistov na Hrvaškem je v celotnem letu zrasel za devet odstotkov. Hrvaška se trudi postati celoletna destinacija.
Fotografija: Od 108 milijonov prenočitev jih je bilo v splitsko-dalmatinski županiji 20,2 milijona. FOTO: Zvonimir Barisin/Cropix
Odpri galerijo
Od 108 milijonov prenočitev jih je bilo v splitsko-dalmatinski županiji 20,2 milijona. FOTO: Zvonimir Barisin/Cropix

Po podatkih sistema eVisitor, ki vsebuje turistični promet, realiziran v komercialnih in nekomercialnih objektih ter navtičnem čarterju (sistem eCrew), je bilo v letu 2023 na Hrvaškem realiziranih več kot 20,6 milijona prihodov in 108 milijonov prenočitev.

V primerjavi z letom 2022 to predstavlja devetodstotno rast prihodov in triodstotno rast prenočitev. »Hrvaška je v zadnjem letu še utrdila svoj položaj ene najbolj zaželenih evropskih destinacij. Glede na trenutno stanje na naših trgih ter globalne geopolitične in makroekonomske razmere bo leto 2024 zahtevno. Načrtujemo ohraniti konkurenčnost hrvaškega turizma s spodbujanjem trajnosti in kakovosti,« je dejal Kristjan Staničić, direktor Hrvaške turistične skupnosti.

Lani je bilo največ prenočitev ustvarjenih v Istri (30 milijonov, kar je dva odstotka več kot leta 2022), splitsko-dalmatinski županiji (20,2 milijona prenočitev, kar je tri odstotke več v primerjavi z letom 2022) in v Kvarnerju (18,5 milijona prenočitev, kar je odstotek več glede na leto 2022).

Število prenočitev se je povečalo tudi v zadrski županiji (15,2 milijona prenočitev), dubrovniško-neretvanski županiji (8,6 milijona) in liško-senjski županiji (3,4 milijona). Hkrati je bilo lani v mestu Zagreb realiziranih 2,5 milijona prenočitev, kar predstavlja 13-odstotno rast prihodkov glede na leto 2022, medtem ko je bilo na preostalem delu celinskega območja lani skupno realiziranih dobrih 2,6 milijona prenočitev, kar prav tako predstavlja 13-odstotno rast glede na leto 2022. Gledano po destinacijah je bilo lani največ prenočitev v Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Splitu in Umagu.

Adventni hit hrvaškega turizma je poleg Zagreba tudi Varaždin. FOTO: Turistična skupnost Varaždin
Adventni hit hrvaškega turizma je poleg Zagreba tudi Varaždin. FOTO: Turistična skupnost Varaždin

»Zadovoljni smo s turističnim prometom in finančnimi rezultati v letu 2023. Imeli smo najboljšo predsezono v zgodovini in izjemno uspešno posezono, kar je pokazatelj, da smo na dobri poti k doseganju celoletnega turizma, ki je eden naših glavnih strateških ciljev. Poleg tega je bil sprejet prvi krovni zakon o turizmu, ki nam je dal orodja za upravljanje turizma v smeri trajnosti, z zagotovljenimi finančnimi sredstvi, tako prek državnega načrta za okrevanje in odpornost kot prek državnega proračuna pa smo ustvarili vse pogoje, da leto 2024 dočakamo z velikim optimizmom za še močnejšo realizacijo vseh naših ciljev,« je dejala Nikolina Brnjac, ministrica za turizem in šport.

Gledano po trgih so lani največ prenočitev ustvarili gostje s trgov Nemčije (23,6 milijona prenočitev), Hrvaške (13 milijonov), Slovenije (10,6 milijona), Avstrije (8,4 milijona), Poljske (6,7 milijona), Češke (5,5 milijona), Italije (4,2 milijona), Velike Britanije (3,7 milijona), Madžarske (3,6 milijona), Slovaške (3,3 milijona) in Nizozemske (3,1 milijona).

Decembra na Hrvaško prišlo 17 odstotkov več turistov

V decembru je bilo realiziranih 17 odstotkov več prihodov in deset odstotkov več prenočitev.

Po podatkih sistema eVisitor je bilo decembra lani na Hrvaškem skupno realiziranih več kot 394.000 prihodov in 938.000 prenočitev, kar v primerjavi z letom 2022 predstavlja 17-odstotno rast števila prihodov in desetodstotno rast števila prenočitev.

image_alt
Božična vasica, kjer so prvi gostje Slovenci

Decembra so največ prenočitev ustvarili gostje s trgov Hrvaške (316.000 nočitev), Slovenije (99.000), Avstrije (85.000), Bosne in Hercegovine (66.000), Nemčije (62.000) in Italije (47.000). Najbolj priljubljene destinacije glede na prenočitve v decembru pa so Zagreb, Opatija, Split, Dubrovnik, Poreč, Rovinj in Zadar.

Na Hrvaškem je silvestrovalo skoraj 90.000 gostov, kar je približno 12 odstotkov več kot leto prej.

Komentarji: