Podjetje zaradi vohunjenja za zaposlenimi pred francoskim sodiščem

Ikea je v Franciji domnevno vzpostavila sistem vohunjenja za zaposlenimi, v katerega so bili menda vpleteni tudi zasebni detektivi in policisti.
Fotografija: Ikea je v Franciji domnevno vohunila za svojimi zaposlenimi. FOTO: Loic Venance/AFP
Odpri galerijo
Ikea je v Franciji domnevno vohunila za svojimi zaposlenimi. FOTO: Loic Venance/AFP

Švedski pohištveni velikan Ikea se je v Franciji zaradi domnevnega vohunjenja za zaposlenimi znašel na zatožni klopi. V Ikei so menda vzpostavili celoten sistem vohunjenja tako za zaposlenimi kot za kandidati za zaposlitev, vanj pa so bili domnevno vpleteni zasebni detektivi in tudi policisti.

Poleg Ikee France se bo na sodišču zagovarjalo več fizičnih oseb, predvsem nekdanji zaposleni na izvršnih položajih, ki jim grozi tudi zaporna kazen, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilstvo družbi očita vzpostavitev »sistema vohunjenja« po celotni državi, v sklopu katerega so domnevno pridobivali informacije o zasebnem življenju več sto zaposlenih in potencialnih zaposlenih, med drugim tudi informacije glede kriminalnih datotek.

Domnevno so pridobivali informacije o zasebnem življenju več sto zaposlenih. FOTO: Jeff Pachoud/AFP
Domnevno so pridobivali informacije o zasebnem življenju več sto zaposlenih. FOTO: Jeff Pachoud/AFP


Odkar je novica odjeknila v javnosti, je francoska Ikea odpustila štiri vodilne v družbi, kljub temu pa podjetju s 10.000 zaposlenimi grozi do 3,75 milijona evrov kazni, še poroča AFP.

Na zatožno klop bosta med drugim sedli nekdanji izvršni direktor Ikee France Stefan Vanoverbeke in njegov predhodnik Jean-Louis Baillot. Prav tako so med obtoženimi štirje policisti, ki so domnevno delili zaupne informacije.

Obtožnica jih med drugim bremeni nezakonitega zbiranja zasebnih informacij in nezakonitega prejemanja zasebnih informacij. Za nekatera očitana kazniva dejanja je predvidena tudi zaporna kazen do deset let, še poroča AFP.

Preberite še:

Komentarji: